Nyheter

Lars Kelp inför Dubai

Publicerad
Han har bara tio hästar i träning varav sju är tvååringar, mer än hälften av dessa tvååringar har nu blivit accepterade och reser ner till värmen i Dubai.
General_de_Vega_3
General De Vega är en av fyra tvååringar som Lars Kelp reser ner till Dubai med Foto: Stefan Uppström

Lars Kelp har visat fantastisk form på slutet. Sedan oktober har stallet gjort 26 starter och det har blivit imponerande tio segrar. 

-Hästarna har gått bra, men de har bra stam också. Mina hästar ska vara rejält grundtränade när de startar. De första loppen ger rutin och jag använder mig av de inledande starterna som en utvecklingsfas där de sedan är på väg mot sin fulla kapacitet. Har de sedan något i bagaget så kan man drömma om fortsättningen. Jag ser mycket på stammen ett par led bakåt när jag köper häst. Det är som Bob Baffert sa en gång "When they come around the quarterpole in the Kentucky Derby that is when they start looking for their mummy and daddy"

Vem kommer att ta hand om dina hästar i Dubai?

Det blir jag och Giovanni Neri som sköter om dem där nere.

Vad har du planerat för hästarna? 

Chinese Emperor (e. Royal Applause) är en stark och lite seg häst som jag tror kommer att utvecklas mycket. Jag tror han blir bra till derbyt nästa år. Han tävlar på ett liknande sätt som sin halvsyster La Petite Chinoise (e. Dr Fong) . Tanken nere i Dubai är att han ska ut i 2000 Guineas Trial den 9 januari, men nere i Dubai är det möjligt att 1600 meter blir lite för snabbt för honom. Efter det loppet bestämmer vi oss för om det blir 2000 Guineas eller om vi väljer ett annat alternativ över lite längre distans. 

General de Vega (e. Lope De Vega) står kvar i allt i Sverige. Hans bästa distans är troligen 1600-2000 meter. Han kommer att gå i ett 1200 meters lopp den 9 januari, därefter siktar jag på att han ska starta i 2000 Guineas. Det är en väldigt bra häst och kan lätt vara den bästa av mina. Han har stam i alla fall. 

More Caviar (e. Brazen Beau) har varit bra i sina starter. 1000 Guineas (Dianalöpning) i Sverige finns i planen. Hon ser jättefin ut och har en superfin stam. Jag tror hon kommer att utvecklas en hel del. Hon kommer att ha sin första uppgift i 1000 Guineas Trial den 2 januari. Därefter är tanken att det ska bli 1000 Guineas.

Youonlyliveonce (e. Sidestep) vi börjar troligen i ett 1200 meters lopp den 9 januari. Det är en stor flott häst som ser bra ut. Jag tror det blir en riktigt bra sprinter med tiden. Det blir en försiktig matchning, men om han visar att han duger långt då kan det vara så att han redan i slutet av nästa säsong möter de äldre sprintrarna i Skandinavien. 

Många kanske inte vet eller minns, men Lars Kelp är en av få skandinaviska tränare som haft starthäst på Dubai World Cup dagen tidigare. Det var med Calrissian (e. Efisio) som efter ett par bra andraplaceringar i Dubai blev inbjuden att starta i sprinterloppet Dubai Golden Shaheen 2008 vid det tillfället reds av ingen mindre än Ryan Moore.