Nyheter

Inför Novisfinalen på Bro Park

Publicerad
I morgon avgörs Novisfinalen över 3450 meter häck och det ligger en del pengar i potten då den tränare som har ridit in mest pengar i Novisserien mottager en prischeck om 10 000 kronor från Skandinavisk Hindersport. Hela fem tränare har chansen att ta hem prischecken: I ledning inför avslutningen är Henrik Engblom och på en andraplats ses Tobias Hellgren. Dessutom är den samlade prissumman 100 000 kronor. Även ryttarchampionatet står på spel när årets hindersäsong ska avslutas. Förutsättningarna är minst sagt rafflande.
pmhmxspbro6yeknl7m0
Last Reference och Niklas Lovén segrade på ett imponerande sätt senast i Lindarängen Memorial. Foto: Stefan Uppström / Svensk Galopp

Redaktionen har försökt att nå samtliga tränare inför säsongens sista hinderlopp, men inte helt lyckats. Tyvärr blev St Eriks Pris inställt (steeplechase), men Novisfinalen över häckarna ser riktigt spännande ut på förhand. I nuläget är det sju hästar till start efter det att 7 Sweet Sid blivit struken. Christopher Roberts leder championatet före Niklas Lovén. De står på sex segrar vardera. Klar trea är förra årets champion Henrik Engblom. För att bli champion måste Niklas Lovén vinna loppet ombord på 8 Last Reference och ekipaget kommer bli hårt betrodda efter uppvisningen senast i Linarängen Memorial med 73 kilo på ryggen, precis som han bär nu. 

Vad tror du om möjligheterna för honom att vinna? 

–Last Reference är jättefräsch för dagen och har samma rutiner som tidigare mellan loppen. Han är lite speciell att rida då man inte ska på honom utan han ska känna självförtroende, men Niklas Lovén känner honom nu. Xit och Mr Suarez är de värsta konkurrenterna. Han är en av de som kan vinna, absolut, säger Madeleine Wittgren. 

Patrick Wahls stallform är uppåt

Kämpen Mr Suarez kommer från Bro Parks chapiontränare, Patrick Wahl, och stallformen är uppåt. Mr Suarez gör alltid gedigna lopp och kommer från en andraplats i Lindarängen Memorial. 

Hur ser du på chansen på söndag? 

6 Mr Suarez gör vad han kan och är alltid med. Han slipper Monsieur Vic men inte Last Reference som slog honom senast. Det är en bra platschans och på sin dag kan ha till och med vinna. En god bana är att föredra, den ska inte vara för hård eller mjuk, hälsar Patrick Wahl. 

undefined

Mr Suarez, Kevin Parkin och Patrick Wahl efter den imponerande segern i Calvados Memorial. Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Blivande hindertränarchampion Sigyn Dysell om Xit 

Sigyn Dysell är ohotad i hinderchampionatet (räknat på både häck och steeplechase) inför avslutningen då tvåan Karen Kuszli inte har någon häst till start. I stallet står den segerrikaste hästen på hinder i år, Monsieur Vic, som inte får lov att vara med här (men startar i lopp 6). Däremot är 3 Xit med och han vann direkt i häckdebuten med 20 längder. 

Hur ser du på uppgiften? 

–Han har inte mött så här bra hästar förut och får visa vad han kan nu. Han är absolut inte chanslös, men det är betydligt tuffare motstånd nu. Han har blivit lite rund om magen, säger Sigyn Dysell. 

undefined

Xit och Christopher Roberts segrade tillsammans på Göteborg Galopp den 1 oktober. Foto: Stefan Uppström / Svensk Galopp 

Lars-Åke Enström startar två hästar

Skaratränaren har haft ett okej år i år också och hästarna startar alltid med chans. Faktum är att han kan slå rekordet i insprungna pengar från ifjol om det vil sig riktigt väl på söndag. 5 Three Is Company kommer från åtets första seger i SHS Silverkanna. Då var det steeplechase, men han fungerar bra över häckarna också. Stallet ställer också upp med 1 Don Diablo, som är en ständig outsider. 

Hur känns hästarna? 

Don Diablo är stark och fin hemma. Vi har tränat med en annan sadel nu och det blev en annan häst. Han har känningar i ryggen så han är osäkert startande. Han är givetvis okej om han startar och jag har en bra häst. Three Is Company är missgynnad av distansen och att han inte kan speeda lika fort som en del av motståndarna om de har krafter på slutet. Han har chans att vara med där framme, men det är tufft emot med Xit, Mr Suarez, Impact Of Bloom och Last Reference, upplyser Lar-Åke Enström. 

undefined

Three Is Company och Christopher Roberts hoppade strålande och vann SHS Silverkanna över steeplechase. Foto: Stefan Uppström / Svensk Galopp

Som skrivet. det blir en rafflande avslutning i morgondagens första lopp. Med i loppet är också 2 Impact Of Bloom och 4 Latour. Vinnaren av loppet får 50 000 kronor. 

Här är ställningen i hinderryttarchampionatet. 

Här är ställningen i hindertränarchampionatet.