Nyheter

Inga genvägar till derbysegern

Publicerad
På söndag eftermiddag är det dags för den mest klassiska löpningen av dem alla –Derbyt, eller ”galoppens blå band” som det allt som oftast kallas i folkmun. Årets upplaga av styrkeprovet över 2400 meter på Jägersros dirttrackbana håller som vanligt hög klass, men samtidigt var det länge sedan Derbyt med stort D hade en sådan stor och klar favorit på startlinjen. No Short Cuts heter hästen som många av konkurrenterna känner sig sugna på att slå, men är det verkligen möjligt att någon ens kommer hotande nära den på Jägersro i tre starter obesegrade hingsten? – No Short Cuts är där han ska vara formmässigt och jag tror det kommer gå bra, kommenterar Wido Neuroth – ”derbykungen”...
zkze3j50rqb4vd0gyrs
Wido Neuroths No Short Cuts startar i Derbyt på söndag. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Tyskfödde, men i Norge baserade Wido Neuroth har dryga 80 klassiska segrar varav tolv svenska derbyvinster på sitt cv, och vi tror stenhårt på en uppgradering av demontränarens meritlista efter söndagens batalj på Jägersro. No Short Cuts är den amerikanskfödde treåringen som ska säkerställa ytterligare en viktoria i Derbyt för sina hårdsatsande ägare – Magne och Bente Jordanger, det äkta paret bakom den välkända stallpseudonymen Stall Perlen. Och suget efter derbysegrar har inte minskat för den gode Wido som nästa år firar 50 år som professionell galopptränare.

– Nej, det är vad det här går ut på. Man vill hitta och forma individen till en klassisk vinnare helt enkelt, berättar Wido Neuroth med sin sedvanliga släpiga och alltid eftertänksamma tonalitet.

• Vad är det som gör No Short Cuts till den grymma individ han är?

– Han har först och främst en enorm aktion och gillar att både träna och tävla. No Short Cuts fungerar på både mjuk, hård och blöt bana vilket han visat vid sina segrar på Jägersro, fortsätter Wido.

• Det är amerikanskt blod i No Short Cuts ådror. Något som känns lite nytt för dig. När man ser till vilka hästar ni köpt de senaste åren är det flera avkommor efter amerikanska hingstar, till exempel Speightstown, Distorted Humor samt No Short Cuts pappa Will Take Charge (e. Unbridled Song). En medveten taktik får man väl förmoda?

– Så är det naturligtvis. Jag är av den övertygelsen att om man ska vinna Derbyt på Jägersro så har man en fördel med det blodet i sig. No Short Cuts sätter stort pris på underlaget som dock skiftar väldigt mycket från dag till dag på Jägersro och det är det inte alla som gör. Han har som sagt en vägvinnande aktion och trivs på banor med en mer flat profil, informerar Neuroth.

• Det är svårt och allt som oftast orättvist att jämföra hästar, men hur står han sig mot dina tidigare derbyvinnare?

– Jag har haft en rad fina vinnare och No Short Cuts har sitt jobb kvar att göra…Att vinna ett derby görs nämligen inte på beställning, men nu är han färdigtränad och redo för sin uppgift.

–Måste jag plocka ut en favorit av mina tidigare vinnare är det utan tvekan Valley Chapel (e. Selkirk) som var i det närmaste unik. Han vann samtliga skandinaviska derbyn på tre helt olika typer av banor. Det tror jag inte händer igen, avslutar Neuroth.

Om man ska försöka hitta ett något sånär tänkbart motbud till segern i Derbyt, som det här året har en dryg miljon kronor till vinnaren, är det utan tvekan Lennart Reuterskiöld Jrs WolfofVancouver. Treåringen har likt No Short Cuts ”jänkarblod” flytande genom sitt stora hjärta och sonen till Speightstown hemförde den viktigaste förlöpningen inför Derbyt, Voter – på ett extremt övertygande sätt för ett par veckor sedan. Det KAN gå, men det blir ingen enkel uppgift. Noterbart är att äldste broder Reuterskiöld har hela fem av fjorton startande hästar i loppet – och 24 under hela tävlingsdagen. En enorm tränarprestation!

– Wolfof Vancouver var jag mycket nöjd med i Voter och han är definitivt inte sämre med loppet i kroppen. Det här blir första gången på distansen, men jag är övertygad om att han står sträckan, kommenterar Lennart Reuterskiöld Jr.

Det är som vanligt en fullmatad och högkvalitativ tävlingsdag på Jägersro, men i den här texten lyfter vi fram duellen mellan Cathrine Erichsens Duca di Como och Nocentsinkentucky i Zawawi Cup (L) över hetsiga 1200 meter. Den förstnämnde är mer en medeldistansare, men även effektiv över sprinterdistans. Amerikanskfödde Nocentsinkentucky svarade för en enorm insats i första starten för sin nye tränare Fredrik Reuterskiöld senast och rapporteras jobba ”snabbare än vinden” inför den här starten.

– Nocentsinkentucky mår bra – han ser mycket fin ut, helt enkelt, kommenterar Fredrik Reuterskiöld.

Spänn fast säkerhetsbältena. Det är dags för ännu en derbydag. Vem fixar då evig ära och en plats i historieböckerna? Vi tror på No Short Cuts!