Nyheter

Oaks, Hurricane och Altamira – toppsport!

Publicerad
Storloppen avlöser varandra inom den skandinaviska galoppsporten och under söndagens tävlingar på Jägersro står klassikern Oaks, långa Hurricanelöpning samt Altamira på den digra menyn. Kryddan? Extra, sköna jackpottpengar på V64-spelet!
s0oc0slnamvzxemrdwg
Lennart Reuterskiöld Jr:s Chatarina finns med i Oaks. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Årets upplaga av Oaks håller väl ingen högre klass om man ser till bredden, men bland topparna finns det ett par guldkorn som lär spela huvudrollerna. En trio sticker ut och den gör det mest i våra ögon är den av Wido Neuroth tränade – och av välkända ägarpseudonymen Stall Perlen ägda – Lot Of Joy. Stoet efter topphingsten Camelot gör i Oaks sin blott femte start i livet och tro det eller ej… Lot Of Joy har faktiskt ännu inte vunnit lopp. Vi har dock gillat vad vi sett rent kapacitetsmässigt, men visst är det så att det finns att slipa på den underbart härstammade individen.

– Lot Of Joy sätter definitivt pris på den längre distansen och kommer fungera bättre på Jägersro den här gången än vid sitt förra besök. Den var lite regntung då och det var inte optimalt. Det är ett sto som jag gillar och visst tror jag på bra vinstchans om hon sköter sig fullt ut, informerar Wido Neuroth.

Förste utmanare till Lot Of Joy är utan tvekan Lennart Reuterskiöld Jrs Chatarina som var långt slagen i Derbyt senast, men desto bättre gången före då hon tog skalpen av självaste Stroxx Carlras – just denne Stroxx Carlras som skräll vann Derbyt för två veckor sedan. Lennart Reuterskiöld Jrs tyska importsto har inte visat allt hon kan ännu och vi tror på en gedigen insats över en distans hon definitivt hanterar. Vad tror tränare Lennart Reuterskiöld Jr?

– Chatarina var inte som bäst senast, men kan bättre – får jag verkligen hoppas…Det här är ett långt enklare test än Derbyt och med rätt resa och klaff ska Chatarina kunna vinna, informerar championtränare Reuterskiöld.

Den tredje hästen som realistiskt kan vinna årets upplaga av klassikern över 2 400 meter är Lars Kelp-tränade Runaway Sue som gjort allt rätt i årets starter och verkar vara under kraftig utveckling. Stoet efter Dragon Pulse svarade för en topprestation i Trial-loppet för ett par veckor sedan efter vida spår och på en vattendränkt bana. Med en mer invändig resa den här gången ska det vara god segerchans för den dansktränade toppindividen. Årets upplaga av Oaks har en total prissumma på 1 162 000 kronor varav hälften tillfaller vinnaren.

I mastodontprovet Hurricanelöpning blir det enormt spännande att se duellen mellan Wido Neuroths No Short Cuts och Lennart Reuterskiöld Jrs Wolfof Vancouver. No Short Cuts fick ingen optimal resa i Derbyt senast och var slagenmed fyra och en halv längd som femma, men agerade i våra ögon faktiskt under

pari. Snabb revansch nu i Hurricane som även är det ”tredje benet” i Triple Crown på Jägersro (Voter, Derbyt, Hurricane).

– No Short Cuts kom aldrig ned i banan i Derbyt och fick då lite väl vida spår på vägen. Jag vill inte skylla på banan, men ju längre tävlingsdagen gick desto lösare blev underlaget. Han fick slita på för mycket genom svängen och höll väl okej utan att vara helt hundraprocentig. No Short Cuts har kommit ur loppet på bra sätt och ser glad och nöjd ut inför detta. Om distansen är ett plus den här gången vill jag ha osagt, men det är ”anmält” lite kallare väder till helgen och det skulle gynna min häst. Klart jag måste vara optimist, säger Wido Neuroth.

Wolfof Vancouver var enorm då han hemförde Voter i början av juni, men faktiskt ännu bättre som målfotoslagen tvåa i Derbyt senast – Stroxx Carlras vann.

• Hur kändes den där förlusten Junior?

– Klart man var förbannad direkt efter mål. Jag vill vinna alla lopp jag har starthäst i, men självfallet är Derbyt det viktigaste loppet för mig. Wolfof Vancouver gjorde ett topplopp, men den här gången fick vi ge oss mot en för dagen bättre häst helt enkelt. Min häst har kommit ur loppet på bästa sätt och jag tyckte han visade sig stå distansen senast. Att det som nu är 250 meter längre ska inte vara någon fara som det känns, informerar Lennart Reuterskiöld Jr.

Hurricanelöpning rids över distansen 2 650 meter och har en total prissumma på 830 000 kronor varav 415 000 går till vinnaren.

Altamiralöpning – den kortare varianten av Oaks – håller tyvärr ingen vidare klass i år, men det finns ett par guldkorn med i startlistan. Mycket talar för att någon ur den Bent Olsens duo Marshi och My Vision gör upp om segerchecken på 165 000 kronor, men Wido Neuroths toppstammade Voix d’Amie är långtifrån chanslös med ett par lopp i kroppen och på ett underlag hon ska passa på.

•Vad säger du Wido?

– Voix d´Amie testar dirttrack för första gången och det är ett spännande test inför framtiden. Det är en fin häst som jag tror kommer göra en bra insats här och sedan satsar vi för fullt mot Breeders, avlutar Wido Neuroth.