Nyheter

Omgångens ryttare – Emma Nordin

Publicerad
För att vara färsk lärling och bara 18 år så har Emma Nordin väldigt fina siffror som ryttare.
Åtta segrar på 43 starter i år ger nästan 20 i segerprocent.
- Jag får rida väldigt fina hästar hos Sandra Brolin på Bro Park. Det är därför som det går bra just nu, säger hon.
Stolen_Tango_940
Omgångens ryttare - Emma Nordin Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

OMGÅNGENS RYTTARE

Emma Nordin

Ålder: Fyller 19 i sommar

Bana: Bro Park

Jobbar hos: Lärling hos tränare Sandra Brolin

Senaste segern: Stolen Tango på Bro Park den 15 april

Inridna pengar 2019 (inkl premier): 175 000 kronor, men har redan passerat 500 000 kronor 2020

 

”Stolen Tango kan leda hela vägen!”

Om sanningen ska fram, så har Emma Nordin blivit svensk galoppsports nya stjärnskott i sadeln, utan att ens ha gått klart gymnasiet.

- Jag går tredje året på Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka. Jag läser på distans. Jag rider hästar på Bro Park på morgonen och studerar på eftermiddagen, berättar hon.

Att Emma Nordin har ungefär samma arbetsschema som en fullfjädrad jockey, hindrar inte henne från att bli klar med studierna.

- Nejdå, det är inga problem. Jag kommer att vara klar med gymnasiet i juni. Det har gått bra med skolan.

Emma Nordin kom in i sporten via ponnygaloppen. Och hennes mamma Annica är amatörtränare, så en fortsättning låg alltid nära till hands.

- Jag började tävlingsrida fullblod hos Annika Sjökvist på Bro Park. Och mamma har två hästar, Ayo och Soldier Blue. Det var så jag fick jobb hos Sandra Brolin, mammas hästar stod i stallet bredvid…

Livet leker för dagen för Emma Nordin. Hon vinner lopp i parti och minut, favorithästen för dagen är en femårig valack som heter Heavenly Pulse.

- Jag har redan vunnit tre lopp med honom i år. Jag tror att han kommer att klara sig bra i sommar, även i lite tuffare sammanhang.

På onsdag har Emma två ritter på Bro Park.

I lopp 4, V4-4 rider hon det sexåriga stoet 2 Stolen Tango (e. Bernardini), som tycker om att sticka till ledningen direkt i loppen. Emma har ridit henne de fyra senaste gångerna. Senast slutade de tvåa, i loppet innan dess vann dom. Samtliga starter i år, liksom nu, över 1200 meter på dirttracken.

- Det är hon själv som vill springa i front i löpen, men hon gör det bra också. Jag tror att hon kan leda hela vägen på onsdag, jag hoppas ju det.”Hon har vinstchans.

Trots att hon ”bara” har ett par ritter på onsdag, kan det bli ännu en bra dag på jobbet för Emma Nordin.

På V5-spelet rider Emma den sjuårige araben 4 Djelano (e. Nizam) för första gången, i avdelning 5 som är dagens åttonde och sista lopp.

- Han verkar inte vara sämre än någon av de andra i löpet, så jag hoppas lite på honom också, säger hon om valacken som tränas av amatören Maria Hagman-Eriksson.

Som färsk lärling får Emma tre kilos viktlättnad i loppen. Men hennes mål är att bli proffsjockey - och det blir man när man tagit 70 segrar. Då försvinner viktlättnaden helt, då får Emma tampas mot de bästa på helt lika villkor.

Just nu har Emma Nordin 15 segrar på kontot…

- Jag vet inte hur lång tid det kommer ta att nå 70 segrar. Just nu vill jag bara försöka att bli bättre på allt. Jag tittar själv igenom loppen som jag har ridit, jag får hjälp av Sandra och det finns även ett par duktiga jockeys som jag tittar igenom loppen med. Jag vill absolut bli proffsjockey, det är en fin och rolig sport. Det enda man kan önska sig är att det vore kul om galoppen blev större här i Sverige, där travet är så stort. Utomlands är galoppsporten jättestor!

Tre anledningar att spela på galopp

1. Det finns gott om information om loppen, exempelvis på Galopptips.se som även har färdiga tips och system. Dessutom kan man alltid hitta banprogrammen enkelt, på svenskgalopp.se. Även här finns det tips att läsa.

2. Ett enkelt handicaptal, mellan 40 och 100, berättar hur bra hästarna är för dagen. Inom galoppen är det tvärtemot hur det fungerar inom golfen, här är man bättre ju högre handicaptal man har. Man behöver också ta hänsyn till den vikt som hästarna bär i loppen, vilket står tydligt angivet i banprogrammen.

3.Galoppen har mindre omsättning än travet, men loppen är oftast heller inte lika hårt analyserade, vilket ofta resulterar i bra utdelningar!