Nyheter

Grade 1 löpningar på Fairyhouse

Det är hög sportslig kvalitet när det rids över hinder på Fairyhouse under söndagen. Det är tre Grade 1 löpningar och flera spännande dueller att se fram emot.
applesjade
Kan Apple's Jade hitta formen och bli historisk som första häst att segra i fyra Hatton's Grace Foto: Patrick McCann / Racing Post

Det börjar klockan 14 med Royal Bond Novice Hurdle (Grade 1). Här får vi se Envoi Allen (e.Muhtathir) som tävlar i Cheveley Park Studs färger och tränas av Gordon Elliott. Envoi Allen är obesegrad och segrade i Champion Bumper (Grade 1) på Cheltenham ifjol. Det var inga problem att ta en maidenseger, men det här är betydligt svårare. Davy Russell i sadeln har ändå en kanonchans, men odds runt 1,60 är för lågt. Elliott sadlar även ut racets andrahandare som är Abacadabras (e.Davidoff) som var fyra bakom Envoi Allen på Cheltenham, men är något mer rutinerad över häckarna. Enligt Elliott är Abacadabras speedigare än Envoi Allen som kommer bli än bättre över längre distans. Envoi Allen tränar dock lysande och den som var tvåa senast gick vidare till enkel seger.

En halvtimme senare är det dags för Drinmore Novice Chase (Grade 1) och här ser vi fram emot en duell mellan två extremt lovande steeplers. Fakir D'oudairies (e.Kapgarde) tränas av Joseph O'Brien och ägs av J P McManus. I andra ringhörnan har vi Gordon Elliott-tränade Samcro (e.Germany) som tävlar i Gigginstowns välkända färger. Samcro debuterade över fasta hinder med en imponerade seger tagen med 17 längder. Fakir D'oudairies var favorit i Supreme Novice's Hurdle (Grade 1) på Cheltenham, men slutade fyra. Han är endast fyra år, men startade i Steeplechase redan som treåring i Frankrike. På Irland segrade han direkt när han fick pröva på fasta hinder. 

Båda hästarna står runt 2,50 i odds och det är mycket svårt att skilja de två åt. Ingen fyraåring har någonsin segrat i det här racet och då Elliott är mycket nöjd med hur Samcro tränar inför den här uppgiften tycker vi att vågskålen väger över lite åt Samcros håll. 

15:40 rids Hatton's Grace Hurdle (Grade 1) är ändå dagens höjdpunkt och undantagsstoet Apple's Jade (e.Saddle Maker) har chansen att ta sin fjärde raka seger här i Hatton's Grace. Ifjol segrade hon med 20 längder! Hon är helt klart bästa hästen, men är inte ens favorit. Det beror på att hon helt tappat formen och det vill till ett mirakel om hon skall finna den. Gör hon det är hon överlägsen. Favorit är Honeysuckle (e.Sulamani) som inte vet hur det känns att förlora. Hon går dock upp i klass här, men ser ut som typen att klara det. Penhill (e.Mount Nelson) är mer erfaren och har två segrar på Cheltenham. 2018 togs den i Stayer's Hurdle (Grade 1) och Willie Mullins har en riktigt bra häst i Penhill till 6 gånger pengarna. Han har ett klart högre formtal än Honeysuckle, men bär också mer vikt.