Nyheter

Lennart Jarvén om Fiftyshadesfreed och chanserna på Övrevoll

Publicerad
Fiftyshadesfreed är en 8-åring som fullständigt älskar Övrevoll. Nu kommer han till start i den första avdelningen på V4 och Galopptips tog ett par ord med hästens tränare Lennart Jarvén om hur han hittat Fiftyshadesfreed och om möjligheterna på onsdag.
Fiftyshadesfreed_275
Fiftyshadesfreed kan vara en vinnare på V4 Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Var hittade du Fiftyshadesfreed (e. Verglas)?

-Det var på Newmarket Autumn Horses in Training Sales, berättar Lennart Jarvén

Det här var ju ett riktigt fynd och du har flera gånger hittat hästar som gjort bra ifrån sig när de kommit hit till Skandinavien. Vad tittar du efter när du är på en auktion?

-Folk vill ha olika typer. Jag vill ha en lite lägre häst och den ska helst vara  kompakt. Den ska vara kompakt för då är det mindre chans att den har eller får ont i ryggen. Jag upplever att en häst med de kvaliteterna har lättare att ta sig runt våra velodromliknande banor i Skandinavien. Det är viktigt att  de kan ta sig runt smidigt. En av de stora fördelarna med kompakta hästar är att de ofta har en bra kurvteknik. Han uppfyllde alla mina krav och passar väldigt bra i våra förhållanden, förklarar Jarvén. 

Har du funderat på att skaffa mer hästar?

-Jag fyller 79 år om några dagar och börjar ju komma till åren. Min fru vill helst jag ska byta tränare på Fiftyshadesfreed skrattar Lennart Jarvén. Fast man hör trots allt på honom att han nog hade tyckt det var lite spännande att köpa någon häst mer.

Imorgon startar du Fiftyshadesfreed på Övrevoll, när reser ni upp?

-Nu är det lunchtävlingar så då får han äta sin ordinarie kvällsmat hemma, sedan åker vi iväg. Vi är väl uppe efter midnatt någon gång. Aidan O'Brien låter ju sina starthästar äta hemma innan de ska iväg. Därefter flyger han dem dit de ska och på kvällen flyger han hem dem så de kan äta kvällsmat hemma. Det är så, ju mer de kan vara hemma desto bättre säger Lennart.

Vad säger du om Fiftyshadesfreed och tävlingsåret?

-Han är en trevlig häst att ha att göra med och en riktigt bra kompis. Han har gjort det bra i år, sedan jag skaffade honom har han sprungit in 750 000 kronor så han har lite på matkontot och betalat hyreskontraktet, skrattar  Lennart Jarvén. 

När du använder lärlingar är det oftast för du har sett något speciellt hos dem. Den här gången har du satt upp lovande Nora Hagelund Holm i sadeln hur kommer det sig? 

-De ändrade propositionen och jag ville inte att han skulle få gå ut med 65 kilo på ryggen. Jag tycker Nora har ett mjukt handlag och Fiftyshadesfreed behöver en följsam ryttare som han kan trivas med. Hon är mjuk och jag upplever att hon har har väldigt bra balans på hästarna. Det är en naturlig styrka som är väldigt viktig att ha. Jag känner Nora sedan flera år och framförallt hennes pappa Steinar Holm en otroligt duktig hästkarl. Nora har varit med länge och har så klart lärt sig mycket av sin pappa. De har så att säga häst i blodet, förklarar Jarvén

Vad tror du om chanserna för Fiftyshadesfreed imorgon?

-De hade varnat för en hel del regn, men enligt rapporterna är det inte så illa som de varnade om från början.Det är alltid svårt med hög vikt och tung bana. Formen är i alla fall intakt och han gör alltid bra insatser. Det kommer att spela en rätt stor roll vilken respekt ryttarna har för banan, det är ju dagens första löpning. Jag tror att den som slår Anachronist vinner loppet. Jag känner uppfödarna och de hade förhoppningar att den blodslinjen skulle kunna klara derbydistansen. Nu ser Anachronist inte ut att göra det, men tyska och franska uppfödningar brukar hantera de krävande banorna på ett bra sätt. Det här blir Fiftyshadesfreeds sista start för i år . Distansen är inga problem för Fiftyshadesfreed och jag har på inga sätt gett upp möjligheterna till vinst avslutar en trots allt förhoppningsfull, Lennart Jarvén.