Nyheter

Olsen är fortfarande obestridig kung

Bent Olsen blev inte oväntat årets tränare på Klampenborg.
Red_Cactus_2701_1
Red Cactus vann Special Achievement Award på Klampenborgs Championatsfest Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Han tog inte bara hem årets tränarchampionat. Olsen tränade Talisman som ägs av Lone Kaj-Nielsen tog hem årets handicapper. Den femåriga valacken efter Sunday Break vann fyra lopp på Klampenborg under säsongen och höjde sig i formtal från 74 när året började till 86 efter säsongens sista lopp. 

-Det är en häst i stor utveckling och jag tror den har en ljus och bra framtid, har Bent Olsen sagt tidigare till Galopptips.

Ett specialpris delades också ut Special Achievement Award. Det vanns inte så otippat av 3-åringen Red Cactus (e. Hard Spun)  som inte startat på Klampenborg under säsongen, men däremot varit förkrossande mot sina jämnåriga på Jägersro med vinster i bland annat Svenskt Derby och Hurricanelöpning. 

-Red Cactus är en fullständigt exceptionell häst. Trots sin säsong i år med många stora lopp har jag tagit det medvetet  lugnt med honom. Det här är en topp häst utan dess like. Han har vunnit derby trial, Svenskt Derby och Hurricanelöpning med 9 längder, 4 längder och 4,5 längd. När man vinner de loppen på det viset mot de jämnåriga, då har man visat att man är en riktig kanon, berättade en nöjd Bent Olsen för Galopptips.

-Jag var inte helt glad i den ljusröda (fux) när vi köpte honom, men jag har börjat gilla honom mer och mer. Det är lite samma sak som med min tränare, skrattade en väldigt glad och så klart nöjd ägarinna Lone Kaj-Nielsen om sin stjärna Red Cactus och tränare Bent Olsen.
 

Vad tänker du om ditt år 2019 Bent Olsen?

-Jag har haft ett fantastiskt år, självklart måste jag vara nöjd Red Cactus har ju varit helt exceptionell och Learn By Heart (e. Frankel) har också varit helt unik. Sättet Learn By Heart vann på i Stockholm efter tappad start och sedan komma tillbaka och vinna loppet mot det motståndet var enormt. Learn By Heart är bäst på en flat bana. När man tittar på honom har han en otroligt läcker galopp på Bro Parks bana. Han gjorde även en bra insats i Scandinavian Open där han var kort slagen. Man ska tänka på att han bar ett kilo mer för att han vunnit på Bro Park och det kilot betyder mycket i de här kvalificerade loppen. Nu är min närmaste förhoppning att jag ska kunna passera 10 miljoner svenska kronor i insprungna pengar till stallet innan året är slut, avslutar Bent Olsen. 

 

Ett par av övriga priser som delades ut var:

Den otroliga Lea Olsen var tillbaka på tronen som främsta amatörryttare. Lea har lånat ut titeln ett fåtal gånger under de senaste femton åren, men nu var hon tillbaka igen. 

Stutteri Hjortebo blev så klart årets uppfödare och det var lite speciellt att höra en rörd Iben Hjort Buskop berätta om bakgrunden till  den danska derbyvinnaren Queen Rouge och hur mycket det treåriga stoet betyder för dem.