Nyheter

Oliver Wilson om Queen Rouge

Publicerad
Oliver Wilson vann Danskt Derby i söndags på Marc Stott tränade Queen Rouge som ägs av Karin Salling. Det var Olivers första derbyseger och galopptips tog ett samtal med honom ett par dagar efter den stora segern.
20190811_16553
Queen Rouge efter segern I Danskt Derby 2019 Foto: Niclas Cronberg

Vem är egentligen Oliver Wilson?

-Jag är 24 år gammal och har växt upp med galopp. Både min mamma och pappa har varit jockeys och båda är nu tränare. Jag började med ponnygalopp när jag var 7-8 år. Jag föredrog fotboll framför hästarna och det gick bra, jag spelade i en bra klubb i Lyngby. 

När jag gick i åttonde klass så bröt jag nyckelbenet. När jag var tillbaka och frisk sa min pappa till mig att nu är det sista chansen om du ska rida och ha koll på din vikt. Så jag slutade faktiskt aldrig skolan. Min mamma och pappa har alltid varit ett stort stöd för mig och hjälpt mig med råd och ritter utan dem hade jag aldrig varit där jag är nu konstaterar Oliver. 

Jag började hos Sören Jensen som lärling och red snabbt ut min viktlättnad där. Efter att ha varit hos Sören ville jag utveckla mig. Jag var färdig jockey och sökte nya utmaningar efter det. Galoppen var större i Sverige och man red annorlunda där i loppen så jag började jobba hos Johan Reuterskiöld och sedan har allt gått vidare från där. 

I söndags vann du Danskt Derby på Queen Rouge, det var din första derbyseger. Hur är egentligen känslan att vinna derbyt, går den att beskriva? 

-Det är det största som hänt mig hittills i min karriär. Derbyt är så speciellt det är något alla drömmer om att få vinna. Det finns många andra bra lopp att kunna vinna, men ett derby är ett derby. Det går inte helt att sätta ord på känslan att ha vunnit. Att få vinna ett derby på hemmaplan på Klampenborg gör allt så klart ännu bättre. Det är en lättnad också så klart eftersom det är en dröm jag haft ända sedan jag började rida.

När visste du att det här är klart?

-Queen Rouge låg bra med i fältet och jag hade framförallt koll på Silverstone in på upploppet. När vi ryckte förbi henne tänkte jag nu måste de andra vara bra om de ska passera henne. Jag fortsatte att rida för jag vågade inte tro på vinst förrän linjen var passerad och då får jag erkänna att jag var så glad att jag fick tårar i mina ögon. Det var en så stark känsla att ha lyckats. 

Om du skulle beskriva Queen Rouge och hennes bästa egenskaper för andra hur skulle du göra då?

-Hennes starkaste vapen är nog hennes ”turn of foot”, även i hårt tempo kan hon öka farten. Hon är som jag ser det komplett. Hon har väldigt hög klass och fungerar bra på alla underlag oavsett om det är gräs eller dirt. Hon har vunnit klassiska lopp på alla distanser, hon är allround. Queen Rouge har också ett väldigt bra temperament, vilket de bra hästarna oftast har berättar Oliver. 

I Svenskt Derby var Queen Rouge mycket betrodd, men var aldrig segerfarlig.

-Jag tyckte så synd om hästen och ägaren efter Svenskt Derby. Allt blev helt fel. Vi blev störda flera gånger under loppet och var trots det bara slagna med liten marginal från andraplatsen. Jag är 100 procent säker på att vi varit minst klar tvåa med ett ok lopp. Jag brukar komma hem efter tävlingarna och gå igenom loppen för att se vad jag kunde gjort annorlunda och för att se hur konkurrenterna gick, men det kunde jag inte göra efter Svenskt Derby jag var så besviken. Det tog ett par dagar innan jag lät mig själv sitta ner och gå igenom loppet. Då känns det så klart extra skönt när hon vinner Danskt Derby i nästa start. 

Du var i Dubai i vintras och red ut för Charlie Appleby och ska du dit igen i år?

-Tanken är att jag ska dit igen, Charlie ringde mig för två veckor sedan och kollade så att det fortfarande var aktuellt. Så efter Svenskt Kriterium så åker jag ner igen. 

Jag har ridit där tidigare på Let’sgoforit och hoppas så klart att jag ska få rida något där nere igen, men samtidigt måste jag vara realist. 

Hur har det utvecklat dig som jockey att rida ut för Charlie Appleby?

-Det har så klart utvecklat mig. Man måste alltid fortsätta lära sig nytt. Jag tar lite från varje ställe som jag tycker att jag har nytta av och fortsätter att pressa mig själv så jag utvecklas och lär mig mer som jockey.

Du och Marc Stott verkar ha ett väldigt bra samarbete.

Vi kommer väldigt bra överens. och har ömsesidig respekt för varandra. Vi har alltid en dialog om vad vi tycker om olika saker och ting och respekterar varandras åsikter. Marc har faktiskt aldrig varit arg efter ett lopp någon gång när jag ridit. 

På torsdag ska du till Frankrike och Deauville för att rida King David. Vad tror du om möjligheterna. 

Det ser svårt ut på pappret och är ett tufft gäng. Jag har respekt för motståndet, samtidigt så har King David ofta överraskat på mig förr. Han är tuff och ärlig så vi får se avslutar Oliver Wilson