Nyheter

Gert-Åke Åberg om sina startande på söndag

Publicerad
Gert-Åke Åberg har två tävlingshästar i stallet. Båda startar på söndag på Jägersro inom ramen för V64. Galopptips ringde upp och pratade lite om vad amatörtränaren tror om sina möjligheter.
Pearly_Ghost_730
Gert-Åke Åberg efter att Pearly Ghost vunnit på Göteborg Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

På Göteborg i söndags slutade det med en seger för Jesse The Body (V64-2) och kanske kan det vara en vinnare även på söndag. 

-Han gjorde det bra senast, hade rätt spår på banan som inte var helt lätthanterlig.  Shane gillar honom och och säger att han lyssnar på allt han ber honom om. Jesse The Body går från alla positioner både framifrån och bakifrån. Han tränar bara på Jägersros tävlingsbana och sanden, så underlaget ska inte vara något problem. Vi tror han har mer att ge och självklart har de senaste starterna förbättrat hans självförtroende. När han rör sig ser det inte ut att gå fort, men det gör det bevisligen, berättar Gert-Åke Åberg om sin treåring. 

I loppet efter startar han sin andra häst Pearly Ghost i V64-3 (e. Aghostatgodsplace som bland annat vann Malmö Stads pris som tvååring). Hur ser du på det treåriga stoets chanser?

-Hon möter tufft motstånd och får hon pengar med sig hem så har hon gjort det bra. Det är en handicap och det finns mer utveckling i henne. Hon är väldigt snabb i träning så vi får se hur långt det räcker. Hon går lika bra oavsett underlag, meddelar Gert-Åke.

Ni har haft arabhästar i många år och nu har ni engelska fullblod. Hur kommer det sig?

-Allt började i Warszawa där vi köpte polska araber. Vi har hållit på med uppfödning sedan slutet av 70-talet.  På den tiden i Polen var det bara inhemska stammar som gällde och då avlade vi därefter. I dag har vi sex arabston kvar utöver våra två engelska fullblod.  Vi har lagt de polska stammarna lite åt sidan. De franska blodslinjerna har tagit över och jag upplever att de emellanåt har lite tvivelaktiga stamtavlor. 
Att det blev engelska fullblod beror på att vi reste med araben Mr Maximus till Bro Park. Då talade vi om att vi skulle haft ett fullblod som också skulle startat. Då köptes Pearly Ghost och vi märkte direkt att hon var riktigt bra. Hon fungerar på alla underlag och verkar trivas med tillvaron. Det är mycket som vi har att lära oss vad det gäller att läsa propositioner, det är en helt annan värld än för araber. Då var det bara att ta proppen som den kom. Man fick anmäla oavsett underlag eller distans för det fanns inte så många starttillfällen. 

Funderar ni på att fortsätta med arabhästarna?

-Hittar vi en som passar så är det klart att vi skaffar en. Det är väldigt bra priser i loppen och har man en bra starthäst kan man tjäna lätta pengar. Vi får se vem som står för träningen i så fall. Båda mina döttrar, Johanna och My, är intresserade av sporten. My är för övrigt också sekreterare inom arabgaloppen.  De ska båda gå steg 2-kursen nu för att bli tränare, förklarar en stolt pappa.

Ni har varit ute och rest med era hästar en del. Var har ni varit någonstans?

-Vi har bland annat varit i Belgien, Newburys galoppbana, Hamburg och Baden Baden.   

Hur många hästar har ni haft som mest?

-Vi hade 36 stycken som mest med föl under en period. 

Hur är det nu när både Pearly Ghost och Jesse The Body gått så bra? Är ni inte lockade att skaffa fler hästar?

-Jo, det är klart, vi har tittat i katalogerna. Vi kommer att åka till Stockholm och kika där, avslöjar Gert-Åke förväntansfullt.