Nyheter

Nya tag på Meydan

Publicerad
Dagen har kommit för den femte dagen av Dubai World Cup Carnival. Den startade i vanlig ordning klockan 15:00, svensk tid, och i dag rids sju lopp. ATG sänder, har svensk kommentator och ordnar med spel. Två skandinaviska hästar är på plats denna fredag och de är tillika svenskuppfödda. Glädjande nog blev vi rejält överraskade över Sören Jensen-tränade Good Fortune förra fredagen som gjorde ett mycket strongt lopp vid seger.
oyr62vfy037siukltfd
Ascot Brass var mycket bra i Cape Verdi (Gr. 2) förra året. Nu gör hon ett nytt försök. Foto: Cedric Lane / Svensk Galopp

ATG har lagt upp startlistor för alla sju lopp. Man hittar också startlistorna här och det rekommenderas att du som ska spela har bägge startlistorna uppe då den viktiga startboxlottningen samt OR-talet redovisas på den senare. Som vanligt ska man tänka på att startnumret inte är detsamma som startboxordningen på Meydan. Startboxen som gäller för respektive häst är numret i parentesen som hittas efter startnumret. OR står för “Official Rating” och är respektive hästs handicaptal (som inte är detsamma som det skandinaviska talet). Förutom V4-spelet kan du spela vinnare, plats och komb i alla sju lopp. V4-spelet börjar denna dag i det fjärde loppet klockan 16:45. Gräsbanan rapporteras god och DT-banan blir snabb. Jämfört med förra veckans regn och svenska midsommarväder ser det ut att bli runt 25 grader varmt och ett trevligt väder. 

I V4-1, Cape Verdi (Gr. 2) över så är det dags för Niels Petersen-tränade 1 Ascot Brass. I sadeln sitter Dane O'Neill och han är en rutinerad herre. 

– Hon är i superfin form. Hon fick ett lite dåligt lopp senast då hon fick söka position och hon kom inte riktigt fram. Hon fick spår ett så får vi se vad hon kan göra därifrån. Jag tror på en god prestation. Ascot Brass är bästa chansen, hon har kommit längre än Iron Butterfly, berättade Niels Petersen till Hampus Bergström och Julian McLaren i ATG Live i onsdags. 

Hon har alltså fått spår ett och det kan bli en fälla. Man ska komma ihåg att hon var tvåa här förra året och då var det årsdebut. Loppet gick då redan den 14 januari. Vi tycker hon kan vara värd ett chansstreck om man garderar på. Att någon egentligen ska slå 12 With The Moonlight (William Buick i sadeln och Charlie Appleby tränar) är svårt att tro. Hon står klart bäst till, men har inte startat sedan i augusti. Vi är alltid mycket förtjusta i 9 Soft Whisper som dragit spår fyra och vill gärna ha med henne. Hon var inte sig själv i detta loppet förra året och kom faktiskt sist. Nu har hon ett segerlopp i kroppen och även om det känns som att 1400 meter är en bättre distans så har hon vunnit över aktuell distans. Ett lås på dessa två räcker nog, men som skrivet, Ascot Brass kan förtjäna ett streck även om hon står riktigt hårt till. Tar man med henne så får man ta med några till som står betydligt bättre till så strecka 11 Wild Beauty, 10 White Moonlight och 8 Samedi Rien

V4-2 är Al Maktoum Challenge (Gr. 2) över 1900 meter DT. Här lär 1 Algiers bli flitigt streckad och det är svårt att protestera mot det (bland annat åtta i Godolphin Mile (Gr. 1) på Dubai World Cup-dagen förra året). Segrade den 6 januari i Al Maktoum Challenge R1 (Gr. 2) över 1600 meter och såg ut att vara i fin form. Hanterar distansen. Han står klart bäst till och vi spikar. Garderar man så är 7 Salute The Soldier, som var imponerande senast och är en kämpe modell större, samt 6 Remorse givna.  

V4-3 är Singspiel Stakes (Gr. 2) över 1800 meter gräs. Ett fint lopp, men usch, det ser rätt klurigt ut. Tipset återigen till firma Appleby / Buick med 6 Ottoman Fleet. Det är dock inget singelstreck i våra ögon utan här tar man med 1 Valiant Prince, 2 Alfareeq, 4 Dubai Future och 8 Shelir. 

Vi avslutar (V4-4) med en handicap över 1600 meter gräs. 8 Tranquil Night med William Buick (C. Appleby  tränar) får bära favoritskapet, men har inte startar sedan i juni då han fick gå på en dålig del av banan och hamnade sist på Ascot i ett 30-hästarsfält (Britannia Stakes). Även om det alltid är skönt att spika i ett handicaplopp (när de sitter) så bär det emot. 1 Bay Of Honour har inte fått ett bra spår (13), men tar av tungbandet nu och har kapacitet för att vinna. 2 Moqtarreb fick ingen kul resa från ett dåligt spår senast. Här känns det som att en överraskning kan ligga på lut. 4 Legend Of Dubai, 10 Light And Dark (fint spår) och kanske 11 Ouzo, som dock lottats till spår 14, kan vara värda att streckas. 

Niels Petersens 9 Iron Butterfly kommer ut här (också från spår ett) och hon kommer vara en riktig stänkare om hon vinner i sin årsdebut. Det är inget fel på hennes kapacitet och löphuvud, men som ni läste så är hon inte lika långt kommen som Ascot Brass. 

– Hon kan gå lite längre än 1600, men kan gå över det också. Hon har ett invändigt startspår och kan få en fin position. Hon är väldigt “glad” i banan, sade Niels Petersen till Hampus Bergström och Julian McLaren i ATG Live i onsdags. 

Vi föreslår spik på 1 Algiers i V4-2. Man måste också tillstå att 12 With The Moonlight i V4-1 är ett bra förslag, men vi vill så gärna ha med 9 Soft Whisper (segrade bland annat i UAE 1000 Guineas 2021) så det är minst ett lås på dessa som gäller. 

Till omgångens luring utnämner vi 2 Moqtarreb i V4-4.

Svensk Galopp ger en matnyttig guide till hela ”karnevalen” så att du inte missar något.