Nyheter

Nio dagar till Derbyt - så här tror vi att startlistan kommer att se ut

Publicerad
På måndag startanmäls det till den mest klassiska av alla löpningar - Derbyt med stort D. Årets upplaga känns vidöppen på förhand. Inte bara sportsligt måste sägas. Lika mycket går snacket kring vilka hästar som kommer, vill komma - och ens kommer med i loppet...
Bullof_Wall_Street_377_RSsvJ3
Vad tror vi om favoriten Bullof Wall Street? Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Förutsättningarna är att tio hästar kommer med på formtal och fem kommer med på poäng. Att det blir fullt fält råder det ingen som helst tvekan om - mer tveksamt är vilka 15 hästar som kommer att stå på startlinjen, vilka som väljer de kortare varianterna och vilka som får gå i Consolation? Så här ser startlistan ut när vi gjort vår grundliga analys. Rätt eller fel? Det får vi se på måndag vid lunchtid.

Om Niels Petersens hästar:

Bullof Wall Street är högst rankad och given i startlistan. Niels Petersens adept är klar favorit till segern efter sin imponerande vinst i Voterlöpning för ett par veckor sedan. Treåringen efter Tapitzar står i 4.50 på de fasta oddsen hos ATG, men kommer att stå kring 2.50 på banan. Om han drar startspår invändigt om om sju kan det här mycket väl vara totalt spets och slut, men från utvändigt spår kan han hamna i trubbel. Saken blir inte lättare av att Bullof Wall Street den här gången definitivt inte kommer att få vara i fred i ledningen. Av Niels Petersens övriga hästar tror vi att Ascot Brass går i korta Derbyt, Careless Whisper står över då hon är bättre på gräs och oprövad över distansen. Vad händer med Ugotthelook? Vi tror tyvärr inte att hästen kommer med på formtal 82 och låga poängen 80, men hoppas att vi har fel såklart.

Klar för Derbyt: Bullof Wall Street.

Om Lennart Reuterskiöld Jrs hästar:

Äldste broder Reuterskiöld har det väl förspänt inför Derbyt för att uttrycka sig milt… Yoker är given på listan och i våra ögon klar andrahandare till segern. Hästen imponerade våldsamt i första starten över 2200 meter på Jägersro och kom bara bort i Voter - glöm den starten. Harry har utvecklats något enormt i de senaste två starterna och är given i startlistan. Det samma gäller Sel Sea, Tille In Action samt Marieappel. Gulfstream Tiger lär gå i sprinten och visst vill Auenfürst vara med, men formtal 82 räcker kanske inte om vi tänker rätt - däremot kan han komma med på poäng (210) och det samma gäller för Serenity Bloom, men där tror vi mer på Malmö Stads Pris!? Mountain kommer med på poäng, men där tror vi att man väljer sprinten. Alldeles oavsett: Vilken enorm tränarprestation av Lennart och resten av folket i stallet.

Klara för Derbyt: Yoker, Harry, Sel Sea, Tille In Action, Marieappel. troligtvis även Auenfürst.

Om Wido Neuroths hästar:

Ingen sommar utan reggae och inget derby utan hästar från Wido och Stall Perlen… Everest Voice och Jet Action är klara på formtal och vi tror att han kommer med båda. Nordic och Reine De Vega kan båda komma med på poäng, men där känns det mer tveksamt - eller?

Klara för Derbyt: Everest Voice och Jet Action.

Om Caroline Malmborgs häst:

Timo Nurmos var klar för derbyt redan då han vann Vinterfavoriternas Pris i fjol. Hästen var god tvåa i en start i Dubai i vintras och höjdes ett kilo på den prestationen. Sonen till Le Havre gjorde comeback i en tuff handicap på Övrevoll senast och skötte sig fullt godkänt som femma och sänktes inte på den prestationen. Visst är det stora målet Norskt Derby i augusti, men hästen står distans och är väl värd den här chansen.

Klar för Derbyt: Timo Nurmos.

Om Joakim och Pia Brandts häst.

Mr Ascot ägde och egenuppfödda Ladybug kom sent in derbydiskussionen, men nu är man där lika väl. Hästen var grym som tvåa till en bra Fabre-häst i debuten och följde upp med gedigen insats vid segern senast. Treåringen undan Hot Fudge är redan på plats på Jägersro och hon är klar på handicaptal. Det stora målet för Ladybug är Oaks lite senare under säsongen, men det här är ett bra test på distansen och på banan.

Klar för Derbyt: Ladybug.

Om Francisco Castros hästar:

Nocentsinkentucky är stenklar för derbyt, men här finns klara funderingar för distansen. Vi tror att han vinner sprinten med typ fem längder och har bra chans att även vinna Malmö Stads Pris. Malbec vill gärna vara med som det känns, men formtalet räcker inte så och med endast 90 poäng känns det avlägset han kommer in den vägen heller.

Ingen derbyhäst som vi ser på det!?

Om Bent Olsens hästar:

Grey Flash kan vinna derbyt om ni frågar oss, men här hänger hästen löst - speciellt om General De Vega anmäls (vilket vi i och för sig inte tror). Avkomman till The Factor får lita på att komma med på poäng, men det känns som en “coinflip” i nuläget. Stallkamraten New Target kommer med på poäng, men den känns ju hetare i den danska motsvarigheten?! Laban har 200 poäng och kan komma med på det, men vill man verkligen “ta" en plats från Grey Flash?

Ingen klar, med Grey Flash kan komma med på poäng.

De sista tre platserna kan gå till lite “vilka som helst”….

Vår startlista i Derbyt 2020 (innehållande tolv hästar ser då ut som följer).

Bullof Wall Street

Yoker

Everest Voice

Timo Nurmos

Harry

Tille In Action

Sel Sea

Marieappel

Ladybug

Jet Action

Grey Flash

Auenfürst

Vi som “vill” in:

Ugotthelook, Reine De Vega, Nordic, General De Vega, Malbec Xcalibur, Laban, Shallow, New Target, samt ungefär tio hästar till…