Nyheter

Kentucky Derby prepsen nästan klara

Publicerad
Det var en riktig fest för galoppälskare i USA under lördagen. Det reds tre större förlöpningar till Kentucky Derby. Blue Grass Stakes på Keenland, Wood Memorial på Aquaduct och Santa Anita Derby på Santa Anita.
tacitu

Det började i New York på banan Aqueduct. Tapit-avkomman Tacitus bidade sin tid som fyra en bit bakom den heta pacen som gjordes av Not That Brady och Joevia medan Tax låg trea strax före. Tax tog över in på upploppet, men Tacitus attackerade och gick om. Tacitus löpte inte rakt över upploppet och hade garanterat blivit diskad på Övrevoll. Den här hingsten ägs och är uppfödd av Juddmonte Farms och Tacitus är en het segerkandidat i Kentucky Derby om han bara hinner mogna lite mer. 

Blue Grass Stakes såg favoriten Vekoma under stjärnjockeyn Javier Castellano ridas offensivt redan från start. Vekoma låg tvåa jämnsides Somelikeithotbrown. När Vekoma sa tack och adjö till motståndet in på slutrakan började han galoppera väldigt underligt, visste inte var han skulle ha benen, men lyckades ändå hålla undan i en komisk avslutning. I Kentucky Derby lär Vekoma få sällskap längre in i mål, vilket bör vara en fördel i hans fall.Win Win Win hade en rejäl avslutning som tvåa och kommer vara gynnad av den längre distansen i Kentucky Derby.

I Santa Anita Derby tog tränare Bob Baffert en dubbel. Megafavoriten Game Winner drog dock det korta strået till 1,50 och istället var det stallkamraten Roadster under Mike Smith som segrade. Game Winner gjorde kanske en bättre prestation ute i spåren jämfört med Roadsters spårsnåla resa. Visade ändå inte rätta huvudet. 

Känslan efter de tre prep racen är att det kanske var lite svagt på Santa Anita. Både Tacitus i Wood Memorial och Vekoma i Blue Grass löpte lite grönt och känns inte som att de skall räknas som storfavoriter i Kentucky Derby.