Nyheter

Omgångens ryttare - Andreas Tapia Dalbark

Publicerad
På onsdag rider Andreas Tapia Dalbark fyra hästar på Bro Park.
Ingen av dem är favorit på förhand, men han tycker att det finns saker som talar för samtliga - och han hoppas att fixa minst någon seger.
– Ingen av mina ritter är chanslös, varnar Andreas.
Dalbar
Omgångens ryttare - lovande Andreas Tapia Dalbark Foto: Nils Rosenkjaer

OMGÅNGENS RYTTARE

Andreas Tapia Dalbark

Ålder: 23

Bana: Bro Park

Jobbar hos: frilans, men rider ut på morgnarna för Roy Arne Kvisla

Senaste segern: Bro Park den 5 april med Milton. Vann även med Sir Duke samma dag

Inridna pengar 2019 (inkl premier): drygt 2,84 miljoner kronor inklusive premier

Andreas, som fyller 24 i sommar, är en av Sveriges lovande unga jockeys. Förra året etablerade han sig på riktigt under sin första proffsjockey-säsong, med ett resultat som inklusive hästägarpremier inte var så långt ifrån tre miljoner kronor inridet. Detta trots att november och december förstördes av en jobbig axelskada, som han fick under en träning med startboxarna under månadsskiftet oktober/november.

Att Andreas är hungrig på att göra ett ännu bättre resultat i år, går inte att ta miste på. Nu i söndags åkte han exempelvis till Jägersro Galopp för att rida en enda häst, 21-oddsaren Glorious Player som slutade trea (som tränas av Ellinor Rasmusson).

- Det var ganska nära… det är svårt att slå sig in på Jägersro, tränarna där använder sig gärna av ”sina” jockeys. Men jag tar de chanser jag får och hoppas att jag blir uppsatt på hästarna nästa gång också, säger Andreas. 

Galoppen har han i blodet.

- Min farfar Luis Tapia var jockey hemma i Chile på 60-talet, men skadade sig och tvingades sluta. Pappa jobbade lite på Täby Galopp hos stortränarna Mischa Kahn och Tommy Gustafsson och mamma vann några amatörlöp för längesen, berättar han.

Andreas gudfar (och yrkesmässiga förebild) är jockeyn Manuel Santos, som lämnat in licensen som och inte syns till i sadeln på tävlingsdagarna längre. Men Manuel var en av Sveriges mest respekterade jockeys när Andreas var liten och nestorn red fortfarande lopp för ett par år sedan.

- Jag var ofta på Täby Galopp redan som liten pojke. Jag ville bli jockey väldigt tidigt i livet. Visst, jag gick ut gymnasiet. Men jag var inte särskilt engagerad i plugget och hade redan börjat rida när jag gick första och andra året i gymnasiet, berättar han.

Nu är Tapia Dalbark helt fokuserad på att göra karriär som jockey, Bro Park är arbetsplatsen och den delar han med sambon Ulrika Holmquist. Planen är helt enkelt att ”rida och vinna så många och så stora lopp som möjligt”.

Men han har inga planer alls på att bli galopptränare en vacker dag.

- Nej, det är helt annat yrke.

Att rida lopp är det som är roligt.

- Visst, det är lite tråkigare att rida inför tomma läktare. Men Svensk Galopp har skött det hela väldigt bra och det har fungerat bra hittills.

På söndag på Bro Park rider Andreas fyra lopp.

Fyra typiska outsiders, tycker han själv.

- Ingen av hästarna går ut och ”bara vinner”, men samtliga bör ha vinstchans i sina lopp om allt stämmer, tycker jag.

Roy Arne Kvisla-tränade 3 Man In The Moon (e. Reliable Man) startar i V4-2 (lopp 2).

- Det är ungefär samma motstånd som när vi kom trea senast, även om Marta som vann då inte är med nu. Jag tror att han är topp tre igen, de här hästarna är sådana som ”slår varandra”. Det som talar för att det kan bli mer än ”topp tre” för Man In The Moon är att jag har känslan av att han kan mer än vad han visat i loppen.

I V4-3 (lopp 3) rider Andreas 6 Chilterns (e. Oasis Dream) som tränas av Annette Stjernstrand. 

- Det som talar för honom, är att han verkligen behövde genomköraren i årsdebuten på Jägersro då han slutade sjua. Men han är kanske snäppet vassare på gräset. Det är en ganska tungriden häst, han bjuder inte till själv, så man måste ”stötta upp” honom hela tiden. Han är ändå inte borta mot det här motståndet

I V5-3 (lopp 5, ej V4) är Andreas uppsittning 8 You Bet (e. Eishin Dunkirk) som tränas av Sandra Brolin.

Andreas red hästen till en femteplats på Bro Park förra veckan.

- Han är gynnad av att ha den yttersta startboxen, eftersom han inte gillar att få en massa stänk och sprut omkring sig. Jag hoppas att vi kan få till det från det här läget.

I V5-4 (lopp 6) rider Andreas 5 Globemaster (e. Zaahid) som slutade tvåa sist Andreas red honom, i oktober i fjol. Treåringen har inte startat alls i år.

- Han har växt till sig, han ser fin ut och det är en fin häst. Han är en av de som kan vinna det här. Det som talar emot är kanske att det är årsdebut och att ett par av de andra redan har startat i år.

Tre anledningar att spela på galopp

1.    Det finns gott om information om loppen, exempelvis på Galopptips.se.

Här finns både rörliga videointervjuer med tränare och ryttare och utskrivna tips. Dessutom kan man alltid hitta banprogrammen enkelt, på svenskgalopp.se. Även här finns det tips att läsa.

2.    Ett enkelt handicaptal, mellan 40 och 100, berättar hur bra hästarna är för dagen. Inom galoppen är det tvärtemot hur det fungerar inom golfen, här är man bättre ju högre handicaptal man har. Man behöver också ta hänsyn till den vikt som hästarna bär i loppen, vilket står tydligt angivet i banprogrammen.

3.    Galoppen har mindre omsättning än travet, men loppen är heller inte lika hårt analyserade, vilket ofta resulterar i bra utdelningar!