Nyheter

Oddsen på Arcens outsiders sjunker inte...

Publicerad
Efter den retfullt enkla segern och hennes tolfte raka triumf i Yorkshire Oaks förra veckan, är superstoet Enable givetvis fortsatt favorit att vinna ”Arcen” för tredje gången.

Men det vimlar av utmanare.

Har ni koll på Sottsass, Blast Onepiece eller Anapurna?
RP_ID0034998
Frankie Dettori ska försöka ta sin tredje raka Arc-seger, med Enable. Men här efter segern i Epsom Oaks med ett av Paris-loppets förmodade outsiders, Anapurna.

”Market price” för femåriga Enable (e. Nathaniel) att vinna sin tredje ”Arc” (Prix de l'Arc de Triomphe i Paris, Europas och kanske världens största lopp) den 6:e oktober är just nu någonstans kring ”Evens” – det vill säga dubbla pengarna.

Vilket inte är så konstigt för en häst i full form, som har tolv raka segrar (tio Grupp 1-segrar), och som dessutom vunnit de två tidigare upplagorna av loppet, då hon själv deltagit (2017 och 2018).

Hästarna som just nu gör upp om platsen som andrahandare i den stora drabbningen på Longchamp i oktober, är den färska Juddmonte International-vinnaren Japan (e. Galileo), tränad av Aidan O’Brien – och den aningen ifrågasatte ”Longines Rankings-världsettan” Crystal Ocean (e. Sea The Stars) som tränas av Sir Michael Stoute.

En häst som kanske är lite bortglömd på vissa håll, är vinnaren av det franska Derbyt, Prix du Jockey Club, Sottsass (e. Siyouni). Som just nu figurerar i förhandsspekulationerna i regionerna kring tio gånger pengarna.

Sottsass tränare Jean-Claude Rouget, som vunnit det franska Derbyt tre av de fyra senaste gångerna, gör ingen hemlighet att Arcen är Sottsass stora mål:

-- Sottsass är i väldigt fint skick och har jobbat på bra de tre senaste veckorna. Han har inte haft några problem alls sedan Prix du Jockey Club och han förbereds nu för prep-loppet Prix Niel inför Arcen, säger Rouget till Racing Post.

Något man ska komma ihåg är att treåringar som Japan och Sottsass, får en viktlättnad för sin ålder i ”Arcen”. En lättnad som är ett par kilo bättre än den ”stolättnad” som exempelvis Enable får.

En annan outsider som punters tittar närmare på är japanen Blast Onepiece (e. Harbinger) som Masahiro Otake tränar. 

Efter en grym uppvisning i Sapporo Kinen (2.000 meter) för någon vecka sedan, är Blast Onepiece nu under 20 gånger pengarna att vinna Arcen, med de flesta bookmakers.

Japans andra realistiska Arcen-hopp, Fierement (e.Deep Impact) avslutade sylvasst som trea i det loppet, och de som vill backa en 40-oddsare inför Arcen kan lyssna på Fierements jockey Christophe Lemaire:

-- Banan i Sapporo är ganska liten och distansen var för kort, Fierement kommer att gynnas av att det är 400 meter längre i Arcen. Jag ser fram emot det!

Fler outsiders?

John Gosdens Epsom Oaks-vinnare Anapurna (e. Frankel) ”duckade” Enable i Yorkshire Oaks för att istället siktas mot ett av Arcens prep-lopp, Prix Vermeille, nästa månad.

Men med risk att bli anklagade för att ha förutfattade meningar, tror vi inte att Enable tar stryk av ett annat sto i Paris.

Om fyraåriga toppstoet Magical (e. Galileo) inte har lyckats betvinga Enable på fyra försök, tror vi att det blir minst lika svårt för den ett år yngre Anapurna, viktlättnad eller inte.

Magical taxeras just nu kring 20 gånger pengarna för Arcen-seger, Anapurna kring 25 gånger.

Men det största frågetecknet ligger trots allt över japanerna. Trots många försok har de nämligen aldrig lyckats vinna Arcen. Fierements fenomenale fadershingst Deep Impact (e. Sunday Silence) skickades iväg som favorit i loppet 2006 - med den oerhört skicklige Yutaka Take ombord.

Men japanen fick nöja sig med tredjeplatsen, slagen av treårige Rail Link (e. Dansili) – och svenskägda (Sven Hanson/Carina Klingberg) Pride (e. Peintre Celebre).

Den totala prissumman i Prix de l'Arc de Triomphe (2400 meter gräs) den 6:e oktober är fem miljoner euro, alltså cirka 53,7 miljoner kronor. 

Villkor (vikt): Treåringar 56,5 kilo, övriga 59,5 kilo - stolättnad 1,5 kilo.