Nyheter

Inställt på Övrevoll 21/11 - hur ser framtiden ut egentligen?

Det blåser minst sagt bistra vindar inom norsk trav och galoppsport och nu har Övrevoll tvingats att ställa in tävlingsdagen den 21 november.
– Det känns såklart tufft, men det var ett nödvändigt beslut, kommenterar banans VD Thomas Gjelsås för Galopptips.se
images-17
På bilden är det ljust, men framtiden ser mörk ut Foto: Övrevoll.no

Norska spelbolaget Rikstotos spelomsättning viker fortsatt under 2019 och följaktligen minskar då tilldelningen av medel till trav och galoppsporten. Den sista inplanerade tävlingsdagen på Övrevoll i år tvingas på grund av detta att ställas in – det trista beskedet kom nu på morgonen. Galopptips.se tog ett snack med Övrevolls VD, Thomas Gjelsås om den uppkomna situationen - och framtiden.

– Det är klart att det känns tråkigt, men det var ett nödvändigt beslut att ta. Vi har de pengar vi har och att göra av med pengar man INTE har, är sällan en bra och speciellt långsiktig idé, kommenterar Gjelsås.

Berätta lite om hur det blev så här?

– Vi har haft flera tillfällen med stopp av överföringar under 2019. Vi måste nu ta en ytterligare en reduktion på 1.9 miljoner i slutet av året och vi har redan skruvat på det mesta. Driften och prispengarna har drabbats en hel del och även om vi har ökat de externa intäkterna på ett positivt sätt så räcker det tyvärr inte till fullt ut, fortsätter Thomas Gjelsås.

Vid årsskiftet kan det bli ändå tuffare tider för den norska trav och galoppsporten. Den norska motsvarigheten till vår Lotteriinspektion jobbar nämligen för ett tak på förluster – ett belopp som är satt till 20 000 kronor i månaden. Om detta går från att vara en ren pappersprodukt till ett genomklubbat beslut ser situationen för norsk hästsport inte bara mörk ut – utan direkt nattsvart…!

– Jag är i grund och botten en optimistisk och offensiv person, men det är klart att om det här förslaget blir en realitet så ser det bistert ut. Nu handlar det om att vi inom hästsporten gör allt vad vi kan för att påverka politiker och verkligen förklarar vilka konsekvenser det här med ett förlusttak kommer att få, berättar Gjelsås vidare.

Mycket hänger i luften såklart. Hur ser du på framtiden egentligen?

– Vi förbereder oss för alla olika scenarion, men det är ingen enkel sak ska man veta, avsluter Thomas Gjelsås.