Nyheter

Om Stjernstrands flock på Övrevoll

Publicerad
Team Stjernstrand / Mortensen fortsätter att skörda framgångar. På söndag är det dags för en av årets viktigaste dagar, ja, kanske till och med den viktigaste, för stallet. Valence ska mäta sina muskler i Marit Sveaas Minneløb (Gr3), men får ursäkta då vårt största intresse ligger i Astron. Han är hästen med stort ”H” för oss då vi väljer att spika på båda våra systemförslag.
mkydzlecs7qfdzmrcmg
Valence och Nathalie Mortensen står inför livets svåraste svåraste uppgift på söndag. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Hur är läget i allmänhet inför den stora dagen på Övrevoll?

–Det har regnat så mycket att våra hästar har fått stå över snabbare jobb de senaste två veckorna. Åtminstone har det inte gått som planerat, men samtidigt så har de startat i närtid så jag tror inte de har tappat så där jättemycket, säger ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen.

I dagens första lopp får vi återigen stifta bekantskap med Thunderboy (4) som ska försöka vinna ”Skandinaviskt Mästerskap” för våra tvååriga hästar. Hur känns han efter vinsten på Bro Park senast? 

Thunderboy har gjort det superbra i de starterna han har gjort. Han tränar fint och ska passa på banan, men den är lite speciell och det är debut på Övrevoll. Han går dock hemma med tajta kurvor så det ska gå bra. Det är bra hästar emot, men min häst är också bra så vi har nog en liten chans här. Han har mest erfarenhet i fältet. Nästa mål blir SM med honom. 

I V64-inledningen startar ni History Hill (5) och Golders Green (6). Hur står det till med duon?

History Hill har gjort bra lopp hela säsongen. Hon har bra form och en bra ryttare i Elin Ahlin. Jag tror att My Cup Of Tea är en svår motståndare, men hon ska inte räknas bort även distansen är något i kortaste laget. Hon vill nog helst ha mjuk bana, men går på god också.

Golders Green blev det fel för senast då hon fick gå i front. Hon är en jätteduktig häst, och har varit bra i år. Hon kan absolut vara med där framme om hon får ett bra lopp i mitten av fältet och kan slappna av. Hon är en bättre chans än History Hill. 

Sedan startar ni Backcountry (5) i V64-2. Han kommer från seger i Göteborgs Stora Pris. Kan han vinna igen? 

Backcountry har form och har tagit två raka segrar. Nora (Hagelund-Holm) har ridit honom väldigt bra tidigare. Vaknar han på rätt sida så ska han räknas, men han är humörbetonad och måste få sitt lopp. Det är ingen häst som man kan lita på så mycket. Antingen springer han eller så går det inte alls. Han har vunnit på många banunderlag. Det viktigaste är att han är taggad i ledvolten och för dagen.

For The Roses (6) får bekänna färg i V64-4 / V5-1, Lanwades Stud Stakes (L). Hur ser det ut för henne? 

–Hon gjorde ett helt okej lopp senast. Hon får att svårt att slå Nouvelle Lune och Ascot Brass i det här loppet. Jag red bort henne lite senast över upploppet och borde valt en annan väg. Då kanske hon hade vunnit. For The Roses kändes fin och jag var nöjd med prestationen. Jag är nöjd med pengar här. 

Sedan är det dags för duon Astron (1) och Rainbird (5) i V64-5 / DD-1 / V5-2. Vi tror stenhårt på Astron, men gillade också det vi sett av Rainbird på sistone. Kan du berätta? 

Astron vann väldigt lätt senast, men det är mycket tuffare hästar emot och att det är längre nu vilket nog är en nackdel även om han har gått på distansen i Danmark förut innan han kom till oss.  Sedan har han aldrig startat så här tätt. Det finns alltså en del frågetecken. Han är en fin häst och står inne på gamla formtalet, men som sagt. Det är ett jättetufft lopp. Han ska ändå ha en bra chans här. Han går med flexibla blinkers igen då han svarade bra på dessa vid segern.

Rainbird slappnar av bättre när hon ligger bakom hästar. Senast fick hon ett lopp i ryggar, men det blev för långt fram och hon hann inte dit. Jag tyckte hon gjorde det jättebra. Det känns som om hon kan andas i loppen nu och att hon har lärt sig efter halsoperationen. Det är täta starter för henne, men hon är cool att resa med. Distansen tror jag är ganska bra för henne. Det är ett jättetufft lopp för Rainbird också, men hon kan mer än vad hon står i. Jag säger som jag sagt tidigare, hon tränar väldigt bra. Banan ska enligt uppgifter kunna bli god. Jacob Johansen sitter upp för första gången och jag tror att det kan bli bra för henne.

Marit Sveaas Minneløb (Gr3), V64-6 / DD-2 / V5-3, ser ut att bli ett av de bästa loppen på skandinavisk mark de senaste åren. Kan Valence vinna på sin favoritbana? 

Valence möter ett väldigt bra motståndEgentligen tror jag inte han behöver ledningen, men han är väldigt snabb ut så det blir ofta så. Han brukar få sköta sig själv i loppen. Får vi pengar så får vi glada, avslutar Nathalie Mortensen.  

Pssst….redaktionen rekommenderar varmt denna artikel om Nathalie Mortensen och stallets äventyr på söndag: https://www.svenskgalopp.se/nyheter-och-media/valence-var-liten-billig-och-meritlos-nu-moter-han-och-nathalie-eliten/