Nyheter

I Kirk matchas mot Dubais största sprinterlopp

Publicerad
Susanne Berneklint njuter av en behaglig arbetsvecka.

Hon var den stora vinnaren på Pramms-dagen på Jägersro i söndags. Både I Kirk och Plata O Plomo imponerade stort.

Nu matchas I Kirk mot Dubais största sprinterlopp.
I_Kirk_03056_WJcOnp
Hur långt räcker I Kirk i Dubai kommande vinter? Men först väntar Derby-dagen på Jägersro.

Att I Kirk (e.Eishin Dunkirk) skulle vinna Lanwades Stud Stakes över 1.200 meter i söndags var kanske ingen överraskning, han var dagens största favorit. 

Men Plata O Plomos (e.Paddy O’Prado) favoritskap var ganska knappt, segern i söndags togs ändå resolut.

- Plata O Plomo har fått lite mer hårdhet efter att ha varit i Dubai över vintern och mött hårdare hästar… för ett år sedan hade han kanske kastat in handduken på upploppet i samma läge, säger Berneklint om Plata O Plomo. 

Både I Kirk och Plata O Plomo var i Dubai över vintern som var, I Kirk vann ett sprinterlopp på Meydan-banan med drygt 700 000 kronor i förstapris.

I Kirk startar nästa gång i sprinterloppet på Derby-dagen på Jägersro, sedan finns planer på att göra om Dubai-resan. Fast med en lite större målsättning, det stora sprinterloppet på World Cup dagen: Dubai Golden Shaheen över 1.200 meter.

- Jag vill inte kalla det för en målsättning. Men ska man vara med någon gång där, mot Grupp 1-hästar, så är det väl med honom. Men då måste vi åka ner först efter nyår den här gången, efter tre månader i Dubai blir det nämligen en ny karantän annars, och det är det inte värt.

Dubai World Cup-dagen är 28 mars 2020.

Plata O Plomo var också med på Dubai-resan i vintras.

- Vilka hästar vi åker med i år, är för tidigt att bestämma, säger Susanne.

Plata O Plomos nästa uppgift blir Stockholms Stora Pris på Bro Park.

Gräslöp!

- Han jobbade på gräset i Dubai flera gånger, han såg fin ut på gräs. De jag pratade med om honom, sa att fadern Paddy O’Prado lämnar bra gräshästar. Meningen var att prova honom på gräset i Sverige redan i fjol, men han blev struken då. 

Susanne fortsätter:

- Om han skulle funka på gräset på Bro Park, skulle det öppna många andra möjligheter för Plata O Plomo. Det är ett ”skittufft” lopp för ett test, men han är ju bra.

Susanne Berneklint säger att det inte är någon mening att testa stora sprinterlopp i Europa med I Kirk, som verkligen skapade rubriker när han vann i Dubai i vintras..

- Han reser för dåligt. Det går inte. Han blir 20 kilo sämre, det är inte ens lönt. Dubai fungerar, bara för att man åker så lång tid innan. Och han kan acklimatisera sig.

Vad blir det för I Kirk efter sprinterloppet på Derbydagen?

- Han får en sen vila, som "normala" hästar brukar få på vintern.