Nyheter

King David har bäst chans i Stockholms Stora Pris

Publicerad
Stockholms Stora Pris (Gr3) är en av Sveriges mest anrika löpningar och prissumman på 1.000.000 kronor har lockat våra bästa milers. Åtta av de elva hästarna från i fjol möter upp igen.
King_David_2190_bjQ6X6
Presentation av startfältet i Stockholms Stora Pris Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Nedan följer en presentation av de tio hästarna som möter upp i årets upplaga av Stockholms Stora Pris (Gr3).

1 Our Last Summer (e Zamindar) är en flitig deltagare i “Stockholms Stora”. Den Niels Petersen-tränade valacken har snålat med starterna de senaste åren, men grundkapaciteten kan ingen betvivla. Han segrade i Norsk 2000 Guineas och Norsk Derby och i sadeln sitter hemmafavoriten Per-Anders Gråberg.

2 Learn By Heart (e Frankel) är den kungligt uppfödde titelförsvararen som vi vet älskar dagens förutsättningar. Learn By Heart har redan hunnit med sex starter i år och kommer garanterat «fit» till den här löpningen. Distansen passar Bent Olsens adept lysande och vem satt i sadeln vid skrällen i fjol om inte Rafael de Oliveira?!

3 Duca di Como (e Clodovil) har sett ut som en världsartist på slutet och kommer från tre raka segrar över liknande motstånd. Hade det varit dirttrack hade han startat utom toton. Man ska veta att Duca di Como tagit storsegrar även på gräset och formen som visades i Pramms gör att man måste tro att det är en bra segerchans under Elione Chaves. Cathrine Erichsen tränar i Norge.

4 Red Hot Chili (e Eishin Dunkirk) är kanske den nyttigaste hästen på Bro Park. Andraplatsen i Pramms Memorial (L) togs på ett snyggt sätt och Red Hot Chili har tidigare visat sig vara effektiv även på gräset även om han kanske är snäppet vassare på dirt track. Fredrik Janetzky får chansen igen och den här Patrick Wahl-träningen är ruskigt svår att springa ifrån.

5 Kick On (e Charm Spirit) är en ny import som floppade stort i sin skandinaviska debut den 20 maj. Meriterna från förr räcker långt, men det krävs en helt annan insats än senast för att Kick On och Carlos Lopez skall kunna vara med fältet i mål. Niels Petersen har vunnit det här loppet förr och vet att ställa iordning när det gäller.

6 Christmas (e Galileo) är otroligt välstammad och kommer från Irland där han var i träning hos Aidan O’Brien. I träning hos Flemming Velin blev det en tredjeplacering här i fjol och Jacob Johansen i sadeln är på gång rejält i sadeln efter en liten frånvaro.

7 King David (e Elusive City) är Danmarks bäste häst och den här hingsten trivs på Bro Park där han segrade i “Jockeyklubbens” för två år sedan. Det har även blivit en seger i en Grupp 3-löpning på kontinenten och King David är alltid att räkna som en av huvudfavoriterna om distansen är mellan 1600 och 2000 meter. Han kommer närmast från seger i Copenhagen Golden Mile, då som nu under Oliver Wilson.

8 Nouvelle Lune (e Sea The Moon) är struken

9 Buddy Bob (e Big Bad Bob) är en häst som går starkt till slut. Formen är på väg klart uppåt och Sandro de Paiva har erfarenhet från internationell galopp som räcker långt på våra breddgrader. Distans och underlag är mitt i prick.

10 Swedish Dream (e Helmet) tillhör den norska eliten och det vet man räcker långt. Han är undan toppstoet Demeanour och tränas av Annika Bye Hansen. I sadeln får Shane Karlsson chansen och det är en jockey i absolut toppform. I fjol var Swedish Dream fyra här slagen blott två längder.

11 Ginmann (e Fast Company) slår ur underläge trots att hingsten har ett formtal på 87! Det är tredje gången gillt i Stockholms Stora Pris (Gr3) för Ginmann som aldrig varit långt slagen. På meritlistan står seger i Norsk 2000 Guineas och Jydsk Derby. Bolette Rosenlund tränar och Malin Holmberg sitter i sadeln.