Nyheter

Gärdets folkfest: nytt namn i år, nytt lopp nästa år

Publicerad
Kommande vecka, så fokuserar stora delar av hästsport-Sverige, på travets Elitloppet.

Men galoppens stora publikfest ligger precis runt hörnet, och målsättningen är återigen att locka ännu mer folk, än självaste Elitlopps-söndagen.

Dessutom med ett nytt namn: ATG Nationaldagsgaloppen.
NDGbil
ATG Nationaldagsgaloppen, är det nya namnet för den numera etablerade folkfesten på Gärdet. TV4-profilen Per Skoglund är konferencier även i år.

Den 6 juni är det dags för succén Nationaldagsgaloppen, för sjunde året i rad.

Man uppskattar att i snitt 40 000 personer per år, besökt galoppfältet på Gärdet utanför Stockholm, under de sex tidigare åren.

Eventet har blivit en attraktiv pärla, på alla sätt.

Och nu kommer en stark huvudpartner att se till, att resurser finns att förbättra Nationaldagsgaloppen yttterligare.

- ATG kliver från och med i år in som huvudpartner till evenemanget, som får namnet ATG Nationaldagsgaloppen, meddelar Martina Olsson som är Commercial PR Manager på ATG.

Svensk Galopps vd Fredrik Reuterskiöld är mycket nöjd med förstärkningen från ATG:

- Det är väldigt positivt att eventet har hittat en huvudpartner. ATG är ju vår ”bäste vän" sedan tidigare. Men jag ser det här som ett kvitto på att Nationaldagsgaloppen nu inte bara är en publiksuccé, det har även blivit en ekonomisk framgång. Trots att vi fortsätter med fri entré.

Fredrik Reuterskiöld fortsätter:

- Det är även ett väldigt bra skyltfönster för sporten.

Förutom lopp för engelska fullblod, så har Nationaldagsgaloppen alltid bra arablöpningar.

Kommer ni att förstärka det sportsliga innehållet, Fredrik?

- Från nästa år, så kommer vi att ha en högt doterad löpning, ett stayerprov över 3.900 meter för riktigt bra hästar. Alltså med en högre prissumma, än vad löpen på Gärdet för de engelska fullbloden har idag.

”Nationaldagspokalen”?

- Haha. Vi jobbar på det där nu, inget är klart. Jag får återkomma både med namnet på det loppet och mer detaljer, när det blir verklighet. Just nu fokuserar vi på årets fest på Gärdet!

Årets koncept är annars väldigt mycket i linje med tidigare år: Dagen direktsänds i TV4, ”Lunchgaloppen Direkt” mellan klockan 12.30 och 15.00. ATG erbjuder spel på Nationaldagsgaloppen. Personal på plats, visar hur man spelar, så att även nybörjaren kan vara med. Och enligt tradition, så blir det nationalsången, fartfyllda galopplöpningar, livemusik, food trucks, hattparad, barnområde, ponnygalopp och annat skoj.

Linda Persson från företaget Blixten & Co jobbar bland annat med programmet.

Vad blir det för artister i år, Linda?

- I år kommer vi bland annat att ha Shirin, som singeldebuterade 2017. Förra sommaren turnérade hon runt om i Sverige och spelade inför storpublik. Hon släpper ny musik i år.

Linda berättar att Shirin sedan tidigare har ett stort hästintresse. När hon var 16 år deltog hon i hästprogrammet ”Ponnyakuten”. Då fick hon bland annat en privat hopplektion, av OS-medaljören Rolf-Göran Bengtsson.

Någon mer artist?

- Renaida, som vi såg i Idol 2016. Hon var även i final i Melodifestivalen 2018, med låten ”All The Feels” som hittills har spelats över 5,5 miljoner gånger på Spotify. Renaida har nyligen varit med i ”Stjärnornas Stjärna” på TV4.