Nyheter

Min dröm just nu är en ritt i Derbyt

Publicerad
Orden kommer från Ulrica Holmquist som nyss tagit sitt livs största seger så här långt med Annika Sjökvist tränade Arabianranta. Ulrika som vann fyra lopp på Gärdet på den svenska nationaldagen vinner lopp varje tävlingsdag just nu och vi talar inte om favoriter. Vinnaroddset idag på Arabianranta var 50 gånger och det gladde säkert många som sett henne leverera vinnare efter vinnare till bra odds på nationaldagen.
Arabianranta_842
Arabianranta med Ulrika Holmquist efter segern Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Ulrika Holmquist ser ut att göra allt rätt just nu och rider med ett enormt självförtroende. Idag på Annika Sjökvist tränade Arabianranta (e. Helsinki) tog Ulrika sitt livs största seger så här långt i karriären när hon vann klassiska Jockeyklubbens 2000 Guineas. Det här var tredje gången i historien som en kvinnlig ryttare vann det här loppet. Segrarna för en kvinnlig ryttare tidigare i det här loppet togs av Lotta Broström som red Jan Malmborg tränade Rutger Royal till seger 1987 och Yvonne Durant som både tränade och red Arcus 2008.

Gå igenom loppet och hur du upplevde loppet?

-Vi kom iväg bra och fick en bra position bakom Yrroll. Det var det jag och Annika Sjökvist hade talat om innan när vi tittade på listan och pratade om hur det optimala loppet kunde se ut. När det var 500 meter kvar av loppet kände jag att jag hade mycket krafter kvar då tänkte jag att det här kan gå vi går ut. Samtidigt började jag undra när de övriga skulle komma bakifrån. När det bara var 200 meter kvar av loppet var jag helt säker det här vinner vi!

Hur stort är det här för dig? 

-Det var en fantastisk dag på Gärdet på nationaldagen när jag vann fyra lopp, men segern idag med Arabianranta det är det största hittills i min karriär. Att under sitt första år som proffs få rida en klassisk vinnare är helt fantastiskt det går inte att beskriva. jag har nog inte riktigt fattat det ännu berättar Ulrika.

Du rider vinnare i stort sett varje tävlingsdag just nu, hur var dina tankar inför den här säsongen?

-Jag saknar en ritt i Svenskt Derby så min dröm just nu är att få en ritt i Derbyt. Mitt mål annars inför den här säsongen var annars att komma upp i 100 vinnare just nu har jag ridit 87 segrar och har tretton kvar konstaterar Ulrika 

Du blev uttagen till att rida i Women Jockeys World Cup den 30 juni på Bro Park och fick reda på det direkt efter segern.

-Jag blev helt överraskad för det var inget jag visste om innan. Det är klart man är stolt över att få vara med, det är stort. Att få rida mot Josefin Landgren och övriga stjärnor under den dagen ska bli jättekul. Josefin Landgren har verkligen hjälpt till att lyfta oss, hon höjer oss alla och har visat vägen för oss. Det var häftigt att vi båda fick vinna lopp idag och hon var den första att gratulera mig till vinsten. Vi kvinnliga jockeys är konkurrenter på banan, men utanför har vi en härlig sammanhållning och peppar varandra berättar Ulrika.

Vad skulle du vilja säga är din främsta styrka som jockey? 

-Jag är en väldigt taktisk jockey och det har jag en stor fördel av i jämna fält. Jag använder inte bara styrka när jag rider utan försöker tänka mer på det taktiska upplägget.