Nyheter

Inför V3: Maria Hagman-Eriksson och Camilla Nilsson om chanserna på söndag

Publicerad
Utan för V64-spelet, men väl på V3-kupongen, ligger ett riktigt bra handicaplopp för arabiska fullblod som samlat delar av den svenska eliten. Om vi bland de engelska fullbloden har ett dragplåster i Espen Hill så har vi ett bland de arabiska fullbloden också – Ayman heter han och han har glatt många galoppfans med sina utlandsstarter under hösten. Redaktionen har pratat med både Aymans tränare, Maria Hagman-Eriksson, och konkurrenten Camilla Nilsson, som har två riktigt lovande ungdomar i loppet.
ufj0vxxsbtfcnlxgwxm
Ayman vinner Lill Sham Cup i september 2020 under Fredrik Janetzky. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Det låter ju egentligen smått otroligt att göra en resan Järlåsa - Sardinien för att tävla i 2 minuter, 46 sekunder och 6 tiondelar, men det var precis vad han och tränare Hagman-Eriksson gjorde. Hur gick det då den 17 september? Jo, det blev seger i Premio Sheikh Zayed Bin Sultan Nahyan Cup (LPA).

Han var för en gångs lite blek i Nederländerna i starten efter, men tränaren trodde att loppet och resan satt lite i benen. Han fick sedan vila upp sig ett tag innan det bar iväg till Grupp 3-loppet Premio Milano Jockey Club PSA (Gr.3PA) i Italien och han gjorde en ny kanoninsats som tvåa efter grymma Jarif, en arabgaloppör som högst troligt skulle “gå rent” i den svenska storloppscirkusen. 

Nu är franskfödda Ayman (e. General) tillbaka för att tävla på Bro Park och eftersom det är en handicap så är det ingen självklar seger som väntar. 72 kilo är mastigt, men i sadeln sitter Carlos Lopez, nyss niofaldig- och mestvinnande champion på Övrevoll, och han känner honom väl. 

Vad tror du om chanserna för din stjärna, 7 Ayman?  

–Jag har satt på honom blinkers för att han ska koncentrera sig mer. Han är jämn i sin form och har sällan toppar eller dalar. Mohaymin har gått jättebra och är ingen dålig häst. Även Inka Des Vialettes och No Risk No Reward är farliga samtidigt som det är mycket vikt att bära på och det är tungt med 72 kilo. Han är dock van att gå med vikt, men någon seger kan inte tas ut i förskott även om man alltid hoppas. Han är lat i loppen och behöver en ryttare som rider ordentligt, säger Maria Hagman-Eriksson.

Du startar också 6 Djelano och 4 Sahm Al Khalediah. Kan de överraska?  

–Djelano har haft en trasslig säsong och jag får fortfarande inte till honom, men vi gör vårt bästa. Den förra starten var bättre, men det här är fel distans för honom. Det är snart vintervila. Sahm Al Khalediah är lite piggare och lite finare än han varit förut. Det är lång distans, och även om han går med relativt låg vikt, är det ganska tufft för honom. Hade det varit 1600 meter hade det varit bättre chans. Inka Des Vialettes, No Risk No Reward och Mohaymin är värst emot, skulle jag tro, avslutar Maria Hagman Eriksson.

Camilla Nilsson med två lovande ungdomar

Man kan inte göra mer än att vinna loppen man ställer upp i och det är precis vad den ytterst lovande 8 Hazard De Faust (e. Dahess) gjort. Nu har han dock fått handicaptal 70 och motståndet är hårt för den sparsamt startade femåringen – faktum är att han bara har varit i elden två gånger och det alltså med två segrar som följd. 

undefined

Hazard De Faust och Per-Anders Gråberg är obesegrade tillsammans. Blir det tredje raka? Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

3 Inka Des Vialettes har ett bättre spår än stallkamraten och har begåvats med talet 74. Hur ser du på chanserna på söndag? 

Inka Des Vialettes har gjort det bra i år. Det är ett tufft lopp, men han är ju jämn och gör ofta så gott han kan. Jag är nöjd med spåret.  Det är ett tag sedan han startade, men han har hållits i gång och det har inte varit några fel på honom. Han kan vara en outsider här. Hazard De Faust är lite specelll så “P-A” får rida. Han fick åtta kilo för segern senast och han är fortfarande väldigt grön fast han är fem och ett halvt år. Han är väldigt speciell i träningen och jag har lagt mycket jobb på honom. Det är en handicap och vikten är okej, men det är en klass bättre hästar, Han är outsider han också, säger Camilla Nilsson.  

Är det någon som har bättre chans än den andra av dina två? 

–Det är väldigt svårt att rangordna de här två, då de är två helt olika hästar. Inka Des Vialettes har dock testat distansen förut och det har inte Hazard De Faust, avslutar Camilla Nilsson. 

Åtta hästar finns i programmet och loppet går som åttonde lopp (V3-3).