Nyheter

Göteborgs Stora Pris är ett av årets häftigaste lopp

Publicerad
På söndag slår Göteborg Galopp upp portarna för banans stora sommardag och det prestigefyllda handicaploppet Göteborgs Stora Pris ska avgöras över 1400 meter på en gräsbana som prisas av de aktiva: –Gräsbanan är superfin, säger jockeyn Nathalie Mortensen.
zoniundzj625mbwwpvw
Backcountry och Nathalie Mortensen vann Göteborgs Stora Pris 2021. I år sitter hon upp på stallkamraten Astron och låter Willa Synøve Markussen Schou rida Backcountry. Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Över lag är det här en riktig publikdag där dessutom V64-spelet kryddas med rejäla jackpotpengar då det inte var någon utdelning på fem och fyra rätt i söndags på Klampenborg. LunchDubbeln blir ju inte direkt heller någon enkel match att hitta, men desto roligare om man gör det. Det är nämligen 14 hästar till start i Göteborgs Stora Pris och 15 till start i Sunday Special-loppet som också går över 1400 meter. Det kommer att bli tajt och tufft, men banans konstruktion och utformning, med en lång och bred kurva, gör att de allra flesta ekipagen får en rättvis chans – om ryttaren värderar luckor, positioner och framför allt distansen på bästa sätt vill säga. 1400 meter är en väldigt svår distans att rida, mitt emellan 1200 och 1600 meter som den är. Går man lite för tidigt tar det slut i tanken och några meter för sent så finns det kvar i densamma. 

Förra året segrade hemmaekipaget Backcountry, tränad av Annette Stjernstrand och riden av ägaren Nathalie Mortensen till publikens jubel. I år sitter hon dock upp på stallets andra häst, Astron. Han har inget annat än toppform för dagen.

–Astron gör det bra hela tiden och är en jätteärlig häst. 1400 meter är bara en fördel för honom egentligen. Han har visserligen höjts i handicap, men vi hoppas att det finns lite till. Han har fått en paus nu efter sista starten och känns jättefin i träning. Spåret är jag ganska nöjd med. Det är mycket hästar i loppet och det gäller att inte sitta fast här. Han väljer själv om han vill gå i ledning eller bakifrån. Han känns som att han gör det så lätt och han är så fin som häst. Vi är i segerstriden om det klaffar. 

Vad tror stallet om titelförsvararen Backcountry som Willa Synøve Markussen Schou sitter upp på med två kilo av? 

–Backcountry har fått ett jättetråkigt spår (12). Distansen är perfekt för honom. Han tränar jättefint och känns bra hemma. Har inget att klaga på, vill han så kan han. Det är verkligen inte omöjligt att han kan försvara sin titel – vill han vinna så gör han det, säger jockeyn, ägaren och ställföreträdande tränaren Nathalie Mortensen om sin duo. 

Samtliga på startlinjen har en reell segerchans i ett riktigt getingbo. Värst emot på förhand? Kanske är det ändå Wido Neuroth-tränade Brian Ryan med Jan-Erik Neuroth i sadeln? Publikfavoriten Fiftyshadesfreed var en inte långt slagen i söndags och kommer också till start, men har inte visat samma toppform som förra året. Det kommer att hållas många tummar för att Lennart Jarvéns skimmel hittar fjolårsformen och är först över linjen. Francisco Castro startar Reunion Island, Jessica Long My Motivate Girl och Bro Park-tränaren Patrick Wahl kommer med Rubinstein och…håll i er nu – Silent Night! Alla har som skrivits vinstchans i handicaploppet bland handicaplopp. 

Dagens andra höjdpunkt är Fred Armstrong Cup över 2200 meter. Ni startar Chilterns där. Hur ser ni på chanserna? 

–Chilterns har gjort det så himla bra. Han gick på lösdrift under vintern fram till två veckor innan han startade upp säsongen och han har varit bland de tre i alla starter utom en då han var femma. Han kanske inte riktigt duger mot guldhästarna, ja, han har inte gjort det innan, men kanske gör han det nu? Formen är jättebra och jag var nöjd senast, fortsätter hon.

Vad betyder den här dagen för er i Stall Stjernstrand? 

–Det är en jätterolig tävlingsdag, det är vår hemmabana och vi brukar anmäla så mycket vi kan till Göteborg Galopp. Förra årets dag var väldigt rolig och speciellt då med Backcountry som man haft så himla länge i stallet. Den dagen betydde och betyder fortfarande jättemycket. Det är vår största seger, avslutar en glad Nathalie Mortensen.