Nyheter

Queen Rouge till Dubai?

Publicerad
Vi pratade med Marc Stott, tränare till det treåriga stoet Queen Rouge som ägs av Karin Salling och reds till seger i Danskt Derby av Oliver Wilson. I veckan har Stott starthäst i Deauville.
20190811_165920_eR9OUd
Marc Stott och Oliver Wilson kramar om Mme Ferdinande (Karin Salling) Foto: Niclas Cronberg

Det var första derbysegern för dig hur känns det så här dagen efter?

-Jag har lite huvudvärk, skrattar Marc Stott. Nu är jag tillbaka i vardagen. Hästarna ska ses till och tas hand om. Nya lopp ska förberedas. Det känns så klart väldigt bra att ha vunnit Danskt Derby. Jag har faktiskt inte varit hemma. Närmast ser jag verkligen fram emot att sätta mig ner att njuta av att se derbyt ett par gånger. Jag har bara sett det på storskärm än så länge, fortsätter en väldigt nöjd Marc. 

Du hade stora förhoppningar innan Svenskt Derby för ett par veckor sedan. Hur gick funderingarna efter tredjeplatsen där?

-Jag var besviken och irriterad. Det tog mig faktiskt en vecka att släppa det loppet. Vi kom iväg bra i starten, men sedan hade vi ingen tur någonstans i loppet. Det var alla möjliga problem. Ett Derby är ett Derby och man får aldrig chansen igen med den hästen. Vi var där för att vinna, men hon fick aldrig riktigt chansen att visa hur bra hon verkligen är. Vinnaren av Svenskt Derby är bra, men vi hade definitivt bjudit upp till dans med lite tur på vägen säger Marc. 

Inför och under Danskt Derby hur gick dina tankar?

-Jag visste jag hade en bra häst i Danskt Derby och att vi hade en bra chans att vinna. Förhoppningarna var så klart stora innan start.

Queen Rouge fick en helt igenom perfekt resa i Danskt Derby och jag var väldigt nöjd hela vägen. Hon kom bra iväg och kunde snabbt gå in och få "cover". Klarade sig väldigt bra i svängen. De kom bra fram igenom fältet utan problem. Det var en väldigt bra känsla i sista sväng när Oliver aviserade anfall med Queen Rouge . Då visste jag att chansen var väldigt stor, en fantastisk känsla, förklarar Marc Stott. 

Hur bra tror du egentligen att årets danska derbyvinnare Queen Rouge är?

-Hon är absolut en 90 plus-häst. Jag skulle kunna sträcka mig så långt att säga att hon är en häst för Europa. Hon har Listed eller Grupp 3 kaliber ute i Europa, berättar Marc stolt.

Vad är de närmsta planerna nu för Queen Rouge ?

-Vi siktar på Breeders Trophy Classic den 20 september på Bro Park. Efter det blir det troligen vila. Jag har lite funderingar på att åka till Dubai med henne. Där finns det ett par riktigt intressanta löpningar för ston som hade passat henne perfekt.

Du är en av de tränare som annars vågar resa utomlands i Europa med dina hästar, hur går dina tankar runt det?

-Jag tycker att om man har en bra häst här i Skandinavien, då ska man åka ut och prova den utomlands. Har du en som räcker bra och långt i Skandinavien är det värt chansen. Du vet aldrig hur bra en häst är om du inte vågar resa och prova.  Skulle din häst inte räcka då kan man alltid starta vidare och vinna lopp i Skandinavien. Många som testat förr har provat att resa ut i Europa på hösten. Då har våra skandinaviska hästar ofta varit på väg ned i form. Då kan de inte göra sig själv rättvisa och visa sin bästa form. Det är under sommaren när våra hästar är som bäst och har toppform som man ska åka ut i Europa och möta internationellt motstånd, menar Marc.

Marc Stott lever som han lär. På torsdag startar King David i Deauville  i Prix Gontaut-Biron-Hong Kong Jockey Club (Gr.3).