Nyheter

Long om Freestyler: "Fältrittklubbens eller bokslut"

Publicerad
Square de Luynes var Stockholm Cups behållning.
Men Freestyler var loppets överraskning - andraplatsen var som en seger för tränarparet Jessica och Padraig Long.
- Nu blir det antingen "Fältrittklubbens" eller bokslut för säsongen, säger Padraig.
Freestyler_3149_
Blir det Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning nästa för Freestyler? Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Femårige Freestyler (e. Areion) stod länge och stampade kring 77-78 i formtal förra året, han kom till "Cupen" i år med 87 i tal och var loppets lägst rankade häst. Efter andraplatsen har handicapern nu höjt honom till 92 (se separat artikel). 

- Han har hysterisk form just nu. Efter segern i SM kollade vi med sportchefen Dennis Madsen om möjligheterna att efteranmäla honom till Stockholm Cup, berättar ställföreträdaren Padraig Long.

Padraig summerar loppet, som gav Freestyler-ägarna 350 000 kronor i prispengar för andraplatsen: 

- Vi "vann" vårt lopp. Åt vinnaren Square de Luynes fanns aldrig någonting att göra. Han var ju fullständigt överlägsen, han cantrade hem loppet. 

Men hur kommer det sig att en häst som stod med 77-78 i formtal under förra säsongen, nu genomgått denna monumentala metamorfos? Och plötsligt står för en uppvisning i SM Classic och några veckor senare springer ifrån den skandinaviska eliten (Square de Luynes borträknad ) och engelska Grupp-hästar i Stockholm Cup? 

- Freestyler stod inne på Jägersro förra året och mådde av någon anledning inte som han skulle där inne på banan, helt enkelt. Jag vet inte om han blev nedsatt av någon sjuk häst eller något annat när han stod på banan, eller varför han inte mådde som allra bäst. Men han var inte på topp i loppen. Nu har vi honom hemma på gården, han trivs jättebra och har helt klart hittat en fantastisk formtopp. 

Tränare Jessica Long, Padraigs fru, har blott 15 hästar på träningslistan och med tanke på det, kunde paret verkligen fira den gångna helgens fina resultat. 

Först överlägsen seger i Breeders' Trophy Mile på fredagen med Good Eye (e. Eishin Dunkirk), dessutom en andraplats i Breeders' Trophy Juvenile med I Rely (e. Reliable Man).

- Det verkar vara blinkers på och full fart i front som gäller för Good Eye. Med I Rely var vi oroliga över hur det skulle fungera på gräset, hon har ju halvsyskon som I Kirk (e. Eishin Dunkirk) som är ännu bättre på dirt. Men vi hade testat henne på gräs inne på Blommeröd, så vi hoppades och trodde på en bra prestation.
Det verkar "fyllas på underifrån" i Long-stallet. Och trots att Freestyler nu klättrat över 90-strecket finns det inga högtflyende planer om en vinter i Dubai eller dylikt för att fira den nya stjärnstatusen.  

Jessica och Padraig meddelar att beroende på hur hästen känns så blir det antingen Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning den 13 oktober för Freestyler, eller ganska omedelbart en välförtjänt paus över vintern.