Nyheter

Inför Strömsholm - Vi pratar med våra ryttarstjärnor

Publicerad
På lördag är det dags för Svenskt Grand National på Strömsholm. Banan, vid den sköna Österängen, erbjuder en fantastisk picknick-miljö vid slottet. Vi tog oss en pratstund med Christopher Roberts och Niklas Lovén två av dagens huvudaktörer.
Ajas_8529_j1oboE
Ajas är favorit till segern i Svenskt Grand National på lördag Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

På lördag är det äntligen dags för en av Sveriges största pique-niques. Det finns särskilt goda skäl att packa picknickkorgen i år då själva Grand National har flera riktiga topphästar med meriter från kontinenten. Störst av alla förväntar vi oss att femårige Ajas (e.No Risk At All) är så glöm inte att lägga ned en svensk flagga bredvid boxvinet eller champagnen!

Vid gott väder kan det bli över 4000 personer och Strömsholms läge i Mälardalen gör att det kan bli fler än så. Det är inte långt med bil från Västerås och Eskilstuna och från Stockholm tar det bara 1,5 timmar. Se till att vara på plats i god tid. Första start är 12.45 och man börjar direkt med Svenskt Champion Hurdle som rids som V4-1.

De ledande hinderryttarna i Skandinavien är Niklas Lovén och Christopher Roberts. Vid intervjuer använder de kärvänligt smeknamn som “Snöret” (om Roberts) och “Farfar” (om Lovén) när de pratar om varandra. Till vardags är Niklas Lovén anställd av Helsingsborgs Fältrittklubb, men en stor del av tiden spenderas på resande fot. Niklas fyller 50 år i september och rider i Italien, Tjeckien, Polen, Tyskland, Frankrike.

Det är resorna som är det jobbiga. Det här hade kunnat hänt för 25 år sedan. Rider man mycket händer det förstås mer också, jag fick en rejäl lårkaka när jag föll av senast, det är tur att det inte är fotbollsspelare som rider över hinder, skrattar Niklas.

Christopher Roberts är född 1991 och fyller 28 år i september. Han har pluggat ekonomi och är precis klar med ett examensarbete om hur miljöpolicies hänger ihop med patentansökningar, ett rykande aktuellt ämne. Den här sommaren jobbar han på KTH.

- Att jobba kvar inom akademin passar mig bra, då hinner jag rida och ta hand om familjen också. Det ser bra ut på Strömsholm. Visst hade det kunnat vara några fler hinderhästar, men kvaliteten är bra. Jag vet att kretsen kring hästen är mycket nöjda med Somerville i Champion Hurdle. Han är gammal, men bra och att det blir ledning är ingen hemlighet. Han hoppar tyvärr lite åt höger vilket kan bli ett problem på Strömsholm där banan svänger vänster mest hela tiden. Det gäller att jag får till hoppningen, då ska det vara en god segerchans. Han trivs på snabb bana och det lär det bli, uttalar sig Christopher.

I Champion Hurdle är även Niklas positiv. Han sitter på Jessy’s Wonder som tillhör favoriterna.

- Det är en ung individ som är under utveckling och jag känner mig inte slagen på förhand. “Snöret” lär väl ånga på i ledningen och ger mig en perfekt rygg att följa. Förhoppningsvis kan jag speeda om på slutet.Jag är dock lite rädd för Leierspielerin, den tränaren brukar veta vad han kommer med.
 

När det gäller dagens huvudlöpning, Svenskt Grand National är det lite blandade meningar. Både Niklas och Christopher nämner att det är ett otroligt bra race.

- Jag rider Truckers Glory som segrade förra året. Han har tränat bra efter årsdebuten där det fattades lite och jag tror att han gör en minst lika god insats som ifjol. Frågan är hur långt det räcker. Jag är alls inte lika säker på Ajas som många är. Det är första gången på Strömsholm och han är inte jätterutinerad, säger Cristopher.

- Jag sitter på Tamas som jag övertalade att komma hit. Normalt hade jag ridit åt Dennis Persson, men den köptes sent och efteranmäldes när jag redan bokat Tamas. Jag ser det som att jag lånar ut Charming Zen i en start. Tamas kan absolut vara med och slåss om andraplatsen. Ajas är för bra helt enkelt. Visst är både Serienlohn och Wutzelmann bra och de kommer inte från Tyskland utan att tro på segerchans. Även Crin Au Vent gör nog ett bra race. Tamas red jag i Trivisio, Italien och den är stark, men lite entaktad. Det hade gärna fått vara ett varv till, säger Niklas.

Tävlingsdagen innehåller totalt nio race. Fyra över hinder och fem över släta banan. Det bjuds på matcher mellan proffs och amatörer och ett race som ingår i amatörernas internationella championserie. Det blir som vanligt en fest för hela familjen och vad man än gör skall man inte glömma bort “Farfar” och “Snöret” när man besöker totobodarna. Christopher lovar seger med Beentheredonethat som går i åttonde racet och minst lika säker är Niklas på Hades i avslutningen.