Nyheter

"Ohyggligt bra kvalité i stallet"

Publicerad
Tobias Hellgren och Anna Pilroth har alla förutsättningar för att lyckas även under 2025 med starka namn i stallet och en mild vinter bakom sig.
isqkm5pzarjr1rekzoq
Tobias Hellgren och Anna Pilroth ser fram emot vad armadan i stallet ska kunna uträtta under 2025. Foto: STEFAN OLSSON/SVENSK GALOPP

Tobias Hellgren och Anna Pilroths galoppverksamhet sticker ut en aning.
Med gård i Skaraområdet har man ansvar för banor, anläggning – och självklart också att se till så hästarna är så bra i ordning det bara går.
– Vi börjar landa här hemma efter ett par år. Även om resultaten varit fina vill jag tro att det kan visa sig ytterligare på resultaten framöver, säger Tobias Hellgren.

Tobias Hellgren som bedriver sin verksamhet tillsammans med sambo Anna Pilroth, är Göteborg Galopps mest framstående tränare. Under 2024 blev det över två miljoner kronor inridet till stallet. Den fina inridna vinstsumman berodde inte minst på fina framgångar utomlands, det med stallets hinderstjärna Ajas.

Tobias Hellgren och Anna Pilroth sticker även ut en del bland topptränarna i Sverige med att handha en helt egen gård. Man håller till strax utanför Skara och har gjort så i ett par års tid. Tid har lagts ner för att få saker och ting att fungera med allt vad det innebär att bedriva stor gårdsverksamhet. Men nu känner Tobias Hellgren en lugnande känsla i kroppen.

– Vi har börjat landa, så kan man säga. Det gick verkligen inte dåligt från början när vi flyttade till gården, men med tiden så utvecklas verksamheten. Inte minst blir allting smidigare. Vi har hittat rätt foderleverantörer, vi har fått helt annat kontaktnät om det är så att saker och ting behöver lösas på gården, men även har vi lärt känna och kunnat utveckla underlagen på gården. Det gör att vi har bättre förutsättningar än någonsin för att lyckas. Och vi ska fortsätta utvecklas, med alltifrån kunskap, vetenskap och hästmaterial, säger Tobias Hellgren.
 

undefined

(Anna Pilroth, Helena Sigfridsson och Tobias Hellgren)

Många olika träningsmöjligheter

På gården återfinns tre träningsbanor. Det är en dirttrack, en sandbana och en hybridbana där man blandat in stenmjöl i sanden. Allt för att ge hästarna så bra förutsättningar som möjligt.

– Vi har alltid någonting att träna på, oavsett temperatur eller väderlek. Med tanke på det och att vintern varit mild så skulle jag nog säga att vi helt och hållet kunnat styra träningen åt dit vi vill. Generellt kan man säga att vi tränar i väldigt tungt underlag. Vi vill ta ner farten i träningen och samtidigt hitta fint fäste. Det är så man förebygger skador.

Med den stora mängd mark som tillkommer till gården, skapar man även förutsättningar för hästarna att vara just hästar.

– Jag skulle vilja påstå att vi har fördel gentemot många att vi faktiskt har vår egen gård. Dels givetvis ekonomiskt, att allt vi satsar faktiskt går tillbaka in i vårt företag och inte till någon hyresvärd, men framför allt för hästarnas skull. De får gå i stora hagar, gärna i rätt stora grupper också. Dessutom ser jag en fördel med att resa då vi ska på tävlingar. När en häst står på transport bidrar det till blodcirkulation och stärker ligament och senor. Därutöver har vi stenkoll på hur hästarna tar loppen i och med att vi alltid ser hur hästarna ser ut när de kliver av transporten efter tävlingar istället för att de rätt snabbt efter liten tur på skrittband eller liknande sätts in i en box. Så jag ser många positiva effekter av hur vi har det.
 

undefined

(Quebello efter seger tillsammans med Anna Pilroth)

“Om någon hästägare ringer gör vi plats”

18 hästar återfinns på Tobias Hellgrens träningslista. Och när antalet nämns, då trycker han framför allt på en sak.

– Kvalitén på de vi har i stallet. Jag skulle säga att vi har ohygglig kvalité på hästarna. Vi brukar ligga mellan 18-22 hästar och dessutom några travhästar. Det kommer komma någon ny tvååring och så, men om någon ringer och frågar så finns det alltid möjlighet att göra plats. Men bara det att gå runt och känna att vi har sådan kvalité på hästarna som vi har nu, är stimulerande. Vi har fina starthästar och även väldigt fina unghästar. Jag skulle säga att alla de tvååringar vi har i stallet hade ansetts vara den bästa tvååringen vi haft i tidigare årgångar.

– Att vi nu landat på det här sättet, efter att ha köpt gården och kort senare nås av nyheten om krig i Ukraina och räntekriser… Det är klart att man vaknar upp på mornarna och känner sig lite lättare i kroppen. Pressen har minskat, man är lite mer avslappnad. Det är inspirerande för dagen. Mycket jobb är det, men vi satsar på galoppen och vill sportens bästa. Nu har vi en gård och visst skulle vi kunna börja odla potatis om det är så, men det verkar så väldigt tråkigt. Så jag hoppas vi kan hålla på med galoppen livet ut.
 

undefined

(Ajas tillsammans med Anna Pilroth)

Mot Svenskt Grand National?

Tidigare nämndes Ajas. Elvaårige championhästen, med nästan sex miljoner kronor insprunget, har gjort det mesta rätt i livet. Och han går en ny, förhoppningsvis framgångsrik, säsong till mötes.

– Det ser väldigt bra ut. Vi kanske kommit någon vecka fel på det just med honom, inte minst när de dessutom lagt om hela franska hindersäsongen. Men det kan mycket väl vara så att vi tar sikte mot Svenskt Grand National. Känslan är att han ska vara i gott slag till dess. I annat fall har vi hela hösten med fina lopp i Frankrike. Därutöver har vi fått fina erbjudanden att komma och tävla i England. Så möjligheter finns. Det mesta handlar om att han är fräsch och vill tävla. Och är det någonting jag kan lova alla, så är det att han är en fantastiskt entusiastisk elvaåring. Han älskar att träna och bästa känslan han vet är när mjölksyran sprutar ut ur öronen och han kan hantera det. Han har gett oss så fantastiskt mycket roliga stunder, inte minst när han slutade tvåa i storlopp på Auteuil i december, så vi är bara glada att ägaren är förstående och litar på att vi gör allt vad vi kan för hästen.

– Därutöver tycker jag Quebello, Redirect och tvååringarna måste nämnas. Så nej, det är nästan så att man måste nypa sig i armen vilka förutsättningar vi har för att lyckas. Sedan vet vi alla som håller på med det här att det inte alltid går som man tänkt sig. Men vi står i ett läge där vi inte haft speciellt många hinder i verksamheten i år. Istället för att klia sig i huvudet över hästar som vrickat någon kota, eller står och är hängiga, så är de i full fas, säger Hellgren.

För att ta del av vad Tobias Hellgren tror om sina chanser till söndagens tävlingar på Göteborg Galopp, kika då in Tränarkommentarerna.