Nyheter

Hanna Mårtensson och Ulrika Holmquist rider i Abu Dhabi

Publicerad
Strax efter att V64 på Bro Park avgjorts på söndagen så är två av våra svenska ryttare i elden i Abu Dhabi. Det är Ulrika Holmquist och Hanna Mårtensson som ska rida vars ett finallopp.
received_216977931331783
Hanna Mårtensson och Ulrika Holmquist är på plats i Abu Dhabi för att rida i vars en final på söndagen Foto: Nils Rosenkjaer

För att få en plats i finalen måste man ha vunnit något av de lopp som rids som kvalificeringslopp runt om i världen och det har alltså både Ulrika Holmquist och Hanna Mårtensson gjort.

Ulrika Holmquist vann på nationaldagen sitt kvalificeringslopp till HH Sheikha Fatima bint Mubarak Ladies World Championship (IFAHR) på Gärdet i sadeln på Eastway som tränas av Annelie Eriksson. Ulrika Holmquist rider i det femte loppet klockan 16:00 svensk tid och hästen hon ska rida heter Mahfouz (e. TH Richie)ägs av HH Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan presidenten i Förenade Arabemiraten

-Jag tycker att det är roligt att bli inbjuden att få rida i Förenade Arabemiraten. Det är alltid intressant att få träffa många av de stora tränarna och jockeys från flera olika länder. Man lär sig alltid och utvecklas av sina upplevelser utomlands. 

I morse fick jag besöka presidenten av Abu Dhabis Zayed bin Sultan en träningsanläggning, där Eric Lemartinel som tränar hästen jag ska rida håller till. Anläggningen var fantastisk. Det fanns en 70 meters pool och två andra runda pooler. Där fanns odlade gräshagar och två träningsbanor. Det var väldigt fint. Jag fick rida ut på morgonen, inte den hästen jag rider i loppet utan en annan.  Det är en fantastisk upplevelse att se hur mycket tid, omsorg och resurser de lägger ner på hästarna på träningsanläggningen jag var på. 

Jag red ju i finalen i lärlingsloppet här 2017 och vet att banan i Abu Dhabi är superfin att rida på, berättar Ulrika Holmquist.

På den danska oaksdagen fick lärlingar från sju olika länder rida några av Skandinaviens bästa arabgaloppörer i ett försök att kvalificera sig till att få rida i Abu Dhabi. Loppet vanns av Hanna Mårtensson på Maria Hagman tränade Afja'an. Hanna Mårtensson säkrade därmed sig en plats i HH Sheikha Fatima bint Mubarak (IFAHR) Apprentice Jockey Championship som rids som lopp fyra på söndagen klockan 15:30 svensk tid. . 

- Det är en upplevelse och jag är otroligt tacksam att få vara här.  Detta är en fantastisk möjlighet för oss lärlingar att få rida internationellt tack vare organisationen runt HH Sheikha Fatima bint Mubarak Apprentice Jockey Championship. Jag ska rida en som heter Harrab (e. Mahabb) som tränas av Jean de Roualle. Det känns så klart inspirerande att vara här och jag är laddad inför loppet, hälsar Hanna Mårtensson.

-Vi har bland annat fått besöka Al Ain när det var tävlingar där i fredags. Igår fick vi gå banan vi ska rida på tillsammans med trackmanagern och banveterinären. Vi fick också se när hästarna inför storloppet Jewel Crown jobbade. Vi såg bland annat den fransktränade Al Shamoos som vann loppet förra året jobba på gräset, avslutar Ulrika Holmquist och Hanna Mårtensson nere från Abu Dhabi.

Jewel Crown är det bäst betalda loppet för arabiska fullblod med 5 miljoner dirham i samlad prissumma vilket motsvarar lite mer än 12,5 miljoner svenska kronor. Förstapriset i Jewel Crown är ungefär 7,5 miljoner svenska kronor. Noterbart är att Al Shamoos som ska försöka försvara sin seger 2017 tränades i Sverige av Pia Höiom.

Loppen som Hanna Mårtensson  och Ulrika Holmquist rider i är löpningar och deras ritter räknas som outsiders i respektive lopp. Här hittar ni programmet.