Nyheter

Förslag: Max 20 000 i månaden får du förlora på hästspel

Publicerad
Ett norsk maxgräns på hur mycket du skulle få förlora varje månad på hästspel är på gång – den riskerar att slå hårt även mot den svenska omsättningen
Spitzbergen_192
Nils Petter Gill med Spitzbergen Foto: Stefan Olsson

20 000 kronor i månaden. Mer ska du inte få förlora på trav– eller galoppspel i Norge.

Det är Lotteritillsynet i Norge som vill införa ett tak som anger hur mycket du får förlora på trav– och galoppspel under en månad – precis samma regler som idag gäller för Norsk Tipping. 

Nils Petter Gill, välkänd galopphästägare, tror att en sådan lagstiftning skulle betyda döden för hästsporten i Norge.

– Jag tror nästan att det blir döden för norsk hästsport, säger Gill till den norska tidningen VG. Det blir helt fel att ha samma gränser för norsk hästsport som för Norsk Tipping.

Det Norske Travsällskap och Norsk jockeyklubb jobbar gemensamt för att stoppa planerna som, enligt Knut Weum ordförande för Det Norske Travsällskap, skulle ge 900 miljoner i minskad omsättning och runt 250 miljoner i minskade intäkter.

Hur mycket en liknande lag i Sverige skulle kosta sporten är svårt att spekulera i, men eftersom Sverige har en omsättning som är mångdubbelt Norges så talar vi om miljardbelopp.

Men även ett norskt tak skulle drabba Sverige då det är många omgångar som norrmännen spelar in till Sverige och inte minst galoppsporten skulle tappa rejält med omsättning.

Ett liknade beslut diskuteras inte i Sverige enligt de källor som galopptips.se har varit i kontakt med. I Norge har Norsk Rikstoto monopol på spelet, medan det i Sverige som bekant är en avreglerad marknad vilket skulle göra en sådan begränsning mycket knivig att få till med ett antal aktörer som erbjuder spel på hästar.

I slutändan är det Landbruksdepartementet som ska fatta beslut i saken, med argumentet är att ”20 000 i månaden ger mycket vida ramar att spela på hästar”.

Redan i nästa vecka ska representanter från sporten träffa tjänstemän från Landbruksdepartementet för att försöka hitta en gemensam lösning. Sporten kommer att gå fram med ett förslag om individuella spelgränser, liknade de som finns i Sverige.

Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla redan vid årsskiftet.