Nyheter

Inför V5- och V3-avslutningen - tränarna om sina chanser

Publicerad
Det åttonde och sista loppet för de vackra arabiska fullbloden avslutar två poolspel och om man tittar på de hästar som har ett handicaptal är det väl ingen direkt som har "träffat" propositionen perfekt direkt. Det gör det hela spännande och en aning svårbedömt. Redaktionen har pratat med samtliga tränare som ställer upp.
jyckcmvt65ya7frjdd8
Den tuffa veteranen Mahany De Piboul på väg mot vinnarcirkeln. Ombord sitter ELione Chaves och Camilla och Roger Nilsson är förstås nöjda. Ny seger nu? Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

NIo hästar startar efter strykningen av 4 Elmir och loppet är stängt på handicaptal 65 på anmälningsdagen. Dessutom delas det ut straffkilon för varje seger från och med 1 november 2021 om två kilo och det är en propositionsskrivning som uppskattas från ett spelarperspektiv. På startlinjen står dessutom tre stycken oexponerade hästar utan handicaptal överhuvudtaget och sådana här löpningar är förstås deras chans att komma ut i lopp. Extra spännande är det att treåringarna 6 Mr Brownstone och 10 Tom Jakbar är med. Tränarna redovisas i bokstavsordning. 

Bodil Blomqvist tränar vår tipsetta

Den forne proffstränaren med 129 segrar på kontot har tagit ut licens igen efter en paus sedan 2017. Numera är hon amatörtränare och det dröjde inte länge innan första segern bärgades med Highland Queen. Det kan bli en ny nu. 

9 Highland Queen var verkligen bra senast och det känns som hon har äntligen gjort den utveckling vi hoppades på efter förra året. Inför onsdag så ser det ju lite tuffare ut med toppvikt och startspår långt ut, men hon är fortsatt i fin form och jag litar på att Nathalie (Mortensen) ger henne ett bra lopp. Det är flera nya hästar som är svårbedömda och kan överraska, men jag hoppas på topp tre igen!

–För övrigt är det roligt med stort startfält och att loppet ligger inom V5, säger Bodil Blomqvist. 

Camilla Nilsson om sin duo

Efter strykningen av Elmir så kommer en duo ut från Camilla Nilssons stall. Hon tog för övrigt sin hundrade tränarseger ganska nyligen! 

7 Soulette Al Maury var väldigt snabb ut senast. Det bara small till. Jag var nöjd med loppet, men hon hade ingen chans mot Highland Queen som var så mycket bättre då. Bland de tre här, hoppas jag. Hon fortsätter utan blinkers – de gjorde ingen skillnad egentligen.  

8 Mahanay De Piboul siktar jag på pengar med, men kan han vara bland de tre är jag nöjd. Spåret spelar nog inte så stor roll, han gillar att jag jaga bakifrån. Jag är mest rädd för Highland Queen, Oas Marco och Tom Jakbar, avslutar Camilla Nilsson. 

Charlotte Goss om sin trio 

Stallet närmar sig över 300 000 kronor insprunget i år. Årets höjdpunkt kom nyligen när det genomärliga och duktiga stoet Top Medina avslutade sin fina karriär med seger i Wathba Stallions Sprint (LPA) den 19 oktober. Med i det loppet var Oas Marco som nu går ner ordentligt i klass.

1 It’s So Easy tycker jag att hon verkar veta var mållinjen ligger i hennes sista två lopp då hon kommit fint på slutet. Jag tycker inte hon verkar bry sig om sprutet. Hon är lite stressad om man försöker hålla tillbaka henne och hon ”stresspullar” lite grann och är så överambitiös. Hon kommer att gå med huva nu. Jag tror att 1600 meter är bättre än 1400 meter. Hon fungerar att resa med. 

3 Oas Marco känns fortfarande fin och har känts väldigt stark och fin ett tag nu. Han var ute på djupt vatten i ”sprinten” på Jägersro och hans prestation var lite vad vi hade förväntat oss, men han måste testas också så det var lite av en chansning – han gjorde inte bort sig. Jag tror att han nästa säsong knackar på dörren till en högre klass. (Elione) Chaves red honom i senaste träningspasset och var mycket nöjd med honom. Han är den jag tror mest på av mina tre. Jag är nöjd med spåret. 

6 Mr Brownstone är ute mest bara för att få ett handicaptal innan säsongen är slut. Han har gjort två starter i Polen. Han är väldigt stor och han är inte riktigt färdig ännu. Han gör allting rätt och sitt bästa, men han är bara tre år och behöver tid. Martin  (Rodriguez) har ridit honom i träning och känner honom så därför går han med övervikt. Jag vill att han får en trevlig resa runt, avslutar Charlotte Goss. 

Lite kuriosa är att två av hästarna är döpta efter låtar från en viss världsberömd rockgrupp – Guns N’ Roses! Det finns en till på träningslistan (Anything Goes). 

Maria Hagman-Eriksson ligger lågt

Den mest framgångsrika tränaren inom den arabiska fullblodgaloppsporten under många år är Maria Hagman-Eriksson från Järlåsa där Ayman visar upp sig ute i Europa och kanske snart också i Abu Dhabi (men om det får vi återkomma). Med starthästarna på onsdag ligger hon dock lågt. 

2 O´Dahe går riktigt bra hemma, men jag var på Bro Park förra veckan och hon får inget fäste i sanden på banan. Skulle hon få fäste så har hon fart, men jag tror inget på henne denna gång. 

5 Roslyn har ingen form och jag tar bort sidoludden då de inte gjorde någon skillnad, avslutar Maria Hagman-Eriksson.

undefined

Kan Roslyn hitta formen igen? Om hon gör det så går ingen säker här. Här vid seger på Jägersro Galopp. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Terese Compier om sin lovande hingst

Från Järlåsa kommer också Terese Compier som har ett riktigt löfte i treåriga hingsten Tom Jakbar (e. Al Jakbar). Han är en riktig luring här. 

10 Tom Jakbar är en bra häst och går väldigt bra för att vara en treåring. Han har lite attityd. I debuten tyckte jag att han slog av lite, men började springa igen när han manades. Han förstår inte riktigt när han ska springa eller inte. Man hade väl ändå hoppats att han skulle göra lite bättre ifrån sig i debuten. Han har tränat väldigt bra och jag hoppas på topp tre här – det borde han kunna om han springer som han gjort tidigare. På två månader har det blivit en helt annan häst. Han har börjat förstå mer nu, hälsar Terese Compier.