Nyheter

Nya framgångar för Brandt

Under söndagens tävlingar på Longchamp segrade Called To The Bar i en Grupp 2 löpning. Stallet är i högform och tog hem ytterligare ett race under dagen.
brandt_pia_33_3
Foto: Maria Holmén / Travronden

Called To The Bar (e. Henrythenavigator) är den senaste i raden av Chantilly-baserade tränaren Pia Brandts storloppshästar. Hon äger honom till 50 procent tillsammans med Sven och Carina Hanson som fött upp den lovande valacken. Segern i Prix Vicomtesse Vigier (Gr.2) togs med lätthet och sättet Called To The Bar speedade förbi fältet trots attack i vida spår i slutsvängen imponerade rejält. Vi på Galopptips tog oss ett snack med Pia under måndagen.

-Han gick ett kanonlöp och det förvånade inte. Det här är en av de mest genuina hästar jag tränat. Han har varit fyra som sämst, och det var i en förlöpning till Sheema Classic i Dubai. Då kom han fyra trots problem med en hovböld. Called To The Bar har en otrolig speed också, förutom att han är stark. Vi har fått honom att koppla av mycket bättre och han kan alltid avsluta sista 1000 runt 58 sekunder. 

-Det var inte så att jockeyn ville styra utåt i banan, han var gått gåendes, men hästarna framför stannade till lite och hästen ville utåt och förbi. Sen var det bara att fortsätta framåt, han orkar gå hela vägen in i mål. 

-Jag är rätt säker på att han står över 4000 meter också, det gäller bara att vänta tills 1000 kvar och se till att han går då. Cadran är dock inte säsongens huvudmål. Nu tar vi ett race i taget och först och främst siktar jag på Gold Cup under Royal Ascot. Jag har startat där förut och det är det bästa man kan göra i galoppvärlden. Det finns ingen lika magisk stämning. Sedan kan man drömma om den stora bonusen på en miljon pund som Stradivarius fick i England ifjol, men med tanke på att man måste planera för ett race i taget så gör vi det och Gold Cup är det som gäller. Jag har den bästa stayern i Frankrike, men det finns några bra i England. Just nu känns det som att vi ska räknas med segerchans, berättar Pia.

Det låter lovande och en snabb titt hos engelska bookmakers visar att Called To The Bar är niondefavorit till 17 gånger pengarna. Stradivarius är favorit till 2,63 gånger pengarna i nuläget. Gold Cup rids över 4800 meter

Vi frågar Pia om det är något mer som är speciellt kring Called To The Bar?

-Han tränas väldigt speciellt vilket är möjligt tack vare de fantastiska förutsättningar vi har i Chantilly. Vi har en skogsslinga på 4000 meter med en kraftig uppförsbacke. Han går inte 4000 meter, men cantrar 1500 och då är det en stigning på säkert 20 meter. Vi tappar lite fart, men vinner mycket styrka med det upplägget. Banan är en naturlig sandbana och övriga hästar vintertränas där mellan november och mars för att få en bra grundträning.

Vi gratulerar till framgångarna, stallet har flera segrar i "vanliga" race de senaste veckorna och passar på att fråga om det finns några nya vinnare som hon sadlar ut i närtid.

-Tack, det gäller som alltid att hitta rätt löp till rätt häst. Jag tror att Karlstad (e.Stormy River) har en god chans nästa gång ut. (Tisdag på Strasbourg red.anmärkning) Dessutom måste jag berätta om Tour To Paris (e.Fuissé) som startar i en grupplöpning på torsdag. Det är en häst jag fick från Ungern där den tränades av samme tränare som hade Overdose. Tour To Paris kom med åtta raka segrar och vi tog en på Longchamp i första försöket. Den här är riktigt bra och kan vara något för Prix de la Foret under Arc-helgen. (Startar i Prix du Palais Royal, Race 2 Longchamp på torsdag)