Nyheter

"Henke" tror att Macallan upprepar på Gärdet

Publicerad
Arabiska fullblodet Macallan är en ”säker vinnare” på ATG Nationaldagsgaloppen.

Så har det i alla fall varit de senaste två åren.

Nu siktar Macallan på en tredje seger – i så fall med en tredje tränare – Henrik Engblom.
Macallan_549
En vinnare på Gärdet? Henrik Engblom håller i Macallan, och är här flankerad av Nils Rosenkjaer till vänster och Bodil Blomqvist. På Macallans rygg avstängde Martin Rodriguez.

På torsdag nästa vecka, rids ATG Nationaldagsgaloppen på Gärdet för sjunde gången.

Två av löpningarna på Gärdet är löpningar för arabhästar, och sjuårige Macallan (e. Dahess) har stått som segrare på nationaldagen, de två senaste åren.

Enligt Engblom beror det kanske inte på, att just Gärdet är en ”skräddarsydd” bana för honom. Men underlag och distans passar perfekt.

- Dels är Macallan bättre på gräs. Dels är 1.500 meter på Gärdet som 1.300–1.400 meter på en ”vanlig” bana, så distansen är mitt-i-prick för honom också.

När Macallan vann på Gärdet 2017 tränades han av Bodil Blomqvist - och reds av Anna Pilroth. När han vann under Nationaldagsgaloppen förra året, så tränades valacken av Vanja Sandrup och reds av Martin Rodriguez.

- Macallan har varit i träning hos mig sedan november. Han känns jättefin, och jag hoppas att han är bättre än han någonsin varit. Han har aldrig haft högre formtal i alla fall, säger ”Henke” (numera verksam i Skara) som har 18 hästar på träningslistan.

Däremot blir det jockeybyte nästa torsdag.

- Martin Rodriguez lyckades bli avstängd under Pramms-dagen, så han kan inte rida då. Men Nicolaj Stott är duktig och har ridit arabhästar förr. Dessutom är han van att rida högervarv, från provinsbanorna i Danmark.

Henrik Engblom ser i första hand e-n lurig motståndare för Macallan på Gärdet:

- Det är väl den utländska hästen, Shadwanalkhalediah, som jag inte vet hur bra den är. Den har 78 i formtal, men kan kanske höja sig några kilo. Dom andra hästarna har Macallan slagit.

Shadwanalkhalediah (e. NashwanAlKhalidia), som tränas i Polen, har även hävdat sig i Italien.

- Men är Macallan pigg och fräsch och får ett bra löpningsförlopp, ska han ha bra vinstchans.

Macallan startar i V4-4 på Gärdet, senare i sommar blir det uppgifter ute i Europa. I loppet precis före, V4-3, har ”Henke” sin första starthäst på dagen av två. Stoet Bourbon Bay (engelskt fullblod e. Sixties Icon), Macallan är enda araben på ”Henkes” träningslista).

Engblom kan bjuda Galopptips.se på en rak komb.

- Bourbon Bay ska ha bra vinstchans tycker jag, trots att hon bär mycket vikt. Det är väl Haweswater (e. Rotyal Applause) emot. Annars har Bourbon Bay lite mer klass än de övriga. Det kan vara en rak komb med dom två. Bourbon Bay går bäst på gräs och distansen är mitt i prick även här, hon går bra på allt mellan 1.200 och 1.600 meter. Jag hoppas och tror att hon kan vinna nästa torsdag.