Nyheter

"Lag Japan" förstärker med Soumillon inför Arcen

Publicerad
Japanerna har aldrig vunnit Prix de l’Arc de Triomphe, Europas största lopp.

Men de vill mer än gärna – och i år gör de ännu ett tappert försök.

Och till kommande söndagens prep-lopp som rids på Longchamp, lämnar de inget åt slumpen. Deras stora outsider Kiseki får en riktig ”effekt-jockey” ombord.
RP_ID0027665
Christophe Soumillon har vunnit två Prix de l'Arc de Triomphe i Aga Khans gröna färger. Kan han dra "en kanin ur hatten" åt Japan med Kiseki? Foto: Racing Post

Okej, vi på Galopptips.se tillstår att ordet ”effekt-jockey” kanske inte är något vedertaget begrepp.

Med det menar vi helt enkelt en jockey som aldrig tidigare ridit en specifik häst, men som passar särskilt bra i ett visst sammanhang – och som förhoppningsvis kan ge en effekt, när man vill uppnå något som på förhand kan tyckas svårt.

Vi har tidigare berättat om Japans Arcen-outsiders Blast Onepiece (e. Harbinger) och Fierement (e. Deep Impact). 

De två lär ridas av sina ordinarie jockeys i Arcen (Ikezoe eller Kawada på Blast Onepiece och Christophe Lemaire på Fierement).

Inte så med femårige outsidern Kiseki (e. Rulership).

Han kommer att ridas av Christophe Soumillon, som vann Arcen 2003 på Dalakhani (e. Darshaan) och 2008 på Zarkava (e. Zamindar) .

Detta förutsatt att prep-loppet på söndag, Prix Foy, går bra för Kisekis del. Belgaren Soumillon, som normalt rider för Aga Khan, har vunnit sina två Prix de l’Arc de Triomphe just på Aga Khan-hästar tränade av Alain de Royer Dupre.

Att Soumillon ägnade helgen åt att rida ”breeze” med Kiseki i franska Chantilly, tyder på att ingen Aga Khan-häst kommer att utmana storfavoriten Enable (e. Nathaniel) på Longchamp den 6 oktober.

Just Soumillon har en historik med "The Land Of The Rising Sun" i Arcen. Han kom tvåa 2012 och 2013 med Yasutoshi Ikee-tränade Orfevre (e. Stay Gold)... 2013 var ekipaget ganska chanslösa bakom superstoet Treve (e. Motivator), men frågan är om Soumillon inte borde grejat "Arcen" åt Japan 2012 (då chockvann Solemia, e. Poliglote). 

Bortsett från att han är från Japan, så är Kiseki, tränad av Tatsue Ishikawa, en spännande häst för Arcen överhuvudtaget. I Japan Cup (Grupp 1) i november i fjol, reds han i front, men fick ge sig till slut för favoriten Almond Eye (e. Lord Kanaloa) och slutade tvåa.

Kiseki rids alltid i front eller nära front, och har förmågan att ”stå” väldigt länge i hög fart.

Att en japansk häst kommer att vinna kapplöpnings-juvelen Prix de l’Arc de Triomphe (2.400 meter gräs) förr eller senare är minst sagt troligt. Deep Impact (e. Sunday Silence) var favorit 2006, men var trea i mål för att sedan diskas för otillåten medicinering.

Sedan dess har japanerna haft det tufft i löpningen.

I år verkar taktiken vara att ha med så många kort i leken som möjligt. 

Även femåriga toppstoet Deirdre (e. Harbinger), som vann Nassau Stakes (Grupp 1) i Glorious Goodwood i somras, är fortfarande en klart möjlig deltagare i Arcen den 6 oktober.

Är John Gosden-tränade Enable, som vann 2017 och 2018, verkligen en motiverad storfavorit i loppet?

Eller kommer referenten att ta hem loppets sista furlong, med de högst osannolika orden: ”Japaner, japaner, japaner"...