Nyheter

Fullt fält i Cupen på söndag!

Publicerad
Stockholm Cup International (Gr.3) rids på söndag vilket innebär att Skandinaviens största dag för fullbloden står för dörren. Galoppörernas eget Elitlopp rids inte i heat, men gräddan av gräddan är på plats som vanligt. Det är sport och spel i världsklass.
ppdakg413wrxqdb6i3b
Derbyvinnaren Hard One To Please finns med i Stockholm Cup International (Gr-3) på Bro Park. Foto: STEFAN Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

Det har äntligen blivit dags för Stockholm Cup International (Gr.3), det största racet för fullblod i Skandinavien. Vi har gäster från Tyskland och England och förutom “Cupen” rids det flera större löpningar den här dagen som du kan läsa mer om på Stockholm Cup här

Med 15 hästar i boxarna i Cupen har vi ett fullt fällt och i avsaknad av jätten Square de Luynes som “alltid” segrar i Cupen ser det väldigt ovisst ut på förhand. Treårige stjärnan 11 Hard One To Please (Fast Company) har segrat i både Svenskt och Norskt Derby och räknas förstås tidigt med tanke på att han får tre kilo av konkurrenterna. Fältets enda sto, 7 Iron Butterfly (Swipe) ser vi inte ofta över 2400 meter, men hon har segrat i Danskt Derby så visst står hon distans. Engelsmännen kommer med 9 Merlin’s Beard (Dark Angel) som måste höja sig för att räcka. Man kommer även med fjolårstvåan 15 Outbox (Frankel) som är taxerad åtta kilo högre än Merlin’s Beard. Läget är iskallt, men Outbox är hård och har nyligen segrat i Qatar. Segerpriset då var över fem miljoner kronor!

8 Panjari (Camelot) kommer från en Listed-seger i Italien och den här fyraåringen har endast gjort sju starter och är helt klart i början av sin karriär fortfarande. Den tyske gästen är allt annat än slagen på förhand och det är heller inte 12 Virginia Storm (Soldier Hollow) som med ett handicaptal på höga 95 ser ut att vara hästen att slå i Cupen. Det här är en Grupphäst av kontinentalt snitt och att man listigt nog anlitat Per-Anders Gråberg för ritten gör inte saken sämre. Man kommer inte bara för att gå på Vasamuseet!

Hemmalaget har hästar som 1 Sublissimo, 2 Espen Hill och 5 Timo Nurmos att hålla på och gäster som 3 Seneschal, 6 Auenfürst, 10 Master Bloom, 13 Jet Action och 14 Quebello är urstarka och ser till att den skandinaviska eliten kan mätas mot de utländska gästerna. 

I Bro Park Sprint Championship (L) får vi se tyske 3 Waldersee (Olympic Glory) och engelske 6 Tabdeed (Havana Gold). Frågan är dock hur långt dom räcker mot våra egna bästa som är vana vid att öppna snabbt och sedan dra så det ryker. Hur ska 1 Could Be King (Bated Breath) kunna slås, till exempel?

Engelske tränaren Archie Watson har blivit riktigt kär i Bro Park. Han kom för första gången 2018 och har varit på plats varje år sedan dess. I år kommer han tillbaka med Outbox, han har Tabdeed i sprinten, men han har även med sig tvåårige 6 Manitou (Sioux Nation) till Svealand. Manitou segrade på en fin tid senast i England och beskrevs i väldigt positiva ordalag i engelska facktidningen Racing Post. Han bedöms kunna 81 av den engelske handicappern. Watson har även med 7 Al Zaraqaan (Golden Horn) i dagens inledande häcklöpning, Hennes Majestät Drottningens Pris. Det var länge sedan den svenska hinderscenen fick så celebert besök. Den välstammade femåringen visade 92 i handicaptal på släta banan och har flera Listedplaceringar. Det här är en riktig sevärdhet och notera att starten går redan 13.50.

En annan av dagens stora sevärdheter är Nickes Minneslöpning (L) som rids som GS75-1. Här kommer publiken för att se en uppvisning av norske superstjärnan 1 Duca di Como (Clodovil) som är ute efter sin seger nummer 20. Han tar alltid ledningen och skimmeln blir svår att nå. En som dock inte kommer för att applådera in favoriten är forne stjärnjockeyn Richard Hughes som nuförtiden har en fin karriär som tränare. Han kommer från England med 6 Karibana (Hallowed Crown) gått bra på engelska allvädersbanor. Karibana är dessutom startsnabb och kan sätta färg på loppet.

Dagen ser lysande ut som helhet, man börjar med två spännande hinderlöpningar och sedan blandas de bästa kapplöpningarna i Skandinavien med några ovissa, men spelvänliga, handicapper.