Nyheter

Når Annette Stjernstrand 30 segrar för året?

Publicerad
Året 2020 lyckades amatörtränaren från Skara, Annette Stjernstrand, med god hjälp av sin ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen, nå det det suveräna resultatet 33 årssegrar. Med det var hon trea i den nationella ligan och 10 segrar bakom Lennart Reuterskiöld Junior som hade ett formidabelt år med över 10 miljoner kronor insprunget. I år har den senare tagit 30 segrar och Stall Stjernstrand står inför årets sista dag på 29 stycken! På söndag sadlar man ut hela nio starthästar och det är ingen annan tränare i närheten av att prestera.
izqil84lervnh5yiyud
House Doctor under Shane Karlsson segrar på Bro Park den 13 september. Han startar på årets sista tävlingsdag i ett öppet lopp. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Under året har stallet i Sverige, Danmark och Norge innan söndagen startar hela 250 gånger. Det är endast Bro Park-tränaren Patrick Wahl som också är över 200 stycken (223) och det är på sin plats att berätta att ägaren Nathalie Mortensen med den svart/gula dressen har en oerhörd betydelse för den skandinaviska breddsporten. Nu aviseras vinteruppehåll då det är svårt att hålla igång hästarna när det blir för hårt i marken, men först då en sista kraftansträngning. Vi har pratat med Nathalie Mortensen inför avslutningsdagen.

Hur går det med träningen nu när vintern har kommit? 

– Vi travar i skogen och på grusvägen, det är stenhårt överallt, inleder hon. 

Vi tar hästarna i tur och ordning (se nedan). 

Lopp 1

3 For A Better Day var lite hovöm senast och blev struken. Jag red henne i dag (läs: tisdag). Hon kändes väldigt pigg, glad och fräsch, men slår inte Fort Dodge och några till. Jag hoppas att hon gör ett bra lopp, lär sig något och får något att tänka på över vintern. Hon gjorde inget speciellt förra veckan och kan vara något jobb kort. 

Lopp 2

8 Is What It Is var jag jättebesviken på senast. Han tappade jättemycket från start senast, men underlaget var kanske inte passande för honom? Jag vet inte. Det ska bli kul att se honom på lite längre distans, han känns bra i veckan och får starta på. Han kommer väldigt bra på slutet i alla lopp han gjort så då kanske distansen kan vara en liten fördel? Han tränar jättebra och har alltid gjort, gör allt rätt. Han har blivit mycket bättre och mer fokuserad i startboxarna, är pigg i ledvolten, men skärper till sig när ryttaren hoppat upp och är då lugn. Tungt underlag kanske inte är någon fördel? Jag hoppas på pengar, med tanke på senaste insatsen.   

V64-1

4 Thunderboy var mycket lugnare innan än senast då Farrh Out som stod bredvid honom snubblade ut ur startboxarna och när hon kom upp lite bakom så gick han och sa ”hej då”. Det var inte riktigt meningen att gå så tidigt, men han gör som han vill och det gick ju bra. Han är väldigt stor och kanske kan växa i sin stora kropp ännu mer nästa år? Det är rätt distans, bana och han gick bra på underlaget senast. Med den formen tycker jag ändå att han ska vara med där uppe även om han står väldigt dåligt till och i vart fall vara bland de tre, annars blir jag väldigt besviken. 

V64-4 / V4-2 / V3-1

6 Heshmah har känts super, -superfin hemma, men det kan hända att hon inte trivs på banan. Så fint som hon har tränat hemma det senaste så har vi höga tankar om hennes kapacitet. Hon står kvar på Bro Park, med eget foder, sedan en vecka tillbaka eftersom jag har stor tro på henne och vi inte kan träna hemma. Henrik Engblom hade ridit henne i dag (tisdag) och var inte nöjd med det jobbet alls. Hon kanske inte fungerar på underlaget? Hon gick också ett jobb i söndags på Bro Park och hon var inte lika fin som hon känts hemma, men det kan som sagt vara banan. Hon är lite trög att få i gång, känns jättepigg, men jag har inte fått fart på henne i loppen. Hon behöver någon som kan rida och jag har fått Carlos Lopez på så det här kan bli bra. Hon vann ju lätt med Oliver (Wilson), men det var på Jägersro och ett annorlunda underlag, men är hon som där så räknas hon. Vi får se på söndag hur hon hanterar banan. Distansen passar bra. 

V64-5 / V4-3 / V3-2 / LD-1

3 House Doctor var väldigt pigg i dag (läs: tisdag). Jag tycker inte han gjorde det jättedåligt senast heller, men har gått ner ett kilo. Han har tre kilo av och det är en jättefördel. Jag tycker att han ska räknas här. Han är ändå den av mina som gått väldigt bra på ”sanden”. 

4 Ruby Carlras har haft lite problem med mugg och hon har tagit det lugnt på grund av det. Hon är pigg och glad för dagen. En rolig häst som alltid försöker och kommer göra det nu också. Hon har inte tränat ihjäl sig och det är en nackdel. Hon är den som springer bäst av sig själv av våra. 

12 Dolores har inte fått ett bra spår. Hon hängde lite utåt i svängarna och har varit knepig i munnen. Hon gör inte det hemma. Jag har haft kiropraktor på henne då hon varit lite sned. Två kilo av och ner i handicap. Hon är bättre på gräs, men hanterar DT också. Om hon bara kan komma in och inte blir hängande där ute så borde hon ha en bra chans. Jag tycker alla bör göra ett bra lopp. Ingen av dem är helt borta.

V64-6 / V4-4 / V3-3 / LD-2

5 Titanium Carlras är bättre bakifrån, men är så himla stark. Det är spännande att Henrik Engblom ska rida. Vi ska testa att försöka backa ner honom lite grann så får vi se vad som händer. Det ser lite roligt ut på förhand. Han ramlade lite inåt i kurvan och kanske behöver stärka sig lite i kroppen? Nästa år kommer bli jättekul. 

11 Laoch Liath tappar mycket från start, men 1400 meter ska bli kul faktiskt. Han är ju snabb sedan så distansen tror jag ska bli jättekul att satsa på. Det är roligt att rida den här hästen, så snäll och fin. Det ska bli ganska intressant, tycker jag. Jag tycker att bägge mina har chans här.

Vilken är din bästa segerchans? 

– Jag vet inte, men “1400-metershästarna” ska bli lite kul (läs lopp 1 och 8). Jag ser fram emot dagen, avslutar ställföreträdande tränaren Nathalie Mortensen. 

På söndag eftermiddag vet vi om Annette Stjernstrand blev segerrikast i Sverige. Det räcker med en seger så går man förbi på fler andraplatser. Observera! Segerrikast ska inte förväxlas med vinstrikast. Det är två olika kategorier. I den senare så är championtränare Lennart Reuterskiöld Junior helt ohotad.