Nyheter

Niels Petersen om söndagens chanser

Publicerad
Niels Petersen har fem segrar i Norskt Derby de senaste nio åren. I år har han favoriten Privilegiado till start. Privilegiado var i sin senaste start tvåa i Svenskt Derby. Vi har talat med Niels om vad han tror om chanserna för sina hästar.
i-Fw7FZRk-X
Niels Petersen har stallet redo för den norska derbydagen Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Niels Petersen startar en hel del hästar på den Norska Derbydagen  och det ser ut att finnas flera goda vinstchanser. 

I dagens andra lopp som är Skandinaviskt mästerskap sadlar Niels ut halva fältet, han har fyra av de åtta startande.

-Face Of Energima gjorde en väldigt bra debut tycker jag och visade en fin inställning. Det är en racer. Det handlar om en väldigt fin häst som är med och gör upp om segern.

-Shallow var jag nöjd med i debuten. Han är stor och valpig, men har gått framåt väldigt mycket efter debuten, en outsider.

-Kasai var klart slagen av Face of Energima i debuten. Har också gått fram en hel del efter sin debut och ser bra ut. 

-Ascot Brass gjorde det väldigt bra i sin första start, det syns han är en racer. Han har varit tidigare klar än de andra och han är med och gör upp om segern tillsammans med Face of Energima, meddelar Niels.

I lopp 3 som är en handikap startar du tre hästar.

-Mikklus Makklus gjorde det klart godkänt i sin första start på länge senast. Gick in bra i boxarna och gjorde ett bra lopp. Det är definitivt ett stort plus att det är gräs nu och att distansen är längre. Han har gått våldsamt framåt efter senaste insatsen och jag tycker det här ska bli spännande.

-Somerville testar vi samma upplägg på som förra året. Siktet är inställt på Champion Hurdle. Allt verkar bra med honom. Man ska tänka på att hans slätloppsform är bra, han gjorde ett fint lopp på Strömsholm och har låg vikt här. Han kan överraska och räknas som ett longshot.

-The Kid har haft en del hovproblem så här långt. Han tränar bra, men jag ligger lågt. 

I Erik O Steens Memorial, lopp 4, har du Swan Black till start.

-Distansen är inga problem, jag förväntar mig en bra prestation. En tredje/fjärdeplats är logisk då det är ett par bra emot.

I femte loppet har du en häst till start.

-Kildare  är stabil, blöt bana passar honom. Han kommer frisk och trots det är många bra motståndare ska han räknas som en av flera i en öppen handikap. 

I Marit Sveaas Minneslöp (Gr.3)  med 800 000 norska kronor till vinnaren har Niels fyra startande bland annat den troliga favoriten Square De Luynes.

-Square De Luynes har gjort allt rätt så här långt. 1800 meter tror jag inte ska innebära några problem och inte heller en blöt bana. Han är loppets naturliga favorit och jag är så klart väldigt spänd på att se honom.

Du har höga förhoppningar, blir du besviken om Squre De Luynes inte vinner?

-Alla lopp ska ridas och Square De Luynes har visat att han är bra. Det är så klart en god chans, men om han inte skulle vinna kan jag inte bli besviken, han har gjort allt rätt innan.

Vad tror du om dina andra deltagare?

-Trouble Of Course gjorde det ok senast. Han kan mer än visat. Min känsla är att han hanterar en mjukare gräsbana bättre än många av konkurrenterna och han är ett longshot. 

-Our Last Summer har inte kommit rätt på det i år och stått över en del så han är inte i sin bästa form. Han är en outsider på sin höga kapacitet.

-Cockney Cracker gjorde det bra i Danmark. 1800 meter är lite i kortaste laget för honom, men han kommer att avsluta bra. Han tar en peng här.

i lopp 8 Derby Mile har du två stycken till start.

-Love Of Course var godkänd i Svenskt Oaks. Distansen var i längsta laget. Nu fick det bli Derby Mile, Ett fint sto som jag tror är lite bättre på dirt, men hon är en outsider.

-Izakaya var positiv på den svenska derbydagen anser jag. Har fått en paus och kommer fräsch. Är bra nog om det verkligen skulle stämma på vägen. Har utan tvekan kvalitet och kapacitet.

I Norskt Derby har Niels tre hästar till start bland annat loppets troliga favorit Privilegiado.

-Privilegiado ser fin ut och allt är som det ska vara. Han har gjort det han ska så här långt och är laddad för uppgiften. Formen från det svenska derbyt är urstark. Både Red Cactus  med sin seger i Hurricanelöpning och Queen Rouge med sin seger i Danskt Derby visar det. Privilegiado har också nu en fördel av gräs som han är mycket bättre på. Det ska vara en bra chans.

-Arigato är på väg uppåt. Han jagar norsk bonusen och blir bättre och bättre. Jag tror han kan dyka upp på pengar. 

-Meandyoutwo är mycket fin, det är en riktigt bra häst. Första starten på 900 meter var mer ett test. Man kan säga att debuten var i Derby Trial, där han var godkänd som femma. Han var inte långt efter vinnaren senast trots allt och är mycket förbättrad inför den här uppgiften. Han borde kunna vara med och ta en premie här avslutar Niels Petersen