Nyheter

Macallan "frontar" svenska laget i Newbury

Publicerad
Det vimlar inte alltid av lopp för arabiska fullblod av god klass, och Göteborg-tränaren Henrik Engblom söker sig till England med sin stjärna Macallan.

Första loppet är nu på söndag i Newbury – sedan väntar två lopp till.

- De två första loppen av tre som han ska vara med i är tuffa Grupp 1-lopp, så det tredje är bästa uppgiften, säger Henke.
Macallan_5495_eTlHmg
Sjuårige grållen Macallan (med tränaren Henrik Engblom direkt till vänster om honom) ger sig iväg på Englands-turné. Macallan har 81 i formtal och drygt 1,1 miljon intjänat. Foto: Stefan Olsson

Henrik Engblom erkänner att han trodde att Macallan (e. Dahess) skulle ha bra vinstchans i Göteborg senast, men säger att han med facit i hand får vara nöjd med andraplatsen i lördags bakom Jaldi Karo (e. Jehol de Cardonne).

- Vi ”gav” ett par kilo till en häst i väldigt bra form. Före loppet var jag optimistisk, men vi får väl vara nöjda med andraplatsen så här efteråt.

Henrik (med bas i Skara) berättar att Macallan kommer att vara uppstallad hos en bekant i Lambourn under Englands-vistelsen.

- Han heter Tom har tagit hand om hästen tidigare också, så det är lugnt. Jag kommer att åka ner för de sista två loppen. Nu på söndag missar jag, eftersom det är tävlingar i Göteborg också.

På söndags rids Macallan i ett lopp över 1.200 meter av jockey Fergus Sweeney. 

Vad gäller tävlingarna i Göteborg på söndag, så tycker ”Henke” att båda hans hästar har lite chans.

Queen Of Skara blir hyfsat betrodd, men det blir knappast Oasis Spear:

- 1 Queen Of Skara (e. Mutajally, lopp 1, V64-1) gillar snabb gräsbana och ska vara med och göra upp om de främsta platserna. 8 Oasis Spear (e. Oasis Dream, lopp 8, V3-3) har blivit lugnare och han är stark, han är en sådan som kan dra i hårt tempo utan att bli trött. Han slår ur underläge den här gången, men jag tror inte att vi är chanslösa.

Newbury på söndag lockar mer svenskintresse, än Macallan från Henrik Engbloms stall.

I samma Grupp 1-lopp som Macallan är med i nu på söndag, kommer även Poloniz (e. Nizam) från Maria Hagman-Erikssons stall att delta. Och Maria har ytterligare tre hästar med sig till Newbury.

Hagman-Eriksson har även med Jaldi Karo som vann mot Macallan senast – Afja’an (e. Amer) och Ayman (e. General).  

En sak är klart – kvalitén på arabloppen i Newbury är väldigt hög. En svensk placering eller seger i något av loppen, skulle vara en välkommen framgång.