Nyheter

Marit Sveaas Minneslöpning (Gr.3)

Publicerad
Med 800 000 NOK till segraren är Marit Sveaas alltid en av de mest åtråvärda löpningarna i Skandinavien. Favoritskapet lär falla på Square de Luynes som segrade i Norskt Derby ifjol.
Appelina_8247_PauPew
Appelina är ett sto med chans i Marit Sveaas (Gr.3) Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

När det gäller Marit Sveaas (Gr.3) som rids över 1800 meter är det lätt att tro att det är ett race som passar våra Skandinaviska Milers. Tex Pramms på Jägersro rids över 1730 meter och stortränare som Niels Petersen och Wido Neuroth brukar alltid se till att deras stjärnor går lika bra på båda banorna. Tittar vi på historiken finner vi dock att det är idel stayers som har segrat i löpningen. Valley Chapel, Appel Au Maitre, Bank of Burden är några namn vi tänker på. Den senaste tvättäkta milern vi minns segrade i löpningen var superstoet Entangle. Även Funny Legend var distansbegränsad vilket dock inte gäller Theatrical Award och Kill The Crab för att nämna två ston till som segrat i löpningen. Här är årets fält.

1 Quarterback (e.American Post) segrade i Norskt Derby 2015 och segrade i Stockholm Cup International (Gr.3) 2016. Han har rätt profil för den här löpningen och lär ha gått framåt från debuten efter lång vila.

2 Appelina (e.Appel Au Maitre) gör inga fel och är ett supersto som inte skall glömmas bort från ett bra läge. Appel Au Maitre segrade här 2008 och Appelina är minst lika snabb.

3 Learn By Heart (e.Frankel) segrade i Stockholms Stora Pris (Gr.3). Den här Frankel-avkomman trivs på Övrevoll och är av det starkare slaget. Profilen passar perfekt och Bent Olsen och Lone Kaj Nielsen segrade här med Brownie 2016.

4 Swedish Dream (e.Helmet) fick sitt genombrott i Stockholms Stora Pris (Gr.3) i år och gick bra över distansen senast. Har lyckats få Carlos Lopez i sadeln vilket man nog tackar gudarna för.

5 Trouble Of Course (e.Rajsaman) segrade här som treåring! Formen ser tveksam ut, men Trouble Of Course är precis den miler/stayer som alltid räknas i den här löpningen. Niels Petersen har sadlat ut segraren i Sveaas fyra av de senaste sju åren.

6 Jubilance (e.Oratorio) är en ständig gäst i den här löpningen och som bäst har det blivit en andraplats. Nu i storform är det livsfarligt att glömma bort att strecka dansken som liksom Learn By Heart tävlar för Lone Kaj Nielsen.

7 Our Last Summer (e.Zamindar) är titelförsvarare och segrade 2016 i Norskt Derby. Sandro De Paiva får här en fantastisk möjlighet att visa upp sig på högsta nivå och ekipaget lär inte göra bort sig.

8 Cockney Cracker (e.Cockney Rebel) ligger snäppet under eliten. Oliver Wilson har ett bra år och Cockney Cracker tränas av Niels Petersen vilket ger möjligheter.

9 Square de Luynes (e.Manduro) är en urstark häst som segrade i Norskt Derby ifjol. Årsdebuten skedde i Oslo Cup (Gr.3) och det blev en enkel seger. Att Square de Luynes är fältets klasshäst står höjt bortom allt tvivel, men hinner han verkligen med idag?

10 Buddy Bob (e.Big Bad Bob) är något efter milereliten och startar sällan på hemmabanan. Bör få svårt.

11 Victor Kalejs (e.Spring At Last) kommer från Bro Park där han tränas av en norrman i förskingringen, Roy Arne Kvisla. Victor Kalejs har som största merit segrat i Pramms (L). Övrevoll klarar han vilket segern i Norsk Kriterium visar. Victor Kalejs var åtta här ifjol och finner kanske distansen i längsta laget.