Nyheter

Marc Stott på väg att flytta till Jägersro

Publicerad
En av Skandinaviens hetaste och framgångsrikaste tränare Marc Stott kommer att flytta från Århus till Jägersro. I år passerade stallet sex miljoner svenska kronor i insprungna pengar och man har bland annat vunnit Danskt Derby och ett Grupp 3 i Hamburg.
2019-08-11_16.55.3
Marc Stott söker nya utmaningar och är på väg att flytta sin tränarrörelse till Sverige och Jägersro Foto: Niclas Cronberg

Hur kommer det sig att du tar det här steget och väljer att flytta till Jägersro?

-Jag tycker att svensk galopp är det som utvecklar sig mest i Skandinavien och då vill jag vara med. Flytten till Sverige och Jägersro gör att jag får bättre träningsmöjligheter för hästarna. Den allra största fördelen är så klart dirtbanan på Jägersro, man vet att oavsett om vädret är dåligt så kan man jobba hästarna på ett bra sätt när man kommer till stallet på morgonen. 

Jag känner också själv att jag vill utvecklas ännu mer som tränare. De bättre träningsmöjligheterna upplever jag ska kunna bidra till det, samtidigt som jag hoppas  att kunna förbättra de hästarna som finns i stallet idag med ytterligare några kilo. 

Självklart är den nya banan i Skåne också en bidragande orsak till flytten, jag tror det kommer att bli väldigt bra. 

Vad säger dina hästägare om flytten från Århus?

-Mina ägare tycker att det är en spännande utmaning för stallet, men så klart finns det de som kommer att sakna det där att ofta komma ner i stallet och hälsa på sina hästar förstås.

När kommer du att flytta in på Jägersro?

-Mitt hopp om allt flyter på och fungerar som det ska är att jag ska kunna komma på plats på Jägersro i slutet av januari.

Hur många hästar kommer du att ha i träning?

-Det kommer att vara runt 30-35 hästar som kommer att finnas i stallet. Det är 17 stycken 2-åringar  och 12 stycken åringar som  flyttar med, så det ser spännande ut på unghästfronten till nästa år.

Hur ser det ut med personal i stallet nu när du flyttar till en ny bana?

-Jag har två stycken som flyttar med, men kommer att behöva minst två eventuellt tre stycken till. De som är intresserade av att vara med och utveckla mitt stall på Jägersro kan kontakta mig. 

Kommer du att ha plats för nya ägare i ditt stall?

-Jag har starka ägare bakom mig, men så klart hoppas jag att det ska komma in nya ägare i och med min flytt till Sverige. Det kommer att finnas möjligheter att ta emot fler hästar. Jag tycker jag har visat att jag duger och mina hästar har presterat bra även i Sverige, både på Bro Park och Jägersro.

Vad säger du om dina resultat det här året som tränare?

-Det har varit fantastiskt mer än sex miljoner svenska kronor i insprungna pengar till stallet. Titta på statistiken, en tränare som Patrick Wahl har fem miljoner insprunget och ligger tvåa i Sverige. Här kommer jag en tränare från lilla Århus och har en miljon mer i insprungna pengar det är stort, riktigt stort. Jag började min tränarkarriär 2014 och det har bara gått bättre och bättre för varje år.

Vad minns du bäst ifrån året som gått?

-Danskt Derby med Queen Rogue var fantastiskt så klart och även när King David fick vinna  Grosser Preis von LOTTO Hamburg (Gr.3), det var stort.

Vad grämer dig mest från säsongen 2019?

-Många av mina tvååringar har varit sena, jag hade gärna haft fler som kunnat vara ute och tävlat i de stora tvåårsloppen. Oturen som Queen Rogue hade i Svenskt Derby är också något som grämer mig. Hon förtjänade ett optimalt lopp. Jag säger inte att hon vunnit, men hon hade varit tvåa. 

Du hade stora förhoppningar på 3-åringen Sir Churchill i början på året?

-Han har inte fått den säsong jag hoppats på, men det har vi fått förklaringar på. Nu har han opererats och jag var väldigt nöjd med hans första start efter operationen på Klampenborg häromveckan. Han avslutade bra på fel distans och en tung och opassande bana för honom. Det var bra svar jag fick då och jag hoppas han kan komma tillbaka och få en fin säsong 2020. 

Du och Oliver Wilson har haft ett väldigt givande och bra samarbete under de senaste åren. Hur ser det ut till nästa år?

-Jag tycker det är superviktigt med ett bra samarbete och det har fungerat väldigt bra mellan Oliver och mig. Vi är lojala och ärliga mot varandra och jag tror vi kommer att ha ett väldigt givande och bra samarbete i flera år framöver, avslutar Marc Stott som ser fram emot 2020 med stor tillförsikt.