Nyheter

Inför Svenskt Derby: Filmtajm med Vanja Sandrup och Röde Baronen

Publicerad
Hästen med det mäktigaste namnet i Svenskt Derby, ja på hela tävlingsdagen, nej förresten, av alla aktiva galoppörer i hela Skandinavien, heter...Röde Baronen. Häftiga hästnamn är ni läsare bekanta med att redaktionen är mycket svag för och ännu roligare vore förstås om han segrade också, inte minst för uppfödarna och ägarna Jan och Maj-Lis Marttorp. Ja, åtskilliga stjärnor finns i listan över vinnare och många fortsatte eller fortsätter att utvecklas som äldre. 2013 års vinnare Hurricane Red var under många, många år en av skandinavisk galoppsports stora stjärnor och ägarna, Stall Zada, kan vinna igen – nu med en av förhandsfavoriterna – Tin Win.
xnp3rjksrtnr9ofskvk
En strålande Andreas Tapia Dalbark ombord på Röde Baronen när de segrade på Prammsdagen. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Hurricane Red har fått ge namn till en av de givna samlingspunkterna på Jägersro Galopp så om du är på plats så införskaffar du förstås något att äta och dricka på Hurricane Red Bar

Ni visst väl att Svenskt Derbys första vinnare hette Voter? Det var 1918 och han har gett namn till Voterlöpning som Mystery Night vann i år. Hon startar i Malmö Stads Pris så det blir ingen dubbel där, vilket annars inte varit ovanligt då hela sex vinnare av Voterlöpning gått vidare och vunnit Svenskt Derby. Startar under den stora dagen gör också Stroxx Carlras och Wolfof Vancouver, ettan och tvåan i förra årets upplaga av "galoppens blå band" . De kämpade sida vid sida hela upploppet ner i en av de mest minnesvärda upploppsstrider loppet sett. Till slut skiljde en nos till den förstnämndes fördel. De möts i Valley Chapel Memorial (GS75-7 / DD-2) och Valley Chapel själv, denna makalösa häst, segrade 1999. 

Här hittar du filmen med Vanja Sandrup och Röde Baronen. 

Vi rekommenderar också denna artikel om honom som publicerades på svenskgalopp.se, signerad Anders Engman. Det ligger fler artiklar där om derbyhästarna som inte får missas. Trevlig läsning.