Nyheter

Les dés sont jetés

Publicerad
Tärningarna har kastats och lottningen till Qatar Prix de l'Arc de Triomphe är klar. Det blev en mardrömslottning för några av favoriterna.
EnableKingGMarkC_tJCIAe
Enable kan bli först till tre segrar i Arcen Foto: Mark Cranham / Racing Post

Lottningen gynnade absolut inte Enable (e.Nathaniel). Hon startar från box nio och därifrån har endast en häst tidigare segrat i Prix de l'Arc de Triomphe (Gr.1). Enable kan dock söka tröst i det faktum att den som tidigare lyckats segra från den boxen är ingen annan än Urban Sea (e.Miswaki). Urban Sea är farfarsmor till Enable och en av de järnladys som segrat i "Arcen".

En annan som är missgynnad av utgångsläget är Ghaiyyath (e.Dubawi). Ghaiyyath vill ha tätkänning tidigt och behöver en fri löpning. Det går att ordna från box 12, men Ghaiyyath lär vara tvungen att lägga kraft tidigt och segerchansen är decimerad. 

Oddsen hos bookmakers gick ut till 1,73 på Enable och ut till 13 gånger pengarna på Ghaiyyath efter lottningen. 

En av de mest gynnade hästarna är Sottsass (e.Siyouni) som fick innerboxen. Det här är normalt ett mycket dåligt utgångsläge, men en ändring av banan gör det hela till en drömlottning. I år har man nämligen en "Open Stretch" på sex meter. När hästarna kommer in på upploppet öppnas railen innåt och Sottsass lär garanterat få möjligheten att speeda till. 

Enable gillar också att löpa nära täten och med front runners som Ghaiyyat och Kiseki (e.Rulership) kan hon få en perfekt draghjälp bara hon startar snabbt nog från niondeboxen. Dettori var mycket negativ mot open stretch på presskonferensen. Samtidigt menade han att Enable slagit de flesta i fältet och att det var oklart vilken nivå till exempel Sottsass har. Han verkade ändå mena att Sottsass och Japan (e.Galileo) är värst emot. Nedan följer fältet med boxnumret inom parentes.

1 (5) French King (e. French Fifteen) / Henri-Alex Pantall,Oliver Peslier

2 (3) Waldgeist (e. Galileo) / Andre Fabre, Pierre-Charles Boudot

3 (12) Ghaiyyath (e. Dubawi) / Charlie Appleby, William Buick

4 (7) Kiseki (e. Rulership) / Katsuhiko Sumii, Christophe Soumillon

5 (4) Blast Onepiece (e. Harbinger) / Masahiro Otake, Y Kawada

6 (2) Fierement (e. Deep Impact) / Takahisa Tezuka, Christophe Lemaire

7 (11) Nagano Gold (e. Sixties Icon) / Vaclav Luka Jr, M Barzalona

8 (9) Enable (e. Nathaniel) / John Gosden, Frankie Dettori

9 (8) Magical (e. Galileo) / Aidan O’Brien, Donnacha O'Brien

10 (10) Japan (e. Galileo) / Aidan O’Brien, Ryan Moore 

11 (6) Soft Light (e. Authorized) / Jean-Claude Rouget, Y Take

12 (1) Sottsass (e. Siyouni) / Jean-Claude Rouget, Christian Demuro