Nyheter

Nya möjligheter på Meydan

Publicerad
Vad kan de skandinaviska hästarna Got A Lot, Ascot Brass, Iron Butterfly och Slava Ukraini åstadkomma i dag på Meydan i Dubai? Alla startar inom V4-spelet. Det är den sista fredagen under "karnevalen" innan det nästa lördag är dags för Super Saturday. ATG sänder som vanligt, har svensk kommentator och ordnar med spel. Det är sju lopp på programmet och höjdpunkterna är de två stoloppen Balanchine (Gr. 2) och Jumeirah Fillies Guineas samt Jumeirah Derby.
jbfw52zquxwr1aqydr4
Iron Butterfly i ledvolten innan start den 25 februari förra året i Dubai Millenium Stakes (Gr. 3). Hon slutade där på åttonde plats. Foto: Cedric Lane / Svensk Galopp

ATG har lagt upp alla startlistor som är öppna för spel. Man hittar också startlistorna här och det är en rekommendation att du som ska spela har bägge startlistorna uppe då den viktiga startboxlottningen samt OR-talet redovisas på den senare. Som vanligt ska man tänka på att startnumret inte är detsamma som startboxordningen på Meydan. Startboxen som gäller för respektive häst är numret i parentesen som hittas efter startnumret. OR står för “Official Rating” och är respektive hästs handicaptal (som alltså inte är detsamma som det skandinaviska talet). Förutom V4-spelet kan du spela vinnare, plats och komb i alla sju lopp. V4-spelet startar i det fjärde loppet klockan 16:45. 

Vädret rapporteras vara fint, gräsbanan är god och DT-banan är snabb.

V4-1 är Jumeirah Fillies Guineas över 1600 meter gräs. Det här är ett lopp för enbart ston och de går ut med 57 kilo på ryggen allihopa. Till start är Sören Jensens adept 6 Got A Lot. Som vi tidigare skrivit så segrade hon i Mr Ascot Vinterfavoriternas Pris på Bro Park. I sin debut på Meydan var hon åtta i mål över 1400 meter. Det här är med all säkerhet en lämpligare distans för henne, men det kommer att vara en sensation om hon är först över mållinjen. Man kan gå kort på strecken här och ta med 5 Fairy Cross och 7 Mawj. Den sistnämnda måste betraktas som favorit när hon nu testar distansen för första gången. Om man har råd så strecka också 4 Cite D´Or som inte såg ut att vara så förtjust i DT-banan i debuten på Meydan. Om Pat Cosgrave hittar rätt från start från sitt åttonde spår kan hon vinna om hon överträffar sig själv. 

I den andra avdelningen är det så dags för svenskuppfödda 2 Ascot Brass och 4 Iron Butterfly i prestigefyllda Balanchine (Gr. 2) över 1800 meter gräs. Ascot Brass stötte senast på 1 With The Moonlight (Buick/Appleby) och kämpade heroiskt som fyra då (6,5 längder slagen). Hon slår knappast henne den här gången heller även om formen är mycket bra, men det kommer ingen annan heller att göra om hon inte pullar bort sig. Hon var lite pigg förra gången, men gick undan till seger. Distansen klarar hon normalt. Spika och gå vidare. Iron Butterfly står mycket hårt inne här och hon har väl inte riktigt kommit till sin rätt på Meydan heller. Nu gör hon sitt fjärde försök och det hålls förstås många tummar även för henne. 

V4-3 är Jumeirah Derby över 2000 meter gräs. 8 Slava Ukraini har dragit box sju (7) och kan på sin dag vara med på en plats. Seger är hårt begärt för Niels Petersens adept, men vi tror att distansen är en fördel för honom. En spännande start. Det ser upplagt ut för 6 One Nation (återigen Buick/Appleby) som har en mycket bra segerchans. Han kan vara en spik, men vi vill ha med stallkamraten 3 Highbank (Richard Mullen sitter upp) samt lägesgynnade och formtoppade 7 Sharar.

I den avslutande avdelningen stöter vi på en handicap över 1600 meter DT och har man råd så tar man med allihopa. Vill man gå kort så kan det räcka med 9 Stormy Ocean, 12 Street Mood, 5 United Front, 7 Legionario, 4 Desert Angel och den högst handicappade hästen 1 Tenbury Wells i den ordningen. 

Spiken sitter på 1 With The Moonlight i avdelning två och luringen är 7 Sharar i V4-3. Det ser ut att bli en relativt modest utdelning så en flerbong behöver inte vara fel. Lycka till! 

Svensk Galopp ger också en matnyttig guide till hela ”karnevalen” så att du inte missar något.