Nyheter

Hinder-esset Lovén funderar inför Göteborg

Publicerad
Hinderjockeyn Niklas Lovén är hemma igen efter en lyckad hindersejour i Tyskland.

På söndag rider han två hästar på Göteborg Galopp.

Och han tipsar om två vinnare… men ingen av dem rider han själv… och de deltar dessutom i samma lopp! Hängde ni med?
Niklas_Loven_442
Niklas Lovén var framgångsrik i Tyskland under helgen som varit. På söndagen har han två chanser på Göteborg Galopp. Foto: Stefan Olsson

Svenske hinderveteranen Niklas Lovén vinner gärna lopp utomlands. Han har exempelvis tidgare vunnit fina lopp i Italien och Polen - och förra söndagen var det dags i Tyskland.

Närmare bestämt i Bad Harzburg i Seejagdrennen (en steeplechase med vattenhinder), med 27-oddsaren Mimir , en häst som inte hade vunnit lopp på tre år innan den starten.

Lovén placerade sig även som tvåa i Tyska Grand National (Listed) samma helg med Inferna (tränad i Polen av Robert Swiatek), och stannade kvar i Tyskland för att rida två lopp på torsdagen.

- Men på torsdagen gick det inte så bra, det var Listed-löpningar och hårt motstånd, säger han.

Lovén (en "hinder-veteran" född 1969) försöker rida 40 – 50 lopp per år, utlandet givetvis inkluderat. Men han försörjer sig till vardags genom att ha en 75-procentig tjänst som anläggningsansvarig med mera, på Helsingsborgs Fältrittklubb. 

På söndag rider Lovén två lopp i Göteborg. I lopp 7 och lopp 8.

I lopp 7 rider han tjeckisk-tränade (Radim Bodak) fyraåringen 5 Slivka (e. Mikhail Glinka).

- Det finns både plus och minus med honom spelmässigt. På plussidan är att han har vunnit i tuffa Pardubice, och då kan man vinna i Göteborg också, så visst kan han vinna loppet. Och han kommer med vinster i raden och bra form. På minussidan är långresan, och att jag faktiskt tycker att han står ”fyra kilo fel” inne i det här loppet.

I lopp 8 rider Niklas Lovén en betrodd häst, Christer Hederud-tränade 5 Tam O’Final (e. Final Appearance).

- Det är en bra häst, men det blir tufft att vinna hinderdebuten. Här tycker jag faktiskt att den tjeckiske hästen 6 Flicker (e. Scyris) som Daniel Wirenstål rider står ”väldigt bra inne” trots sina 72 kilo. 

Lovén fortsätter: 

- Den tjeckiske hästen bör ha bra vinstchans. Men när jag tränade med Tam O’Final senast var Henrik Engblom och 8 Oasis Spear (e. Oasis Dream) med. Den hästen kommer att ”dra” i front och kan vinna om tempot blir rätt for honom. Oavsett så tror jag att det kan bli väldigt svårt för Tam O’ Final att hinna förbi Oasis Spear över 3.200 meter hinder. Jag tror att även Oasis Spear har ganska bra chans att vara med och göra upp om det, i det här loppet - "Henkes" häst är väldigt välstammad dessutom.

Både lopp 7 och lopp 8 i Göteborg ingår i V3-spelet.