Nyheter

Glorious Goodwood och Kalendern

Publicerad
När överhuset i England går på semester börjar den engelska Kalendern. Nu lever societeten sitt liv enligt gamla traditioner. Man börjar med Chelsea Flower Show, går vidare genom Royal Ascot och Regattan vid Henley. En av de sista punkterna är Glorious Goodwood som börjar nästa vecka och i år har svenskt deltagande!
RP_ID00328047_wO2JQs

Seden bjuder att man sätter på sig sin Panama-hatt och beger sig till Goodwood för att bevista kapplöpningarna på Glorious Goodwood, iallafall om man är del av den engelska eliten. 

Goodwood är en knepig bana med relativt skarpa svängar där man inte vill bli lottad till ytterboxarna. Huvudracen är Qatar Goodwood Cup Stakes (Gr.1) över 3200 meter, Sussex Stakes (Gr.1) över 1600 meter och Nassau Stakes (Gr.1) för ston över 2000 meter. I övrigt är det flera goda grupplöpningar och framförallt välbetalda "Heritage Handicaps" vilket gör varje dag under meetinget till ett fantastiskt skådespel.

John Gosden har ett stall i superform, men den största stjärnan Enable (e.Nathaniel) startar redan i helgen på Ascot i King George (Gr.1).

På tisdag startar dock Gosden sin stayerstjärna Stradivarius (e.Sea The Stars) i Goodwood Cup (Gr.1) och det låter på Gosden som att den femårige Stradivarius är bättre än någonsin och snudd på oslagbar. Det treåriga stoet Mehdaayih (e.Frankel) bör ha toppchans i Nassau Stakes (Gr.1) och Too Darn Hot (e.Dubawi) siktar mot Sussex Stakes (Gr.1). Det kan helt klart bli tre Grupp 1 segrar under Glorious Goodwood och givet att Enable segrar i King George har vi ett möjligt rekord i Grupp 1 segrar. 

Om allt går vägen kommer svensktränade Irish Trilogy (e.Gregorian) ut i en Grupp 3 löpning under Glorious Goodwood. 1600 meter är mer hans likör än de 2400 meter han inte stod i Svenskt Derby. Irish Trilogy gjorde det bra i Dubai mot internationellt motstånd och blir garanterat underskattad av engelska bookmakers. Vi återkommer när det närmar sig.