Nyheter

Oscar Berneklint har full koll inför Dubaisejouren

Publicerad
Hårdsatsande hästägaren Berno Fonzander (mannen bakom stallpseudonymen Hästgruppen i Lund AB) lär få en spännande säsong i Dubai 2020. Inte mindre än fyra hästar skickas ned till Meydan av tränare Susanne Berneklint - så räkna med att de välkända dressfärgerna kommer synas frekvent på megaanläggningen.
I_Kir
Två glada hästägare i vinnarcirkeln på Meydan - samt entourage Foto: Dubai Racing Club/Erika Rasmusson

Svenskfödde I Kirk svarade för två grymma prestationer i Dubai förra året och rankas såklart högst av "de fyras gäng". 

– Tyvärr fick I Kirk formtal 109 så nu blir det tuffare då de flesta av hans handicaplopp är stängda på 108, berättar assisterande tränaren Oscar Berneklint.

Hur mår han?

– Han mår toppen rent ut sagt. Visst är han lite rund om magen, men spelar ingen roll alls. I Kirk kommer förmodligen inte att starta innan slutet av januari så det är kvickt åtgärdat, fortsätter Oscar.

Övriga hästar från Stall Berneklint är årets Prammsvinnare Plata O Plomo, rutinerade sprintern Trickbag och svenskfödde Master Blaster.

Hur är läget med Plata O Plomo?

– Tack bra! Han har ett lopp den tredje dagen över 1600 meter på dirttracken - det är plan A. Sedan är vi verkligen sugna att testa honom på gräs för första gången i karriären. Rent härstamningsmässigt ska det inte vara något problem i alla fall.

Trickbag är en nyttig sprinter. Hur är läget där? Han har droppat i handicap.

– Det har han gjort, men då blir det ju lägre vikt i loppen också... Här vill vi testa kort distans på gräset inledningsvis. Jag tror det kan passa bra, informerar Oscar Berneklint.

Master Blaster då? Allt väl?

– Det tycker jag. Han ser mycket bra ut i kroppen och jag tror att han kommer trivas i det varma klimatet. Master Blaster har ett lopp redan den första dagen som det ser ut i nuläget - där kommer han ut med låg vikt. Han kommer att matchas på distanser kring 2000 meter under säsongen, kommenterar Oscar.

Kommer du att vara där nere själv?

– En del, men det är mamma (Susanne Berneklint, reds.anm.) och Kaia Sofie Ingolfsland som kommer vara där nere permanent. Jag får vara hemma och sköta stallet,  men visst hoppas jag få åka ned ett par gånger när hästarna startar - det är jag värd, avslutar Oscar Berneklint med ett skratt.