Nyheter

Grupp 1-vinnande tränare fälls för kobolt-användning

Publicerad
För några år sedan, blev kobolt ett hett diskussionsämne inom travet, då franske tränaren Fabrice Souloy fälldes för koboltdopning – bland annat med det svenskägda stjärnstoet Your Highness.

Nu väntas Grupp 1-vinnande galopptränaren Ben Smith i Australien, få en lång avstängning för användning av just kobolt.
Lopp_4_9576_
Nej tack! Förekomsten av kobolt vill vi inte ha, i samband med tävlingar på skandinaviska kapplöpningsbanor. Foto: Stefan Olsson

Ben Smith sadlade bland andra ut Grupp 1-vinnarna In Her Time och El Dorado Dreaming förra året, men hamnade i blåsväder när ett tillslag gjordes mot hans stall och bostad i september. Han stängdes då av i New South Wales ”pending investigations”. 

Racing Post meddelar nu, efter avslutad utredning, att en lång avstängning troligtvis väntar Ben Smith. Bestraffningen mot Smith meddelas den 11 juni.

Kobolt är förvisso ett grundämne som naturligt förekommer i kroppen och tillförs dels via fodret, men även med diverse fodertillskott och mediciner. 

Men då kobolt är en kroppsegen substans, så har den ett gränsvärde som inte överskrids med normala foder, tillskott eller läkemedel. 

Maximalt tillåtna kobolt-gränsen för fullblod i Australien är 100 microgram per liter urin.

Men bland Ben Smiths hästar i träning, hade bland andra Iron Duke 245 mg/liter kobolt och en annan häst, Elaborate, 535 mg/liter.

Sådana mängder kan rimligtvis inte förekomma naturligt.

Kobolt blev ett hett diskussionsämne i travet i Sverige för några år sedan. Då fälldes franske tränaren Fabrice Souloy för kobolt-dopning av det svenskägda stjärnstoet Your Highness, bland annat i Oslo Grand Prix 2016. 

Ägarna anklagade Souloy för att ha äventyrat hästens liv – Your Highness hade då visat upp en formmässig metamorfos hos Souloy: och vunnit Olympiatravet, Copenhagen Cup och Oslo Grand Prix.

Souloy (som vunnit Elitloppet som tränare två gånger, 2008 med Exploit Caf och 2012 med Commander Crowe) hamnade även i blåsväder med andra travhästar på grund av kobolt-användande. 

Kobolt är känt inom humanidrotten som en bloddopningsmetod för att öka uthållighet och minska trötthet .