Nyheter

Kan Wahls hästar utmana om segern i Svenskt Kriterium?

Publicerad
På söndag är det årets sista storloppsdag och dagens clou är Sveriges längsta lopp för tvååringarna över 1730 meter på Jägersro Galopps dirttrack. Från Bro Parks championtränare kommer två intressanta utmanare – en som älskar banan och en som testar den för första gången.
z4ttlsw1rkbux0ur68o
Little Arabella och Oliver Wilson vinner Jockeyklubbens Auktionslöpning I på Jägersro Galopp. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Appel Au Maitre Svenskt Kriterium är ett mycket gammalt lopp som ridits sedan 1918 och är endast för skandinavienuppfödda hästar. Förra året segrade Hear The Drums, i träning hos Niels Petersen. I år kommer tyvärr ingen från det stallet, men det nio hästar starka fältet ser jämnt och tufft ut. 

Bro Park-tränaren Patrick Wahl reser ner med sina två talangfulla ston och visst, de får bägge slå ur underläge, men de insatser som 2 Little Arabella gjort när hon besökt Malmö har visat att hon måste tas på allvar. Senast segrade hon, efter en stark prestation, i Jockeyklubbens Auktionslöpning över 1600 meter. 

–Little Arabella är lite underskattad i sammanhanget. Hon trivs bra på Jägersro Galopp och hennes handicaptal är även baserat på hennes grässtarter där hon inte har visat sitt rätta jag även om hon vann på en gräsbana i debuten. Hon har annars svikit på gräs, säger Patrick Wahl. 

Vad är hon för typ av individ och hur ser du på chanserna? 

–Hon är väldigt trevlig, har ett mycket stort hjärta och dessutom det så viktiga löphuvudet. Hon har dessutom fin teknik och reser bra. I Auktionslöpningen slet hon med ytterspår hela vägen och det var en bra prestation. Jag känner mig inte helt slagen på förhand med henne, fortsätter han. 

7 Ninasimone testade 1400 meter på Bro Parks dirttrack senast och det här blir premiär i Malmö. Vad säger du? 

–Ninasimone var ju bra på gräs, men mindre bra på dirttrack. Jag tycker inte hon levde upp till sina 78 i tal. Hon får trehundra meter till nu och vi chansar på att starta henne. Den extra distansen kommer att ha betydelse för Ninasimone. Hon har inte rest innan i tävlingssammanhang, men får sällskap av Little Arabella som nu testar Jägersro för tredje gången. Vi reser på lördag, avslutar Patrick Wahl. 

Hemma- och championtränaren Lennart Reuterskiöld Junior har en mycket slagfärdig laguppställning i loppet som består av en trio. Högst handicappad i loppet är 8 Eagle Eye som kommer från seger i Vinterfavoritternes Ærespræmie på Klampenborg. Han inledde karriären med seger på hemmabanan och är en stor talang som vet var mållinjen ligger. Han står med talet 81. 4 Spinwell vet ännu inte hur det är att förlora och är värderad till talet 80. Han kommer från en fin seger i Kriterium Trial. I startboxarna står också stallets 3 Beckham som är en outsider. 

Tränare Wido Neuroth reser ner från Oslo med 5 Master Zone som nu ska testa banan en gång till efter att ha varit tvåa i Kriterium Trial. Han gjorde inte bort sig och kommer sannolikt att vara ännu bättre nu? Kanske kan han vända på steken gentemot Spinwell, men om det ändå räcker till seger i det här getingboet är svårt att sia om. Jan-Erik Neuroth sitter upp på avkomman i Stall Perlens välkända blåa- och vita dress. Deras avelshingst Appel Au Maitre är far till Master Zone och han var en gigant på tävlingsbanorna, men har även vuxit ut till detsamma i aveln. 

9 My Poet kommer från Bettina Andersens stall och var inte långt efter Eagle Eye i ” Vinterfavoritternes”. Nu testar hingsten efter Appel Au Maitre dirttrack för första gången och det känns hyperintressant. 

6 Keep On Dancing kommer från tränare Jessica Long och hon känns som en riktig tävlingsindivid. Dock ett kilos övervikt.  

En annan hemmatränare som det ser riktigt bra ut i stallet för är Fredrik Reuterskiöld som tar ut 1 Fourth Commandment. Han har dragit ett intressant spår och det ska bli spännande att se vad ridande Valmir De Azeredo kan göra härifrån? 

Den korta versionen av Svenskt Kriterium heter Valley Chapel Janos Tandaris Minne (f.d. Götalandlöpning) över 1200 meter och kommer bli en fartfest. En annan höjdpunkt är Jockeyklubbens Avelslöpning. Väl mött på banan!