Nyheter

Irländsk toppsport i helgen

Det är dags för slutfanfaren för den irländska galoppsäsongen. I helgen är det "Champions Weekend" och det unika är att två banor, Leopardstown och Curragh, delar på ansvaret.
pinatuboew
Pinatubo anses av vissa som världens bästa tvååring och kommer till The Curragh för att ge Coolmore en knäpp på näsan. Foto: E Whitaker / Racing Post

På lördagen rids fem Grupp-löpningar på Leopardstown. Quipco Irish Champion Stakes (Gr.1) delar ut 712 500 euro till segraren och 11 hästar är startanmälda. Elarqam (e.Frankel) var trea bakom Japan (e.Galileo) och Crystal Ocean (e.Sea The Stars) i Juddmonte International och är i sådan fin form att man efteranmäldes hit för 75 000 euro. Mark Johnston låter väldigt optimistisk inför den här uppgiften, men Elarqam är bara tredjehandare hos bookmakers till fem gånger pengarna. Andrahandare till 4,33 är Headman (e.Kingman) tränad av Roger Charlton och ägd av Khalid Abdullah. Favorit är Magical (e.Galileo) som kommer från tre raka andraplatser. Två av dessa har varit bakom Enable (e.Nathaniel) och en efter Crystal Ocean. Nu slipper hon dessa och är en bra favorit. Ballydoyle har som sig bör sex hästar startanmälda och i fältet hittar vi bland andra Anthony Van Dyck (e.Galileo) som segrade i Derbyt. Den japanska hästen Deirdre (e.Harbinger) skrällde i en Grupp 1 under Glorious Goodwood och står nu i nio gånger pengarna.

Dagens andra Grupp 1 löpning är för ston över 1609 meter. Löpningen sponsras av Coolmore och heter Coolmore 'Fastnet Rock' Matron Stakes (Gr.1). Här sänder Ballydoyle ut sex av fältets tio hästar.

På söndagen får man ta sig till den irländska huvudstaden för att se fortsättningen av Championship Weekend.

Här bjuds vi på fyra Grupp 1-löpningar och en Grupp 2-löpning. En av höjdpunkterna är Irländskt St Leger som är öppet även för äldre hästar. 16 är startanmälda och segraren får 342 000 euro. Faktum är att det endast är tre treåringar med i racet trots att dessa får 4,5 kilo av det äldre gardet över distansen 2800 meter.  Det mest intressanta den här dagen är att Godolphin skickar tre hästar in i lejonets kula. Man har med två i St Leger samt obesegrade tvååringen Pinatubo (e.Shamardal) i Vincent O Brien Stakes (Gr.1).