Nyheter

Filmtips med galopptema. "Gud Fader" given etta på Eriks lista

Publicerad
Galopptips.se fokuserar i första hand på att ge speltips till de tävlingar som ATG.se erbjuder spel på, 365 dagar om året - det har väl ingen av er missat?

En annan stor del på siten är nyhetsflödet där vi lägger stor kraft på att skaka fram hett stoff från galoppsportens underbara värld – även det året runt, i ur och skur, högt som lågt.
images-1
Gud Fader etta på Eriks lista Foto: Pinteresi.com

Men ett tips kan vara så mycket mer än något man bara vill tjäna pengar på. Ett tips kan vara till exempel vara vilka våra favoritbanor är - och som vi tycker väl värda ett besök. Vem tycker vi är den mest prisvärda avelshingsten i Europa? Ska man verkligen äta frukost på Meydan en januaridag klockan 05.00 eller är det ett bättre tips att beställa upp roomservice på hotellet och åka ut vid 06.30? Ja ni hajar… 

Så nu kör vi – Erik Ivares är ”först ut”.

Här listar jag mina fem bästa (för tillfället) galoppklipp/filmer.

Plats 5:

Sir Mark Prescott tar av sig tränarkavajen och glider runt i Newmarket som den värste skjutjärnsjournalist. Vi får en unik inblick i hur det fungerar i galoppsportens Mecka – bakom kulisserna, och en rad sanningar bekräftas, samt dementeras. Det mesta hade jag koll på, men det finns ett par saker som jag inte hade en susning om. Vem var den förste jockeyn som red med korta läder i England till exempel? Det får du svar på när Sir Mark guidar oss runt bland konstverken hängandes i The Jockey Club Estates mäktiga lokaler på High Street i Newmarket. Och hur gick det egentligen till när Sir Mark Prescott gjorde sin första arbetsdag i galoppsportens tjänst - detta i tidernas begynnelse…? ”Ordstävet ”göra som man blir tillsagd – inget annat” får en helt annan innebörd!

https://www.youtube.com/watch?v=kHcLsmOrJ_g

Plats 4:

Kommer ni ihåg supersprintern Runhappy? Om inte – kolla in kortdokumentären ni finner via länken nedan. Hingsten efter Super Saver hade en smått fantastisk karriär på tävlingsbanan, men historien om ägaren – och den kontroversiella tränaren Maria Borell är minst lika intressant. Och slutet på historien är rent grym – för gissa i vilken hingstbox på Claiborne Farm Runhappy nu huserar…?

https://www.youtube.com/watch?v=yBkSmA4N-ec

Plats 3:

Prestationsångest, viktproblem, narkotika och alkohol har fällt en massa toppjockeys till golvet genom tiderna och det är ytterst få som lyckats ta sig tillbaka när de varit nere på just botten. Det här är historien om jockeyn Chris Antley som ”reste sig från de döda” och var snubblande nära att hemföra Triple Crown med D Wayne Lucas-tränade Charismatic 1999. Hur det sedan gick för jockeyn efter förlusten i Belmont Stakes är en ytterst sorgesam historia – som i vart fall fick mig att gråta. En ESPN-produktion när den är som allra bäst. Sök på 30 for 30 Charismatic.

Plats 2:

Jag gillar spel och galopp – mest av allt i livet faktiskt (om man nu undantar sambon, dottern och våra två hundar förstås…)! I filmen Let It Ride får man följa den spelsjuke taxichauffören Jay Trotter, spelad av Richard Dreyfuss, genom en helt unik dag på kapplöpningsbanan. Miljöerna är underbara – filmen är inspelad på numera nedlagda banan Hialeah i Florida och man känner igen sig i princip allt som händer under en tävlingsdag. Grymt skådespeleri och en massa skratt utlovas. 

https://www.youtube.com/watch?v=CnMmuHCpmL8

Plats 1:

Jag har hållit på med den här sporten mer eller mindre professionellt under dryga 30 år. Jag har rest jorden runt hundra gånger för att bevaka sporten på tävlingar och på auktioner. Läst ungefär tusen böcker om sportens två och fyrbenta aktiva har också hunnits med – och nu för tiden lägger man väl typ 80 procent av dygnets vakna timmar på att skriva och hålla sig uppdaterad på vad som händer. Och jag är fortfarande inget annat än en novis – för är det något man vet, är det att man ALDRIG blir fullärd i det här underbara gamet. Min absolut största idol inom fullblodsindustrin är nu 84-årge D Wayne Lucas som har haft en unik, rent av enastående karriär. I den här intervjun med Simon Bray ger han oss en inblick i hur tufft det här gamet verkligen är. Storyn om när han såg sin Derbyvinnare Winning Colors gå bakom väggen pre-ringen som åring i Kenneland för första gången är fullkomligt obetalbar. Många skratt och hel del allvar utlovas i detta – mitt absoluta favoritklipp!

https://www.youtube.com/watch?v=Pnv4wIgE7eo