Nyheter

Omgångens ryttare - Josephine Ingvarsson

Publicerad
Josephine Ingvarsson har fått kämpa för att kunna jobba som tävlingsryttare. I söndags gjorde hon comeback och red två lopp. Resultat: två segrar!
- Det här är det bästa jag vet, säger hon.
Rastapopoulus_078
Josephine Ingvarsson - omgångens jockey Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Den som var uppmärksam i söndags på Jägersro Galopp kanske noterade att tävlingsdagen började och avslutades av Josephine Ingvarsson. Som först vann med Dina Danekilde-tränade Rastapopoulus och sedan i epilogen med araben Top Medina, som tränas av Kristianstad-baserade proffstränaren Charlotte Goss.

- Det är Charlotte som har tjatat på mig att börja rida igen, så det var verkligen kul, berättar Josephine som själv är uppvuxen i Kristianstad.

Josephine Ingvarsson började med vanliga ridhästar i ung ålder, men gick även en amatörryttarkurs när hon var 16 år. Och hamnade i nestorn Hans Adielssons stall när Hans fortfarande var verksam på Jägersro.

Adielsson har utbildat många unga ryttare genom åren, de flesta av dem tjejer, och i Josephine förstod han direkt att han hade hittat en ny vinnare:

- Efter en enda dag i stallet såg jag att det här är en tjej som kan rida och vinna löp. Hon hade en gedigen bakgrund från ridskolan, säger Hans.

Josephine red 84 löp som lärling 2017 och vann 15 av dem, verkligen inte illa av en färsk 17-åring som fyllde 18 på hösten den säsongen.

- Hans la ner mycket tid på mig. Jag var inte bara i stallet på dagarna, vi tittade väldigt ofta på lopp efter jobbet och jag fick nya tips hela tiden. Jag fick rida stallets bästa hästar, jag var i praktiken förstejockey i stallet, så det började gå bra ganska fort.

Men Josephine fick så småningom problem med ätstörningar och det har tagit tid för henne att komma tillbaka.

Nu jobbar hon sedan förra året hos Dina Danekilde på Jägersro.  Hon driver en träningsrörelse med 24 hästar tillsammans med sin man, den välkände jockeyn Elione Chaves.

När Josephine Ingvarsson vann två lopp på Jägersro Galopp i söndags var det den första gången som hon red lopp sedan förra sommaren.

Men det här är en ryttare som galoppspelarna måste se upp med framöver. Inför comebacken den här månaden säger Josephine att hon länge har fått mycket hjälp från jockeycoachen Fredrik Johansson. Nu känner hon sig verkligen i toppform.

- Det här är det bästa jag vet, jag har jättekul på jobbet varje dag och allt känns oerhört bra just nu. Jag har mognat och växt till mig lite och jag är kvitt mina gamla problem med anorexin. Jag har precis flyttat från Kristianstad till Malmö och jag kommer att satsa helhjärtat på att bli jockey nu. Jag älskar hästar och mina två hopphästar har också flyttat med mig till Malmö.

Nu på söndag på Jägersro rider Josephine i två lopp.

Den bästa segerchansen tror hon är 7 Layton (e. Masterstroke) i den sista V64-avdelningen (lopp 7), som vann senast med chefen Dina i sadeln. Stall Danekilde har tre hästar i loppet.

- Men även om jag kommer att göra mitt bästa för att vinna med Layton så tror jag faktiskt att det kan vara lite fördel för 5 Across The Pond (e. Giant’s Causeway) som Elione Chaves rider. Layton slog honom senast när de årsdebuterade, men min känsla är att Across The Pond behövde loppet lite mer än var Layton gjorde.

Varför rider du just Layton den här gången?

- Han är den av våra tre hästar som går med mest vikt i löpet och jag får tre kilos lättnad som lärling. Jag tror att Dina gärna ville ha ”några kilo av” på honom, så hon satte upp mig.

Dina Danekilde rider själv 1 Zamson Zaid (e. Hallucinate) i samma lopp, men det är årsdebut och en tuff uppgift mot stallkamraterna.

I dagens första lopp (utanför V64:an) har stall Danekilde två hästar till start, Elione Chaves rider 5 Lethal Dancer (e. Lethal Force) och Josephine rider 7 African (e. Hallucinate).

- Jag vågar inte riktigt sticka ut hakan och säga något eftersom de aldrig har startat. Men African känns som en liten ”Speedy Gonzalez” i träningsjobben och jag blir inte förvånad om hon gör ett riktigt bra lopp direkt. 

I lopp 8, utanför V64:an, startar 4 Alderman (e. Noble Mission) som är stall Danekildes sista starthäst för dagen och som Dina rider själv.

Josephine varnar för att treåringen kanske kan ställa med till en överraskning.

- Men han har tyvärr nerverna utanpå kroppen, ett riktigt nervknippe. Han har svårt att slappna av och kan förstöra för sig själv. Det är en snabb häst annars. Och Dina brukar kunna få nerviga hästar att slappna av, skulle han göra det kanske han kan vara med i matchen.

Tre anledningar att spela på galopp

1.    Det finns gott om information om loppen, exempelvis på Galopptips.se. Här varnade vi kraftigt för Meandro som ”Omgångens ryttare” Fabienne De Geer red till seger på Bro Park i onsdags till drygt tre gånger pengarna. Dessutom kan man alltid hitta banprogrammen enkelt, på svenskgalopp.se. Även här finns det tips att läsa.

2.    Ett enkelt handicaptal, mellan 40 och 100, berättar hur bra hästarna är för dagen. Inom galoppen är det tvärtemot hur det fungerar inom golfen, här är man bättre ju högre handicaptal man har. Man behöver också ta hänsyn till den vikt som hästarna bär i loppen, vilket står tydligt angivet i banprogrammen.

3.    Galoppen har mindre omsättning än travet, men loppen är heller inte lika hårt analyserade. Det resulterar ofta i bra utdelningar, även i omgångar som inte är allt för svåra!